Μενού Κλείσιμο

Δήμος ανοιχτός, χωρίς διχαστικά διλήμματα

Ο Γιώργος Νταντάμης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το Δήμο Κατερίνης

Την (γνωστή εδώ και πολύ καιρό) απόφασή του να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης, ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιώργος Νταντάμης.

Ο κ. Νταντάμης, παρουσία πολλών φίλων και ενεργών πολιτών, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει μια πρώτη πλατφόρμα ιδεών και στόχων, που θα χαρακτηρίζουν τον συνδυασμό του, αλλά και όσους τελικώς τον συγκροτήσουν

Δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του, έκανε λόγο για έναν δημοτικό συνδυασμό «ανεξάρτητο, αυτόνομο και ακηδεμόνευτο», που θα έχει ως στόχο να καταθέσει ρεαλιστικές προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Δήμου Κατερίνης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της ανάπτυξης, της ανοιχτής  δημοκρατικής διοίκησης, της καθιέρωσης συμμετοχικών διαδικασιών, της εξάλειψης των πελατειακών σχέσεων και του παραγοντισμού.

«Ο δημοτικός συνδυασμός του οποίου θα ηγηθώ στις επόμενες εκλογές μπορεί να είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος, δεν είναι όμως «άχρωμος» και απολίτικος» διευκρίνησε ο κ. Νταντάμης, συμπληρώνοντας η διαχείριση της εξουσίας του Δήμου είναι ίσως η κυριότερη και ουσιαστικότερη πολιτική πράξη, με άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα όλων μας.» Μάλιστα, εξέφρασε την πρόθεση, να συναντηθεί με όλα τα κόμματα (σε επίπεδο νομού) και να συζητήσει μαζί τους, τις θέσεις του συνδυασμού του.

Ο επικεφαλής του Συνδυασμού, μπορεί να μην αναφέρθηκε σε ονόματα που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιό του, ωστόσο περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των συνεργατών του: «προσωπικότητες με ιδιαίτερες επιδόσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην κοινωνική δράση, στους εργασιακούς χώρους, στις επιχειρήσεις, στις επιστήμες, στις τέχνες και στα γράμματα.»

Το κοινό πλαίσιο συμφωνίας όσων συγκροτούν τον συνδυασμό, περιλαμβάνει μια σειρά προγραμματικών αξόνων, οι οποίοι θα εξειδικευθούν στην πορεία προς τις εκλογές.

Ο πρώτος άξονας, σχετίζεται με τη δυνατότητα να γίνει ο Δήμος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης. Αυτό θα επιδιωχθεί, σύμφωνα με τον κ. Νταντάμη, με τη συνεργασία των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, με την εκπόνηση τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, προς την κατεύθυνση της τόνωσης της επιχειρηματικότητας και της βελτίωσης της απασχόλησης. «Ο τουρισμός και η γεωργία είναι λαμπρά πεδία δράσης» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η προσέλκυση εθνικών και διεθνών επενδυτών είναι εφικτός στόχος, ενώ η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας είναι από μόνη της μία ενέργεια που δημιουργεί άπειρες αναπτυξιακές, και όχι μόνο, ευκαιρίες.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την βελτίωση, αισθητική και λειτουργική, του αστικού χώρου σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών, αφού η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί ανυποχώρητη προτεραιότητα και στην πρώτη θέση βρίσκονται οι ακτές μας και τα Πιέρια.

 «Η ανάπτυξη δομών, υπηρεσιών και δράσεων για την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι απο τις βασικές μας επιλογές» είπε ο κ. Νταντάμης αναφερόμενος στον τρίτο άξονα, υποστηρίζοντας πως η φτώχια και ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχουν θέση στο Δήμο.

Ένας ακόμη προγραμματικός άξονας, είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης από Ε.Ε. –Περιφέρεια– Κράτος. «Είναι πρωτοβουλίες που θα ενεργοποιηθούν άμεσα», είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα, έδωσε και στην «αναγκαία» όπως είπε διεύρυνηση της συμμετοχικότητας τόσο σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου όσο και στη λειτουργία των διαφόρων επιτροπών, οργανισμών κι ακόμη αυτών των δημοτικών επιχειρήσεων. «Η ειλικρινής σχέση σεβασμού και συνεργασίας με το άξιο στελεχιακό δυναμικό των εργαζομένων του Δήμου, μπορεί να αναδείξει τις άπειρες δυνατότητες παραγωγής έργου επ’ωφελεία όλων και κυρίως των συνδημοτών μας.  Η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και στην εκτέλεση έργων είναι κανόνας αδιαπραγμάτευτος», είπε ο κ. Νταντάμης, συμπληρώνοντας πως επιθυμεί την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση των δημοτών στις Υπηρεσίες του Δήμου χωρίς ενδιάμεσους και χωρίς διακρίσεις. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ο Δήμος μας πρέπει να λειτουργεί ως μία ενότητα από τα Πιέρια, έως τις ακτές του Θερμαικού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Τα Τοπικά Συμβούλια πρέπει να έχουν ουσιαστικό ρόλο και να μην είναι απλοί επαίτες. Οι Δημοτικές Ενότητες πρέπει να παύσουν να ζουν την εγκατάλειψη» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του.

Ειδική αναφορά έκανε σε παιδεία, αθλητισμό και ο πολιτισμό «κεφάλαια σημαντικά• κορυφαία για μια σύγχρονη κοινωνία», όπως είπε. «Η βελτίωση των υποδομών, αλλα και η δημιουργία νέων, όπου αυτές απουσιάζουν, θα πρέπει να αποτελέσουν τις προτεραιότητες μας», είπε, όπως και η διεκδίκηση ανάπτυξης των Τ.Ε.Ι. με τη δημιουργία νέων τμημάτων, όπως αυτά του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα.

Ήδη, για την ολοκλήρωση του προγράμματος, οργανώθηκαν ήδη θεματικές ομάδες εργασίας, είπε αφού «από σήμερα» ξεκινά η προσπάθεια για να δοθεί μια νέα προοπτική αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που του παρέχουν η γεωγραφική θέση, οι παραγωγικές δυνατότητες, και οι αξιοσύνη των κατοίκων του Δήμου, «με πολιτικές ανοικτές στον δημοκρατικό διάλογο και στον έλεγχο, με συνεργασίες και εξωστρεφείς δράσεις».

 Ο κ. Νταντάμης διαβεβαίωσε πως ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα «αφιερωθούν» στον αγώνα για να γίνει ο Δήμος Κατερίνης αντάξιος των επιθυμιών των δημοτών του.

Κλείνοντας την πρώτη του συνέντευξη, κάλεσε «σ’ αυτήν την πορεία» όλους τους δημότες της πόλης «για έναν Δήμο στον οποίο αξίζει, και θέλεις να ζεις… Όπου αξίζει να ζουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας… Έναν Δήμο, “μια μεγάλη αγκαλιά”, για όλους”. Θέλουμε ενότητα και συναδέλφωση χωρίς διχαστικά διλήμματα, κατέληξε ο Γιώργος Νταντάμης

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ