Μενού Κλείσιμο

Covid 19 – Περισσότερα από τα μισά κρούσματα σε νέους – Πιερία: 9 κρούσματα σε 9 ημέρες!

Δεν είναι μόνο το ρεκόρ ημέρας σε απόλυτο αριθμό που εμπνέει ανησυχία, είναι και το γεγονός ότι μέσα σε ένα 24ωρο οι σοβαρές περιπτώσεις ασθενών που διασωληνώθηκαν αυξήθηκαν κατά πέντε, ανεβάζοντας τον αριθμό από τους 17 χθες (και τους 9 στις αρχές Αυγούστου) στους 22.

 Με γκρι χρώμα, οι θάνατοι ανά ηλικιακή ομάδα

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν και να αναλύουν τα δεδομένα και από τα ευρήματα των μελετών γίνεται εμφανές πως η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι υπαρκτή και κυρίως σε νέους.

Από τις σημερινές ανακοινώσεις προκύπτει ότι τα 113 (από τα 203) κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί σε ηλικίες μεταξύ 18 και 39 ετών, αποδεικνύοντας ότι η χαλάρωση (ή και η ανυπακοή) στα προληπτικά μέτρα λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

72 (από τα σημερινά κρούσματα) επιβεβαιώθηκαν σε ηλικίες μεταξύ 40 και 64, ενώ το μόνο «αισιόδοξο» είναι πως οι ηλικιωμένοι φαίνεται να είναι πιο προσεκτικοί αφού μόλις 7 από τα 203 κρούσματα έχουν καταγραφεί στις ηλικίες από 65 ετών και άνω.

Η αύξηση των κρουσμάτων, αποτυπώνεται και στις ΜΕΘ και για αυτό έχει σημάνει συναγερμός στα νοσοκομεία όλης της χώρας, καθώς διπλασιάστηκαν οι ασθενείς με Covd που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Στο «κόκκινο» η Κεντρική Μακεδονία

Από τις 26 Φεβρουαρίου, όταν και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, έχουν καταγραφεί 602 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, με τα περισσότερα εξ αυτών στη Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική. Μόνο σήμερα (9/8) επιβεβαιώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία 91 κρούσματα (εκ των οποίων τα 50 στην Χαλκιδική). Μπορεί τα περισσότερα (από τα 602) να έχουν εντοπιστεί στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο από την καθημερινή ενημέρωση προκύπτει ότι σχεδόν σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας καταγράφονται κρούσματα.

Πιερία: 9 κρούσματα από τις αρχές του μήνα

Σε ότι έχει σχέση με την Πιερία, από την 1η Αυγούστου έως και σήμερα επισήμως έχουν επιβεβαιωθεί 9 κρούσματα, πολύ περισσότερα δηλαδή από όσα είχαν καταγραφεί από την εμφάνιση της πανδημίας στην Κεντρική Μακεδονία, έως 31 Ιουλίου. Βέβαια, η κατάσταση στην περιοχή μας είναι πολύ καλύτερη από εκείνη που επικρατεί σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας (στην Χαλκιδική ανακοινώθηκαν σε μια μέρα 50 κρούσματα), ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να «επαναπαυθούμε» αφού όπως έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις, η κατάσταση εύκολα μπορεί να βγει εκτός ελέγχου (ένας γάμος, μια βάπτιση και κυρίως συνωστισμός σε κλαμπ και μπαρ εύκολα μπορεί να αποδειχθούν μοιραία)

Ο Αύγουστος θα είναι ο πιο κρίσιμος μήνας και αν δεν αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού, κανείς δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσουμε τον Φθινόπωρο και ειδικά μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όποτε γίνει αυτή.

Να σημειωθεί, πως δυσοίωνες είναι προβλέψεις της (πάντα έγκυρης) επιστημονική ομάδας HERACLES του ΑΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, έως το τέλος του έτους θα καταγράφουμε 700 κρούσματα ημερησίως.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ