Μενού Κλείσιμο

Διασφαλίζεται η λειτουργία των νέων δομών ΤΟΜΥ

Καθημερινή πράξη η αλληλεγγύη

Παράλληλα η  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξοπλίζει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ

 

Τους πόρους για τη λειτουργία των νέων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας «Τοπικών Ομάδων Υγείας» (ΤΟΜΥ) της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει όλες τις προσπάθειες για αναβάθμιση των δομών δημόσιας υγείας στην περιοχή. Αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους στηρίζουμε τα ΤΟΜΥ, τις νέες δομές δημόσιας υγείας, που έρχονται να δημιουργήσουν ένα νέο πλαίσιο στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μέχρι σήμερα έχουν διασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για να λειτουργήσουν 21 ΤΟΜΥ, που ιδρύθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και όσα θα δημιουργηθούν το επόμενο διάστημα, καθώς συνολικά προβλέπονται για τις δύο ΥΠΕ 44 μονάδες. «

Συμβάλλουμε έτσι στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της δημόσιας υγείας, που δεν είναι άλλος από την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το σύνολο του πληθυσμού, χωρίς διακρίσεις και τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία», υπογράμμισε ο Απ. Τζιτζικώστας.

Τα ΤΟΜΥ σχεδιάστηκαν ώστε να γίνεται ορθολογικά η κατανομή των ατόμων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, μέσω της ανακατεύθυνσης της ζήτησης από τη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας (όπως τα νοσοκομεία), παρέχοντας ποιοτικές, ολιστικές και κοινοτικά προσανατολισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αναπτύσσονται σε επίπεδο κοινότητας και συγκροτούνται ως διεπιστημονικές ομάδες με προσωπικό έως 12 ατόμων.

Στην 4η ΥΠΕ ο σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 16 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων ήδη έχουν ιδρυθεί επτά, ενώ στην 3η ΥΠΕ σχεδιάζονται 28 ΤΟΜΥ, εκ των οποίων ιδρύθηκαν τα 14.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διασφαλίζει τη λειτουργία τους για περίοδο τριών ετών, διαθέτοντας στην 4ης ΥΠΕ 9,6 εκ. ευρώ και στην 3η ΥΠΕ 14,6 εκ. ευρώ (συνολικά κονδύλια άνω των 24 εκ. ευρώ).

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει επενδύσει στην ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας με σημαντικό έργο, καθώς ολοκληρώσαμε 48 έργα αναβάθμισης κτιρίων και εξοπλισμού σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Εξοπλίσαμε τις μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες και τα εργαστήρια με τεχνολογία αιχμής. Το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ έχει νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία, το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχει νέα υπερσύγχρονη νοσηλευτική μονάδα, ενώ ολοκληρώνουμε και τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο νοσοκομείο Βέροιας. Δημιουργήσαμε και αναβαθμίσαμε 16 μονάδες κοινωνικής φροντίδας και τα προνοιακά ιδρύματα, προμηθεύσαμε το ΕΚΑΒ με νέα ασθενοφόρα και υλοποιούμε τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. Και τώρα, ενισχύουμε και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα, με όλες μας τις δυνάμεις, για να είμαστε μια Περιφέρεια ανθρώπινη, μια Περιφέρεια, όπου η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο, η προστασία και η προαγωγή της υγείας του, είναι καθημερινή πράξη».

Εξοπλίζεται το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ

Στην ενίσχυση και των εργαστηριακών υποδομών του Εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ, προχωρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από τον Περιφερειάρχη.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπέγραψε την απόφαση για την ενίσχυση, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, των εργαστηριακών υποδομών κλινικής – δικαστικής τοξικολογίας και ιστοπαθολογίας του Εργαστηρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός του Εργαστηρίου, με την αγορά «συστήματος υγρής χρωματογραφίας – φασματομετρίας μάζας σε σειρά τύπου υβριδίου τριπλού τετραπόλου παγίδας ιόντων / παγίδας (LCMS/MS/QTrap. Το συγκεκριμένο σύστημα αποτελεί σημαντικό εργαλείο για κάθε σύγχρονο εργαστήριο βιοανάλυσης, φαρμακευτικής ανάλυσης και τοξικολογίας. Η τεχνική που διαθέτει χαρακτηρίζεται «πανίσχυρη αναλυτική τεχνική», για ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών και ποσοτικών προσδιορισμών στο πεδίο της τοξικολογίας, της θεραπευτικής παρακολούθησης των φαρμάκων, μελετών τοξικότητας και βιοδεικτών. Καθώς επίσης και στο χώρο της μεταβολομικής και πρωτεομικής με στόχους μόρια τόσο ενδογενή συστατικά, όπως πρωτεΐνες, μεταβολίτες, λιπίδια κ.ά., αλλά και φάρμακα, ναρκωτικά, τοξίνες ενεργά συστατικά τροφίμων ή φαρμάκων.

Επίσης, στο ίδιο έργο προβλέπεται η αγορά «αυτόματου μηχανήματος ανοσοϊστοχημείας (Autostainerlink. Αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διεξαγωγή ιστολογικών παρασκευασμάτων σε εξειδικευμένες συνθήκες.

Στο ίδιο πλαίσιο, μια ακόμη τεχνική που θα αποκτήσει το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ είναι η «ELISA (enzymelinked immunosorbent assay. Η συγκεκριμένη τεχνική θα είναι χρήσιμη για την ποιοτική εκτίμηση των τάξεων των μυοκαρδιοπαθειών, καθώς και στον περαιτέρω προσδιορισμό των επιπέδων των εμφραγμάτων.

Τέλος, το Εργαστήριο θα αποκτήσει την τεχνική «Realtime PCR (Realtime polymerase chain reactor, που είναι σημαντική για την ταυτοποίηση των πτωμάτων αγνώστων στοιχείων, τα οποία προέρχονται από παραμεθόριες περιοχές. Επίσης θα χρησιμεύσει και στον καθορισμό και στην έρευνα του γενετικού υπόβαθρου στην πρόγνωση και διάγνωση τυχόν μυοκαρδιοπαθειών, όπως επίσης και τυχόν προδιάθεσης στο έμφραγμα. Ακόμη κύριο ρόλο θα έχει και στον καθορισμό των αιτίων ενδομήτριου θανάτου.

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ