Μενού Κλείσιμο

Δημοπρασία για… έναν!

Σε δημοπρασία η εκμίσθωση έκτασης στους Πέντε Πύργους Πιερίων για την δημιουργία αιολικού πάρκου

Στην τελική ευθεία μπήκε η δημιουργία του αιολικού πάρκου στα Πιέρια όρη, μετά και τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης για την εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης για την οποία έτσι κι αλλιώς η μόνη ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η ΤΕΚΑΛ Αιολική.

Η τιμή εκκίνησης, καθορίστηκε στις 30.000 ευρώ ετησίως από την πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Κατερίνης, παρά τις αντιδράσεις που εξέφρασε ο Άλλος Δρόμος θέτοντας ζήτημα «νομικών θεμάτων» που υπάρχουν στην διακήρυξη.

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε πεδίο αντιπαράθεσης και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, με την δημοτική σύμβουλο Γνωσούλα Χαϊλατζίδου να χαρακτηρίζει «ελάχιστη» την τιμή εκκίνησης στα 30.000 ευρώ και να εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεση του Άλλου Δρόμου για το σύνολο της επένδυσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κ. Χαϊλατζίδου, υποστήριξε επίσης πως και «αντισταθμιστικά έργα» που αναφέρονται είναι ελάχιστα ενώ υπογράμμισε πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα θα έπρεπε να υπάρξει συνολική ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων

Σύμφωνα με τους όρους εκμίσθωσης μπορεί ως αντισταθμιστικά οφέλη να αναφέρονται τρία αρδευτικά έργα σε Άνω, Μέση και Κάτω Μηλιά, αλλά το κόστος τους δεν αναφέρεται, κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο σύμφωνα με την κ. Χαϊλατζίδου και κυρίως αν το κόστος των συγκεκριμένων έργων είναι «απαγορευτικό» για το δήμο Κατερίνης.

Συνεχίζοντας, τόνισε πως σε άρθρο της διακήρυξης, αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια της μίσθωσης τρίτοι αμφισβητήσουν τα δικαιώματα του μισθωτή, ο Δήμος υποχρεούται να παρεμβαίνει επιπρόσθετα υπέρ του μισθωτή ενώπιων δικαστηρίων και γενικά να παρέχει σε αυτόν την κάθε δυνατή βοήθεια, αν αμφισβητηθεί από τρίτους το δικαίωμα να κατέχει και να χρησιμοποιεί το μίσθιο».

«Για την τιμή της εκμίσθωσης δεν είναι η αντικειμενική αξία το μόνο κριτήριο» υποστήριξε η επικεφαλής του Άλλου Δρόμου Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, συμπληρώνοντας πως το μίσθωμα διαμορφώνεται ανάλογα με το όφελος που αναμένεται από τη μίσθωση. «Εκεί θα στηθεί ολόκληρο αιολικό πάρκο. Να μην το ξεχνάμε αυτό. Μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε καλύτερο μίσθωμα», είπε ζητώντας να αποσυρθεί το θέμα (από την Οικονομική Επιτροπή), αφού «η εισήγηση ήρθε τελευταία στιγμή» και δεν υπήρξε χρόνος για μελέτη του θέματος.

«Οι ρήτρες που υπάρχουν στο κείμενο της διακήρυξης σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζουν το Δήμο» εκτίμησε ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης, εκφράζοντας κι αυτός την έντονη αντίδρασή του. Ο κ. Κυριακίδης σχολίασε πως από τη σύμβαση «λείπουν ημερομηνίες, οι σχετικές αποφάσεις», αλλά και οι μελέτες για την κατασκευή των δρόμων (εντός του καταπράσινου δάσους των Πιερίων)

Του τιμήματος, αλλά και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από το Δήμο, υπεραμύνθηκε ο δήμαρχος, θυμίζοντας οτι υπάρχει «απόφαση δημοτικού συμβουλίου», αλλά και πως σύμφωνα με το νόμο η Οικονομική Επιτροπή είναι αυτή που διαμορφώνει τους όρους του διαγωνισμού εκμίσθωσης και αυτή που καθορίζει το τίμημα.

Ο κ. Χιονίδης αναφερόμενος στην τιμή εκκίνησης των 30.000 ευρώ που καθόρισε η Οικονομική Επιτροπή, είπε οτι είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της αντικειμενικής τιμής στην περιοχή η οποία δεν ξεπερνά τις 2.000 ευρώ. Σχολιάζοντας τα αντισταθμιστικά τόνισε πως «σίγουρο είναι ότι μέσω της παρακράτησης ανταποδοτικού τέλους 3%, επιστρέφεται στους κατοίκους της περιοχής μέσω μείωσης του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει και το κύμμα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Μηλιάς η δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, σημειώνοντας πως τα πρoβλήματα λύνονται με αποφάσεις και όχι με φασαρίες και τραμπουκισμούς και υπογραμμίζοντας πως όσοι προσέφυγαν κατά των σχετικών αποφάσεων δεν δικαιώθηκαν.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ