Μενού Κλείσιμο

Διάγγελμα Μητσοτάκη – Η επιστροφή αρχίζει στις 4 Μαϊου – Καθημερινός έλεγχος στο σχέδιο επαναφοράς

Το σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα», ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαϊου.

Η αρχή θα γίνει με την έναρξη λειτουργίας των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων (και των κομμωτηρίων) και καθημερινά ο ΕΟΔΥ θα ελέγχει τα δεδομένα παρακολουθώντας τυχόν έξαρση της πανδημίας. Αν τα αποτελέσματα είναι καλά, θα συνεχίσει το άνοιγμα και για άλλες δραστηριότητες έως το τα μέσα Ιουλίου.

«Αποδεχθήκαμε ως κοινωνία, να παραλύσει η κοινωνία για να προστατέψουμε ανθρώπους που αγαπάμε» είπε ο πρωθυπουργός «και η συλλογική στάση έγινε επιτυχία». Ο κ. Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολιτική προστασία, λέγοντας πως όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία και ότι οφείλονται σε πολλούς μικρούς ήρωες της καθημερινότητας.

Η σταθερή μείωση των ασθενών με κορονοϊό στη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητη, είπε και καθώς περιορίσαμε την διάδοση, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση. «Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πλέον περισσότερο προσωπικό και καλύτερο εξοπλισμό», είπε σε άλλο σημείο, «αλλά το κυριότερο, είναι πως διαθέτουμε περισσότερους υπεύθυνους ανθρώπους, που θα τηρούν την υγιεινή και τις αποστάσεις»

«Ζούμε ήδη αλλιώς» είπε, σημειώνοντας πως δεν είμαστε στον επίλογο της περιπέτειας, αλλά περνάμε σε άλλη φάση. «Επιλογή μου είναι κάθε απόφαση, να έχει την σφραγίδα της επιστήμης, είπε ο Κυριακος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως υπάρχει σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο καθημερινά θα ελέγχεται και αν χρειαστεί θα αναθεωρείται.

Το νέο σύνθημά μας είναι μένουμε ασφαλείς, είπε πριν ανακοινώσει:

Άρση των περιορισμών μετακίνησης από την 4η Μαϊου. Ο περιορισμός στην μετακίνηση εκτός τόπου κατοικίας (και σε παραλίες) θα παραμείνει επιπλέον δύο εβδομάδες (από τις 4 Μαϊου).

Κάποιες μικρές επιχειρήσεις επίσης θα επαναλειτουργήσουν στις 4 Μαϊου (όπως τα κομμωτήρια και μόνο με ραντεβού), ενώ ο μεγάλος όγκος του λιανεμπορίου θα επανεκκινήσει στις 11 Μαϊου.

Ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για τη συνεργασία, ανακοινώνοντας πως οι ναοί ανοίγουν για ατομική λατρεία στις 4 Μαϊου, ενώ λατρευτικές εκδηλώσεις με την παρουσία πιστών (και με συγκεκριμένους όρους προστασίας) θα ξεκινήσουν στις 17 Μαϊου. Τα μέτρα στους ναούς θα αποφασιστούν σε συνεννόηση των ειδικών με την εκκλησία της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά τα σχολεία, στις 11 Μαϊου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και μια εβδομάδα αργότερα των μαθητών των υπολοίπων τάξεων του Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου. Τα Δημοτικά «ενδέχεται», όπως είπε ο πρωθυπουργός, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου «και μόνο αν είμαστε σίγουροι» πως τα αποτελέσματα της άρσης των περιορισμών είναι αυτά που πρέπει

Από 1η Ιουνίου και με ειδικούς κανόνες, θα επανεκκινήσει και ο κλάδος της εστίασης.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, ευχαρίστησε τους πολίτες για τη συνεργασία τους, ζητώντας πως αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί και στη δεύτερη (και δυσκολότερη) φάση που θα οδηγήσουν στην σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα

Αν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ