Μενού Κλείσιμο

Covid 19 – Σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες έρχονται τα «γρήγορα τεστ» – Για ποιους είναι δωρεάν

Ταχεία τεστ εντοπισμού κρούσματος κορονοϊού, όμοια με αυτά που γίνονται στην δομή της Λέσβου, θα πραγματοποιηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα, σε δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές αλλά και ακόμα και σε εξωτερικά ιατρεία και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ώρες που δεν λειτουργούν τα εργαστήρια. Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε, επίσης, πως σύντομα στη μάχη ανίχνευσης του Covid-19 θα εισέλθουν και τα Κέντρα Υγείας, επισημαίνοντας ότι κανείς που έχει ανάγκη βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί δεν στερείται της εξέτασης και αυτή του παρέχεται δωρεάν, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει ζήτημα έλλειψης ή διακοπής των τεστ ή θέμα επάρκειας στην αγορά».

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως «η τεχνολογία εξελίσσεται και στον τομέα του διαγνωστικού ελέγχου του κορονοϊού και τα ταχέα τεστ θα είναι σε λίγο η καθημερινή πρακτική. Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που τα φέραμε, ενώ παράλληλα ενισχύθηκε το δημόσιο σύστημα Υγείας με δύο ακόμη μηχανήματα που χρησιμοποιούν τη μέθοδο «Real-time PCR» τα οποία έχουν παραδοθεί και ξεκινάει η εγκατάστασή τους στο νοσοκομείο «Αττικό» και στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ»., έτσι είπε αυξάνεται «,η παραγωγική δυνατότητα του δημοσίου συστήματος Υγείας σχεδόν κατά δώδεκα χιλιάδες τεστ ημερησίως». Ο υφυπουργός τόνισε πως έχουν αυξηθεί τα σημεία των δειγματοληπτικών ελέγχων και των εργαστηρίων παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου και στα Κέντρα Υγείας της χώρας. Και φυσικά συνεργαζόμαστε και ενώνουμε τις δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας και με τον ιδιωτικό τομέα με εργαστήρια που πληρούσαν τις προϋποθέσεις

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σε υψηλούς τόνους ανέφερε στον υφυπουργό ότι με τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση και το υπουργείο «δεν έχει εξαντληθεί το θέμα των τεστ, αλλά εξαντλείται η υπομονή μας» και τον κάλεσε να αναφέρει «πόσα από τα 13.000 τεστ που γίνονται τα πληρώνει ο κόσμος από την τσέπη του» λέγοντας πως «η απαίτηση είναι να μη γίνεται κανένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Μπαίνουμε σε περίοδο αυξημένης ζήτησης. Δεν μπορείτε να μετακυλήσετε κόστος στις τσέπες των πολιτών σε περίοδο κρίσης, ανεργίας, φτώχειας στη χώρα». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τις διαγνωστικές δυνατότητες του ευρύτερου δημόσιου τομέα» και ότι αυτό αποτελεί μια «πολιτική επιλογή αυτό ώστε να δίνετε ευκαιρίες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τα «rapid test» αντιγόνου ανέφερε πως αυτά «δεν είναι διά πάσα νόσον ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν τον μοριακό έλεγχο» είναι για να γίνεται ένα «screening», σε γενικούς πληθυσμούς, συνήθως σε ασυμπτωματικούς ανθρώπους, όταν θέλουμε να ελέγξουμε, για παράδειγμα, έναν μεγάλο καταυλισμό προσφύγων ή στη Μόρια, όμως δεν είναι για να ελέγξουμε συρροές κρουσμάτων ούτε για να κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών βεβαιωμένων κρουσμάτων».

Ο υφυπουργός Υγείας απάντησε πως το ΕΚΕΑ λειτουργεί κανονικότατα πλέον και δεν έχει καμία έλλειψη αντιδραστηρίων. Τα τέσσερα ιδιωτικά εργαστήρια που συνεργάζονται με τον δημόσιο τομέα είναι πιστοποιημένα εργαστήρια και η τιμή που πληρώνονται για κάθε ανάλυση τέστ είναι ίδια για όλα τα εργαστήρια.

Αναφορικά με τα ταχέα τεστ είπε οτι «αυτά μας παρέχουν τη δυνατότητα, αν χρειαστεί, να επαναλάβουμε αρκετές φορές το τέστ και εαν χρειαστεί να κάνουμε μοριακό έλεγχο και στο να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα» τονίζοντας «πως δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο απ’ όσα μας λέει η διεθνής βιβλιογραφία και η διεθνής εμπειρία. Από την αρχή της πανδημίας, το έχουμε πει χιλιάδες φορές, θα το πούμε ξανά, ότι όποτε χρειάστηκε συμπολίτης μας να κάνει τεστ και πληρούσε τις προϋποθέσεις, αυτό έγινε και γίνεται δωρεάν». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «εάν κάποιος πολίτης θέλει από μόνος του να πάει να κάνει ένα τεστ στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα τον εμποδίσουμε. Και βέβαια σίγουρα θα το πληρώσει από την τσέπη του. Όταν όμως έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια που πληρούνται, συγκεκριμένες καταστάσεις, τότε το κόστος του μοριακού ελέγχου καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας».

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ