Μενού Κλείσιμο

Δεν ξεχνούν τους 13 νεκρούς

Τελέστηκε το μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της «Μάχης του Λιτοχώρου»

Σε μια ξεχωριστή αναφορά που αφορά ένα εθνικό θέμα αλλά και ένα πρόσφατο εθνικό συμβάν που βρίσκεται σε εξέλιξη, προχώρησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτρης Αδαμόπουλος, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση (Μνημόσυνο) υπέρ των της Πατρίδος πεσόντων Στρατιωτών, Χωροφυλάκων και μιας γυναίκας, στις 30-31/3/1946, στο Λιτόχωρο. Το εθνικό θέμα σχετίζεται με το όνομα της Μακεδονίας ενώ το πρόσφατο συμβάν σχετίζεται με την ομηρία των δύο στρατιωτών σε φυλακή της Τουρκίας.

Καλωσορίζοντας τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας, του Στρατού και της Αεροπορίας που από διάφορες περιοχές της Χώρας είχαν έρθει στο Λιτόχωρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 13 νεκρούς της Μάχης του Λιτοχώρου, ο κ. Αδαμόπουλος υπενθύμισε ότι βρίσκονται στη Μακεδονία, η οποία είναι μία και ελληνική.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας αφιέρωσε την εκδήλωση σε έναν «αδικημένο της Ιστορίας» Γεώργιο Δαρβίδη, που έλαβε μέρος στη Μάχη του Λιτοχώρου, τραυματίστηκε (έφερε 2 σφαίρες πολυβόλου) και απάχθηκε από τους κομμουνιστές εκείνης της εποχής οι οποίοι αφού του αφαίρεσαν τον οπλισμό του, τον πήγαν στο βουνό και γυμνό, τον άφησαν ελεύθερο.

Επίσης, ο κ. Αδαμόπουλος, σε δηλώσεις του τόσο πριν όσο και μετά το Μνημόσυνο υπέρ των της Πατρίδος πεσόντων, αναφέρθηκε στο περιστατικό της ομηρίας των δύο στρατιωτών που σήμερα βρίσκονται σε τουρκικές φυλακές και ζήτησε την αποφυλάκισή τους.

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε, όπως κάθε χρονιά, από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο.

Στη συνέχεια, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες (με τον θυρεό τού Συνδέσμου Αποστράτων Πιερίας) σε δύο παιδιά ενός επιζήσαντος της μάχης του Λιτοχώρου, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, τραυματίστηκε, συνελήφθη και απήχθη μαζί με άλλους που έλαβαν μέρος στη Μάχη. Συγκεκριμένα, οι τιμητικές πλακέτες δόθηκαν στους Χαράλαμπο και Δημήτρη Δαρβίδη, γιους του Στρατιώτη Γεωργίου Δαρβίδη.

Δόθηκαν επίσης τιμητικές πλακέτες σε συγγενείς των θυμάτων Γεωργίου Μουσκεφτάρα (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κορυφής Ημαθίας) και Ηλία Λιάγκα.

Ομιλία πραγματοποίησε επίσης και εκπρόσωπος του Νικόλαου Παπακωνσταντίνου, του μοναδικού επιζώντα της μάχης στο Μεταβατικό Απόσπασμα.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών, των ομιλιών και της απονομής τιμητικών πλακετών, ακολούθησε Προσκλητήριο Νεκρών και κατάθεση στεφανιών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ