Μενού Κλείσιμο

Δεκάδες οι υποθέσεις revenge porn: «Πολλά παιδιά – θύματα σκέφτονται την αυτοκτονία»

«Πάμπολλες» είναι οι υποθέσεις revenge porn που απασχολούν την ελληνική Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Αντώνης Ξυλουργίδης, δικηγόρος της οικογένειας της Λίνας Κοεμτζή, η οποία έβαλε τέλος στη ζωή της έπειτα από δημοσίευση προσωπικών της φωτογραφιών στο Διαδίκτυο.

Ο κ. Ξυλουργίδης, με αφορμή τις αποκαλύψεις για τον Στάθη Παναγιωτόπουλο ότι διέρρευσε βίντεο και φωτογραφίες πρώην συντρόφου του σε site πορνογραφικού περιεχομένουανέφερε ότι πολλά παιδιά – θύματα εκβιασμού – έχουν στο μυαλό τους ως πρώτη σκέψη την αυτοκτονία «γιατί δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος της ευθύνης της κοινωνικής κατακραυγής».

Αρχικά, περιγράφοντας τι σημαίνει revenge porn ο δικηγόρος ανέφερε στην ΕΡΤ, ότι πρόκειται για χρήση φωτογραφιών και υλικού σεξουαλικού περιεχομένου, με στόχο πολλές φορές τον εξευτελισμό του θύματος. «Μια εκδικητική τάση που ονομάζεται revenge porn», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε για να σημειώσει πως αυτή η πράξη συμβαίνει συνήθως μεταξύ δύο ανθρώπων, μετά από ένα χωρισμό, «αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι όπως το οικονομικό όφελος ή η εκδίκηση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι πληθώρα τέτοιων υποθέσεων φτάνουν στα εισαγγελικά γραφεία, λέγοντας ωστόσο, πως κάποιες δεν παίρνουν το δρόμο της Δικαιοσύνης καθώς τα θύματα φοβούνται την κοινωνική κατακραυγή και το στίγμα.

Ερωτηθείς για τα ποια τι πρέπει να κάνουν τα θύματα είπε πως μπορούν να καταγγείλουν το περιστατικό είτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε στην αρμόδια Αρχή. Μάλιστα, όπως ανέφερε, ότι μπορούν να προχωρήσουν σε σχετική καταγγελία ακόμα και μέσα από τα social media.

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Λίνας Κοεμτζή, είπε πως «αυτό το κορίτσι ψυχορραγούσε κάθε μέρα». «Οι επιτήδειοι σε αυτή την υπόθεση είχαν αποθηκεύσει το προσωπικό υλικό της και την εκβίαζαν καθώς απαιτούσαν περαιτέρω υλικό για να μη κοινοποιήσουν το ήδη υπάρχον ή άλλοι της έκαναν άσεμνες προτάσεις ασκώντας μία ασύλληπτη ψυχολογική βία», αποκάλυψε ο κ. Ξυλουργίδης στην ΕΡΤ.

Ο συνήγορος της οικογένειας της άτυχης φοιτήτριας εξέφρασε την αγανάκτησή του γιατί το αδίκημα αυτό παραμένει πλημμέλημα και έχει μόνο ένα χρόνο ως ποινή φυλάκισης, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε τραγικό.

 

Τέλος, ανέφερε πως πολλά παιδιά έχουν στο μυαλό τους ως πρώτη σκέψη την αυτοκτονία «γιατί δεν μπορούν να σηκώνουν το βάρος της ευθύνης της κοινωνικής κατακραυγής».

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.