Μενού Κλείσιμο

Δυσοίωνη πρόβλεψη: Το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι

Ειδικοί και κυβέρνηση καλούν τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, καθώς όπως φαίνεται η χώρα βρίσκεται στην δίνη της πανδημίας και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν.

«Είναι προδιαγεγραμμένο ότι το επόμενο τρίμηνο θα μολυνθούν ένα εκατομμύριο ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι από τον αριθμό αυτό, ποσοστό 5% έως 7% θα καταλήξει στα νοσοκομεία.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου και τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και οι γιατροί κρούουν καμπανάκι για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ.

Ο καθηγητής Χημείας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Καραπάντσιος, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να είναι μέχρι και πενταπλάσιοι στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος πλέον βρίσκεται στους ασυμπτωματικούς που διαχέουν τον ιό χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, έκανε λόγο για έξαρση της πανδημίας. «Είμαστε σε μια φάση έξαρσης με τραγικές συνέπειες», είπε στο Open. «Ξεκινά πάλι σήμερα μία εφημερία με μηδέν κλίνες. Από την Αθήνα ανεβαίνουν εσπευσμένα για να ανοίξουν τις εννέα κλίνες που είναι κλειστές, αυτό θα είναι μία μεγάλη βοήθεια. Εντατικολόγους, έχουμε 17 υποψήφιους που περιμένουν την πρόσληψη στο νοσοκομείο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Το τέταρτο κύμα αφορά τους ανεμβολίαστους

Στον ίδιο τόνο και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών, οι οποίοι καλούν τους ανεμβολίαστους πολίτες να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε έκκληση εμβολιασμού στους άνω των 60, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο όπλο είναι το εμβόλιο. «Δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι και στη χώρα μας με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους», δήλωσε στο  Mega.

Να τρέξουν άμεσα να κάνουν το εμβόλιο κάλεσε τους 600.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει το πρώτο ραντεβού, αυτή τη στιγμή, είναι 6,7 εκατομμύρια. Επιπλέον, έχουμε καταγεγραμμένους στο μητρώο COVID 415.000 ανθρώπους που έχουν νοσήσει το τελευταίο 6μηνο-8μηνο και δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Επίσης, υπάρχει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που έχει νοσήσει χωρίς να έχει διαγνωσθεί, τους υπολογίζουμε σε μισό εκατομμύριο. Άρα, 7,5-7,7 εκατ. πολίτες διαθέτουν εμβολιαστική ή φυσική ανοσία. Ο υπόλοιπος ενήλικος πληθυσμός είναι 1-1,2 εκατ. και ο πληθυσμός που διατρέχει μεγάλο κίνδυνο είναι οι πολίτες άνω των 60 ετών. Αυτοί είναι που νοσηλεύονται κατά μεγάλο μέρος, όπως δείχνουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία μας, και εισάγονται σε ΜΕΘ/διασωλήνωση, και ένα μέρος αυτών καταλήγει. Αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να τρέξουν άμεσα και να κάνουν το εμβόλιο, είναι ο βασικός τρόπος να θωρακίσουν την υγεία τους», ανέφερε.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ