Μενού Κλείσιμο

CINE ΚΑΠΝΙΚΟΣ – Το νέο θερινό σινεμά της πόλης μας

CINE ΚΑΠΝΙΚΟΣ – Το νέο θερινό σινεμά της πόλης μας

Φέτος,  από την 15η Ιουνίου έως και την 15η Σεπτεμβρίου, στην φιλόξενη αυλή του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης λειτουργεί και Θερινός Κινηματογράφος.

Ενας από τους βασικούς στόχους της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας ¨Ο ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ¨ είναι η αναβίωση της κουλτούρας του θερινού σινεμά στην πόλη της Κατερίνης, η συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού, η ψηφιοποίησή του και η καταγραφή μαρτυριών της περιόδου 1960 – 1980, όταν στην πόλη της Κατερίνης τα καλοκαίρια λειτουργούσαν έως και 6 θερινοί κινηματογράφοι.

Αυτό το καλοκαίρι θα προβληθούν συνολικά δέκα ταινίες, κυρίως πολιτικά ντοκιμαντέρ. Οι προβολές πραγματοποιούνται την 1η και την 3η Δευτέρα κάθε μήνα (δηλαδή κάθε 15 μέρες) και η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ οι επισκέπτες καλούνται να προσφέρουν αντί εισιτηρίου, υλικά αγαθά για την κάλυψη των αναγκών των Κοινωνικών Δομών του Καπνικού Σταθμού Κατερίνης.

Μεταξύ των σκηνοθετών που έχουν επιλεγεί για την θερινή περίοδο 2022 είναι οι Γιώργος Αυγερόπουλος, ο Αστέρης Κούτουλας και ο Χρύσανθος Κωνσταντινίδης ενώ κάθε 15 ημέρες ανακοινώνεται το πρόγραμμα προβολής των επόμενων 2 εβδομάδων.

 

«Ταξιδεύοντας με τον Μίκη».

Για την προβολή της 1ης Αυγούστου έχει επιλεγεί το ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα «Ταξιδεύοντας με τον Μίκη».

Πρόκειται για μία έκθεση πολυμέσων, μια επιλογή ακατέργαστου υλικού, «600 Ώρες Μίκης» που παρουσιάζει τη δράση ενός καλλιτέχνη χωρίς καμία παρέμβαση, βασισμένο σε 60 διαφορετικές μουσικές του Μίκη Θεοδωράκη με ελάχιστο διάλογο.

Χορός, Πάλη, Ερωτας, Θάνατος. Καταστάσεις που συνόδευσαν πολύ έντονα τη ζωή του αναρχικού μουσικού και στιγματίζουν και τη ζωή όλων μας, είναι  τα κύρια θέματα του ντοκιμαντέρ. Ο «Ζορμπάς» του Καζαντζάκη, το «Canto General» του Νερούδα, το «Αξιον Εστί» του Ελύτη, το «Requiem» (Ακολουθία εις κεκοιμημένους) του μοναχού Ιωάννη του Δαμασκηνού – τέσσερα παραδείγματα της μουσικής του Μίκη που έδωσε την έμπνευση στον σκηνοθέτη Αστέρη Κούτουλα: «Η γέννηση μιας ταινίας από το πνεύμα της μουσικής».

Διάρκεια 87 λεπτά, Γερμανία, 2018 «Dance Fight Love Die: With Mikis On the Road»

 

«Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη»

Επίσης, στο πρόγραμμα του Αυγούστου συμπεριλαμβάνεται το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για το νερό «Μέχρι την τελευταία σταγόνα», που μέσα του καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

Η Ευρώπη δοκιμάζεται από μια κρίση όχι μόνο οικονομική αλλά από μια κρίση αξιών. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν μια απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Είναι το νερό για την ΕΕ ένα εμπόρευμα της αγοράς, ή ένα ανθρώπινο δικαίωμα; Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ αρνείται να αναγνωρίσει το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, όπως έκανε ο ΟΗΕ το 2010. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες πόλεις, περιφέρειες και κράτη σε όλο τον κόσμο επαναδημοτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσής τους, απορρίπτοντας ως αποτυχημένο το ιδιωτικό μοντέλο διαχείρισης του νερού που δοκίμασαν για δεκαετίες. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία, την έδρα των μεγαλύτερων και ισχυρότερων πολυεθνικών εταιρειών νερού του πλανήτη. Εννιά περιπτώσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία. Παρόλο που το Βερολίνο και το Παρίσι επανάκτησαν τον δημόσιο έλεγχο του νερού τους, κάτι που παρουσιάστηκε εντός συνόρων ως κάτι καλό, η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ευρώπης πιέζει μέσω της Τρόικας την Ελλάδα, την Πορτογαλία, και την Ιρλανδία, να ιδιωτικοποιήσουν τα δικά τους δημόσια συστήματα ύδρευσης. Είναι ένας κοινός όρος που περιλαμβάνεται σε κάθε μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ των χρεωμένων χωρών και των δανειστών τους. Το Μέχρι την τελευταία σταγόνα ακολουθεί για τέσσερα χρόνια τη ροή του χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων, σε δεκατρείς πόλεις έξι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ για το νερό, που μέσα του καθρεφτίζονται οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και η ποιότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

 

«CINE ΚΑΠΝΙΚΟΣ τον χειμώνα».

Με την πλήρη ανακαίνιση του παλαιού υπαίθριου ξηραντήριου καπνών, το ιστορικό “Αράνι” του Ινστιτούτου της Φλέμινγκ, μετά τον Σεπτέμβριο θα χρησιμοποιηθεί ως μόνιμος χώρος προβολής ταινιών του CINE Καπνικός που θα λειτουργεί σε θερμαινόμενο χώρο, με 80 καθίσματα σκηνοθέτη, μόνιμη ηχητική εγκατάσταση και οθόνη προβολής 4 Χ 3μ.

Μέσα από μία διαδικτυακή εφαρμογή όλοι οι πολίτες θα μπορούν να γίνονται μέλη του Cine Καπνικός -χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση- και έτσι να κλείνουν θέσεις αλλά και να αποκτούν τη δυνατότητα συμμετοχής στην επιλογή των ταινιών που θα προβάλλονται όπως και να ενημερώνονται σχετικά με τις δράσεις της ομάδας.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ