Μενού Κλείσιμο

Δέκα ρεαλιστικοί στόχοι για τον τουρισμό

Επίσκεψη του Τομεάρχη Τουρισμού της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα στην Κατερίνη

Το σχέδιο της Ν.Δ. για τον τουρισμό παρουσίασε ο Τομεάρχης της Ν.Δ. Μάνος Κονσολας στους τουριστικούς φορείς της Πιερίας, αφού πρώτα είχε δίωρη συνάντηση μαζί τους

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς του νομού Πιερίας πραγματοποίησε ο Υπεύθυνος Τομέα Ευθύνης Τουρισμού της Ν.Δ., Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας που βρέθηκε στην Κατερίνη την Παρασκευή μετά από πρόσκληση της Δημοτικής Τοπικής οργάνωσης Ν.Δ. Πιερίας σε συνεργασία με τη ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ. συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα συνοδευόμενος από τον βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμο και τον Πρόεδρο της ΔΗΜ.Τ.Ο.Ν.Δ. Κατερίνης Σπύρο Κουλκουδίνα, με τον οποίο είχε συνεργασία για θέματα θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού.

Συνάντηση και συζήτηση με τουριστικούς φορείς

Η συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς της Πιερίας πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. Κατερίνης, όπου τον καλωσόρισαν τόσο ο Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Σπύρος Κουλκουδίνας, όσο και ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας Γ.Κουρινιώτης  αλλά και ο τομεάρχης της Ν.Δ. στην Πιερία Λευτέρης Κλώνος.

Ο κ. Κουλκουδίνας στο σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον κ. Κόνσολα για την αποδοχή της πρόσκλησης της ΔΗΜ.Τ.Ο Κατερίνης να πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς φορείς στην Κατερίνη τονίζοντας πως «ο Τομέας Τουρισμού της Ν.Δ. έχει αναλάβει υπό την καθοδήγηση ενός ανθρώπου που γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα, να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα υποστηρίζει την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της χώρας αλλά και κάθε περιφέρειας χωριστά».

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας και οι επαγγελματίες του τουρισμού στην Πιερία έδειξαν τα αντανακλαστικά τους στα χρόνια της κρίσης, έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να διατηρήσουν παρά τα προβλήματα, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών», κατέληξε ο κ. Κουλκουδίνας.

Οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη έθεσαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούσαν τόσο την σημαντική φορολογική επιβάρυνσή τους, τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων θεματικών μορφών τουρισμού, την ενίσχυση του brand name του Ολύμπου, την έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων ανανέωσης και εκσυγχρονισμού κυρίως των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κόνσολας επισήμανε ότι τα έσοδα από τον τουρισμό δεν είναι τα επιθυμητά. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται όχι μόνο στην υπερφορολόγηση του τουριστικού προϊόντος η οποία οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην αδυναμία της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε επισκέπτες με υψηλό εισόδημα.

10 στρατηγικοί στόχοι για τον τουρισμό

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στους δέκα στρατηγικούς στόχους για τον τουρισμό, προσδιορίζοντάς τους ως εξής:

1ον: Θέτουμε ως στόχο το 2022 τα έσοδα από τον τουρισμό να υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ, από 13,2 δις που ήταν το 2016 και από 14 δισ. ευρώ που θα είναι εφέτος. Εμείς δεν θα μετράμε μόνο επισκέπτες, θα μετράμε κυρίως τα έσοδα γιατί από αυτά καθορίζεται το πρόσημο κάθε χρονιάς. Από τα έσοδα εξαρτάται και αποδεικνύεται η δυναμική του τουρισμού μας.

2ον: Άμεση εφαρμογή ενός νέου χωροταξικού για τον τουρισμό που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο: α) την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, β) την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, γ) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

3ον: Νέος επενδυτικός νόμος για τον τουρισμό με τρεις βασικούς άξονες – κατευθύνσεις: α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων,β) την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, γ) την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

4ον: Μείωση των φόρων. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% με χρονικό ορίζοντα διετίας.

Παράλληλα, θέτουμε ως στόχο ένα ενιαίο και ανταγωνιστικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό, όπως έχουν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες.

5ον: Διαφοροποίηση και εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με τη συνδυαστική ανάπτυξη διαφορετικών μορφών τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στον τουρισμό υγείας, στο city break και σε άλλες μορφές.

6ον: Συγκεκριμένες πολιτικές ανάπτυξης της κρουαζιέρας για να καταστεί η Ελλάδα το hub της Ανατολικής Μεσογείου με 6 μεγάλα λιμάνια home ports (Πειραιάς, Ηράκλειο, Κέρκυρα, Ρόδος, Κατάκολο, Λαύριο).

7ον: Πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη με τη διαμόρφωση τοπικών και περιφερειακών αναπτυξιακών προτύπων στον τουρισμό και με αιχμή του δόρατος τη δημιουργία destination brand για κάθε προορισμό σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

8ον: Δυναμικό άνοιγμα σε νέες και αναδυόμενες τουριστικές αγορές, όπως αυτή της Ασίας, που μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο και να αποτελέσει μια ουσιαστική λύση απέναντι στο πρόβλημα της εποχικότητας.

9ον: Ολική ανατροπή του μοντέλου για την τουριστική προβολή και επικοινωνία, με τη δημιουργία νέων δομών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με τη συμμετοχή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

10ον: Μετατροπή της Ελλάδας σε κέντρο της τουριστικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με ριζική ανατροπή των δομών τουριστικής εκπαίδευσης.

Ο τομεάρχης της Ν.Δ. ζήτησε από τους τουριστικούς φορείς την κατάθεση προτάσεων και την ενίσχυση του Τομέα Τουρισμού της Ν.Δ. με θέματα που αφορούν την Πιερία.

 «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύει τη μεσαία τάξη με απόλυτο κυνισμό»

Ο κ. Κόνσολας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε, εξαπέλυσε σκληρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διαλύει τη μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό, με απόλυτο κυνισμό. Η υπερφορολόγηση συσσωρεύει ερείπια. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα όταν οι μισοί και παραπάνω Έλληνες χρωστάνε στην Εφορία; Όταν ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς την Εφορία φτάνουν τα 98,7 δις ευρώ και τον επόμενο μήνα πιθανότατα θα ξεπεράσουν τα 100 δις ευρώ. Μόνο τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 δημιουργήθηκαν νέες οφειλές ύψους 9,2 δις ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 410.322 νέοι οφειλέτες, πολίτες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σε 1 εκατομμύριο πολίτες έχουν επιβληθεί κατασχέσεις ενώ άλλοι 724.708 πολίτες θα έρθουν, το επόμενο διάστημα, αντιμέτωποι με κατασχέσεις λογαριασμών και περιουσιακών τους στοιχείων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα να επιβάλλει φορολογικές επιβαρύνσεις στον τουρισμό όπως η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 6,5% στο 13%, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 24%.

Ο κ. Κόνσολας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο επιβαρυντικό μέτρο για επιβολή φόρου διανυκτέρευσης, αλλά και στην αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μιλάμε για όλα αυτά. Θέλουν να αλλάξουν την ατζέντα με πλαστά διλήμματα άλλων εποχών, με μια ρητορική μίσους που δεν συγκινεί κανένα, με θέματα ήσσονος σημασίας» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «δυστυχώς για αυτούς, εμείς θα μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών.»

Ο τομεάρχης τουρισμού τς ΝΔ υπογράμμισε πως πολιτική επιλογή του κόμματός του είναι η μείωση των φόρων, γιατί η φορολογική πολιτική εκτός από εισπρακτικό χαρακτήρα πρέπει να έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα».

Για τη Νέα Δημοκρατία, είναι δέσμευση η άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, η μείωση τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% (σε βάθος διετίας), η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20% από το 29% και η μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 10.000 ευρώ στο 9% αντί του 22% που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της Κατερίνης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για θέματα τουριστικής ανάπτυξης με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλία Χατζηχριστοδούλου τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του, ενώ αμέσως μετά συναντήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την Αντιπεριφρειάρχη Σοφία Μαυρίδου. Οι επαφές με τους αυττοδιοικητικούς φορείς ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο δημαρχείο Κατερίνης όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κατερίνης Σάββα Χιονίδη, ενώ στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Πιερίας παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ