Μενού Κλείσιμο

«Δεδουλευμένα» από το 2015 περιμένουν ακόμη οι δασικοί υπάλληλοι

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη μη καταβολή δεδουλευμένων από το πρόγραμμα πρόληψης λαθροϋλοτομιών

Από το 2015 οφείλει το κράτος δεδουλευμένα σε δασικούς υπαλλήλους από υπερωρίες και μετακινήσεις για την πρόληψη λαθροϋλοτομιών, όπως προκύπτει από ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτησή τους, την οποία συνυπογράφει και η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα, ζητούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να κινήσει τις διαδικασίες για την καταβολή των δεδουλευμένων, η οποία όπως οι ίδιοι αναφέρουν, είχε διαβεβαιώσει το «Πράσινο Ταμείο» οτι θα είχαν καταβληθεί τμηματικά το 2016 και το 2017.

Όπως τονίζουν στο κείμενο της ερώτησής τους «Σύμφωνα με οχλήσεις συλλόγων και ομοσπονδιών εργαζομένων των Δασικών Υπηρεσιών της Χώρας, υφίστανται εκκρεμότητες στην πληρωμή, από το Πράσινο Ταμείο και την Ε.Α.Π., των δεδουλευμένων υπερωριών και μετακινήσεων των υπαλλήλων των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Από αυτές εξαιρείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ανωτέρω δεδουλευμένα πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων πρόληψης λαθροϋλοτομιών, που εκπονεί το ΥΠΕΝ και εφαρμόζουν όλες οι Δασικές Υπηρεσίες της Χώρας, για τα έτη 2015 και 2016, δηλαδή 2,5 και 1,5 χρόνια αντίστοιχα μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Τα Ειδικά Προγράμματα Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών, που εφαρμόζονται από το έτος 2012, υλοποιήθηκαν μετά τη διαπίστωση από το Υπουργείο της ανάγκης για καλύτερη αστυνόμευση και διενέργεια ελέγχων για την πρόληψη και την καταστολή των παράνομων υλοτομιών στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι αυτές είχαν λάβει ανησυχητικές διαστάσεις με την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες και ανακοινώσεις – δημοσιευμένες και στο πρόσφατο Δασολογικό Συνέδριο – τα αποτελέσματα εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών είναι εντυπωσιακά με τη διαπίστωση σημαντικής αύξησης των ελέγχων και αντίστοιχου περιορισμού της παράνομης υλοτομίας.

Εντούτοις, παρά τις παλαιότερες διαβεβαιώσεις του Πράσινου Ταμείου ότι τα δεδουλευμένα του έτους 2015 θα είχαν πληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και ότι θα δρομολογηθεί και η πληρωμή των δεδουλευμένων του 2016 εντός του έτους 2017, έχει δημιουργηθεί νέα εμπλοκή στην πληρωμή των δασικών υπαλλήλων.

Επειδή η προσπάθεια της Δασικής Υπηρεσίας πρέπει να ενισχυθεί με στόχους τον περαιτέρω περιορισμό της παράνομης υλοτομίας και την καταπολέμηση διακίνησης δασικών προϊόντων,

Επειδή η προστασία του περιβάλλοντος συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης,

Επειδή πρέπει να αποκατασταθεί μία χρονίζουσα αδικία εις βάρος των εργαζομένων,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο για την επίλυση του προβλήματος;»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ