Μενού Κλείσιμο

Δικαιώθηκε ο Βαγγέλης Κήπου – Μη νόμιμη η «καθαίρεση» του, από την προεδρία της ΔΚ Καλλιθέας το 2017

Θετική κατάληξη είχε για τον Βαγγέλη Κήπου, η δικαστική διαμάχη που είχε ξεκινήσει με τον Συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση» και τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη. Ο πρώην πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου, δικαιώθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αποπομπή του από την θέση, η οποία όπως δέχθηκε το δικαστήριο ήταν παράνομη.

Διαβάστε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ

Ο Βαγγέλης Κήπου, υπήρξε πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καλλιθέας, εκλεγμένος με τον Συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση», θέση την οποία κατείχε έως τον Δεκέμβριο του 2017, όταν ο επικεφαλής του Συνδυασμού και δήμαρχος Κατερίνης, αποφάσισε να τον διαγράψει από τους «Πολίτες σε Δράση» και να ορίσει πρόεδρο τον δεύτερο σε αριθμό ψήφων Τοπικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Πολυχρόνη.

Ο κ. Χιονίδης, προχώρησε σ’ αυτήν την απόφαση, θεωρώντας πως ο κ. Κήπου «ασκούσε δημόσια και επανειλημμένα παντελώς αναιτιολόγητη και αβάσιμη κριτική στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ με πράξεις του απαξίωσε σειρά δράσεων και ενεργειών τις οποίες υλοποιούσε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και εκφράστηκε δημόσια και επανειλημμένα με προσβλητικό τρόπο για τα μέλη του συνδυασμού». Ωστόσο, όπως δέχθηκε το ΣτΕ, η διαγραφή τού Βαγγέλη Κήπου από τον συνδυασμό και η αποπομπή του από την προεδρία δεν έγινε με σύννομο τρόπο.

Για το παράνομο της διαδικασίας, από την πρώτη στιγμή είχε μιλήσει ο κ. Κήπου, ο οποίος τελικά προσέφυγε κατά του τότε δημάρχου Κατερίνης, αλλά και του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, αφού ο δεύτερος δεν έκανε αποδεκτή τη σχετική ένσταση επί της απόφασης του δημάρχου, που είχε υποβληθεί από τον κ. Κήπου.

Όπως αναφέρει στο αιτιολογικό της η δικαστική απόφαση, «ο Δήμος Κατερίνης δεν απέστειλε στο Δικαστήριο πρακτικό ή άλλο έγγραφο του συνδυασμού Πολίτες σε Δράση, από το οποίο να προκύπτει ότι η απόφαση περί διαγραφής του αιτούντος λήφθηκε με πλειοψηφία 2/3, η οποία υπολογίζεται επί του συνολικού αριθμού των δημοτικών συμβούλων και των συμβούλων της δημοτικής κοινότητας του συνδυασμού. (…) Συνεπώς εφόσον δεν προκύπτει ότι η απόφαση περί διαγραφής του αιτούντος από τον συνδυασμό «Πολίτες σε Δράση» λήφθηκε με την ανωτέρω πλειοψηφία των 2/3, όπως απαιτείται από τη διάταξη του άρθρου 79 παρ. 2 εδ.β’ του ν. 3852/2010, η 60619/5.12.2017 πράξη του Δημάρχου Κατερίνης περί ανάληψης των καθηκόντων του Προέδρου του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλλιθέας από τον Κωνσταντίνο Πολυχρόνη, από την οποία συνάγεται παύση του αιτούντος από την πιο πάνω θέση, είναι μη νόμιμη, και για τον λόγο αυτό, που προβάλλεται βασίμως, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ακυρωθούν οι προσβαλλόμενες πράξεις.»

Το ΣτΕ επέβαλλε στο Δημόσιο και τον Δήμο Κατερίνης, «συμμέτρως», τη δικαστική δαπάνη του αιτούντος, η οποία ανέρχεται σε 920 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε δηλώσεις του ο κ. Κήπου, δήλωσε πως αν και εφόσον ο κ. Χιονίδης, αναγνωρίζει το λάθος του και ζητήσει δημόσια συγνώμη, δεν θα κινηθεί περαιτέρω νομικά εναντίον του. Σε άλλη περίπτωση, τυχόν ποσό που θα του επιδικάσουν τα δικαστήρια, δήλωσε πως θα το διαθέσει σε ιδρύματα της περιοχής μας.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ