Μενού Κλείσιμο

ΔΥΠΑ -Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι άνεργοι ΟΑΕΔ θα λάβουν το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ και πότε

Η 30η Νοεμβρίου 2022 θα είναι η ημερομηνία που θα κρίνει ποιοι μακροχρόνια άνεργοι ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ μέχρι 20 Δεκεμβρίου.

Ειδικότερα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Dnews η ΚΥΑ που θα πάρει ΦΕΚ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ορίζει ότι οι μακροχρόνια άνεργοι για να λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ θα πρέπει να είναι από 12 ως 24 μήνες άνεργοι την 30η Νοεμβρίου 2022.

Μάλιστα στην ΚΥΑ αναφέρεται ότι η καταβολή των 250 ευρώ θα γίνει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2022.Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους ΟΑΕΔ θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Το μέτρο εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΥΠΑ και αναμένεται η ΚΥΑ για να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής των 250 ευρώ σε 100.000 μακροχρόνια ανέργους.

Την οικονομική ενίσχυση δικαιούνται όσοι είναι άνεργοι από 12 έως 24 μήνες.

Επίσης θα πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
  • Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ.

Οι μακροχρόνια άνεργοι που δεν επιδοτούνται μπορούν να λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ.

Δεν θα καταβληθεί η οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε:

  • ανέργους που δεν έχουν πάνω από 12 μήνες ανεργία.
  • ανέργους που έχουν κάνει κάποιο μεροκάματο κατά την διάρκεια της ανεργίας τους
  • όσους ανέργους παίρνουν επίδομα ανεργίας.

Την ενίσχυση δικαιούνται οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) που:

  • έγιναν μακροχρόνια άνεργοι (δηλαδή ξεπερασαν τους 12 μήνες συνεχούς ανεργίας)
  • παραμένουν εγγεγραμμένοι άνεργοι
  • δεν λαμβάνουν επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Άρα ως μακροχρόνια άνεργοι της ΔΥΠΑ και εν τέλει δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης, θεωρούνται όσοι/-ες έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία που θα ορίσει η ΔΥΠΑ χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί 12μηνο, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων της ΔΥΠΑ και έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής 12μηνης επιδότησης, λόγω ανεργίας.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι λαμβάνουν το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ δεν δικαιούται επιταγή ακριβείας.

Πρόκειται για δικαιούχους που έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά (δηλ. με αναστολές και συνεχίσεις), και υποβάλλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ