Μενού Κλείσιμο

«Δαχτυλίδι» σε 53 πουλιά του Ολύμπου

Ολοκληρώθηκαν οι καλοκαιρινές δακτυλιώσεις πουλιών στον Όλυμπο

Θερινή δακτυλίωση πουλιών σε συνεργασία, στο πλαίσιο παρακολούθησης των ειδών, πραγματοποιήθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Επικεφαλής του προγράμματος ήταν ο Δρ. Χαράλαμπος Αλιβιζάτος, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών και της Επιστημονικής Επιτροπής του ΦΔΕΔ Ολύμπου.

Από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου δακτυλιώθηκαν συνολικά 53 πουλιά από 16 διαφορετικά είδη σε υψόμετρο 950 μ σε ενδιαίτημα θαμνώνων και μικτού δάσους. Μαζί με τις επανασυλλήψεις προηγούμενων ετών καταγράφηκαν συνολικά 60 άτομα.

Δακτυλιώθηκαν κυρίως είδη επιδημητικά και αναπαραγόμενα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων ήταν τα εξής: Πύρρουλας (Pyrrhula pyrrhula), Δενδροτσοπανακός (Sitta europaea), σπίνος (Fringilla coelebs), φλώρος (Carduelis chloris), Λοφιοπαπαδίτσα, (Lophophanes cristatus), Καστανοπαπαδίτσα (Poecile palustris), Πυρροβασιλίσκος (Regulus ignicapilla), Σιρλοτσίχλονο (Emberiza cirlus), Μαυροσκούφης (Sylvia atricapilla) κ.α.

Στο πλαίσιο της δράσης καταγράφηκαν και σημαντικά είδη άλλων ομάδων, όπως η μεσογειακή ωτονυχτερίδα (Plecotus kolombatovici) και ο ελαφοκάνθαρος (Lucanus cervus), είδη της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ευχαρίστησε τον Δρ. Αλιβιζάτο για την συνεχόμενη υποστήριξη στο έργο του, αλλά και τους εθελοντές Παρχαρίδου Ε., Μαχαίρας Φ, Μαχαίρας Α., και Ουσταμπασίδου Σ. για τη συμμετοχή και βοήθειά τους. Τέλος, ευχαρίστησε και τους διαχειριστές του ορειβατικού καταφυγίου «Τ. Μπουντόλας» για την υποστήριξη στην συγκεκριμένη δράση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ