Μενού Κλείσιμο

«Δεν συμφωνούμε με εκβιασμούς»

Στο ΣτΕ κατά της απόφασης μεταφοράς των αποθεματικών, προσφεύγει η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Είναι ακραία αντισυνταγματική αυτή η εκδοθείσα πράξη διότι καταλύει τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζοντας την αντίθεση των δημάρχων «σε τέτοιους εκβιασμούς».

Ομόφωνη απόφαση έλαβε το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του αν. υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη.

Η συγκεκριμένη απόφαση προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), κάτι που βρίσκει αντίθετο όχι μόνο την ΠΕΔ, αλλά και την πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας. Μάλιστα τα μέλη του οργάνου ξεκαθάρισαν πως μόνο στην περίπτωση που εξαιρεθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη νομοθετική ρύθμιση, θα παγώσουν την δικαστική διαδικασία.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΠΕΔ-ΚΜ, ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης,  Λάζαρος Κυρίζογλου, διεμήνυσε ότι η Ένωση των Δήμων θα προσφύγει στη δικαιοσύνη και θα ασκήσει προσφυγή εναντίον αυτής της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτελέσεως. «Παραβιάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη τοπικής αυτονομίας, την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είμαστε, με δυο λόγια, οι δήμαρχοι, οι αιρετοί στην Τ.Α υπάλληλοι της κυβέρνησης. Αυτό να το καταλάβουν ξεκάθαρα. Εκλεγόμαστε με άμεση, καθολική, μυστική ψηψοφορία από τους πολίτες, όπως και η κυβέρνηση, για συγκεκριμένες αρμοδιότητες η κεντρική εξουσία , για συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλους εμείς» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως εδώ και τέσσερα χρόνια με τη γνωστή πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία κάμφθηκε κατά ένα χρονικό διάστημα και επανέρχεται ξανά, καλεί και πάλι τους Δήμους να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. «Δεν συμφωνούμε με τέτοιους εκβιασμούς διότι είναι ακραία αντισυνταγματική αυτή η εκδοθείσα πράξη διότι καταλύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. Εμείς θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη και θα ζητήσουμε αίτηση αναστολής εκτελέσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ακόμη πως «σε καμία περίπτωση οι δήμοι, δεν είναι παραρτήματα της Τραπέζης της Ελλάδος να παίρνει τα χρήματα μας και εν συνεχεία με τον ΟΔΗΧ να παίζουν τα χρήματα των δήμων σε repos».

Αντίθετος (με τη μεταφορά των αποθεματικών) δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ – ΚΜ, Δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας πως «σήμερα που το success story της κυβέρνησης λέει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια, βγήκαμε από την εθνική επιτήρηση, αναρτήσαμε την εθνική κυριαρχία δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξαναγκαστούν, δια της βίας και δια της απειλής πειθαρχικών διώξεων να μεταφέρουν το 1 δις. περίπου, που υπάρχει κατατεθημένο στις εμπορικές τράπεζες».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ