Μενού Κλείσιμο

Χρυσή Μπάλα χωρίς Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει μια λίστα πέντε παικτών, που αναδείχθηκαν κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της χρονιάς, χωρίς να έχουν κατακτήσει μέσα στη σεζόν την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Όπως φέτος ο Λιονέλ Μέσι.

Ρομπέρτο Μπάτζιο

To ημερολογιακό έτος του 1993 αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά στην καριέρα του, σε προσωπικό επίπεδο, καθώς σημείωσε 39 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις. Τη σεζόν που είχε ολοκληρωθεί, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο δεν κατέκτησε καν το πρωτάθλημα Ιταλίας με τη Γιουβέντους, ενώ ούτε συμμετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είχε, όμως, οδηγήσει τη «Μεγάλη Κυρία» στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που σε συνδυασμό με τις προσωπικές του επιδόσεις, του χάρισαν τη «Χρυσή Μπάλα».

Ρονάλντο

Στη μεγαλειώδη καριέρα του κατέκτησε σχεδόν τα πάντα. Παγκόσμια Κύπελλα, εγχώρια πρωταθλήματα και κύπελλα, όχι όμως και το Τσάμπιονς Λιγκ. Το «φαινόμενο» δεν αναδείχθηκε ποτέ του πρωταθλητής Ευρώπης, ωστόσο ψηφίστηκε δύο φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής, το 1997 και το 2002. Μάλιστα, την πρώτη φορά που ο Βραζιλιάνος έκανε δική του τη «Χρυσή Μπάλα», όχι μόνο δεν είχε κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά δεν αγωνιζόταν καν στη διοργάνωση. Τη σεζόν 1996-97 συμμετείχε με την Μπαρτσελόνα στο κύπελλο κυπελλούχων και το 1997-98 με την Ίντερ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Μάικλ Όουεν

Ο Άγγλος επιθετικός ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Λίβερπουλ στην πορεία μέχρι την κατάκτηση του τρεμπλ, το 2001. Όχι, όμως, πρωτάθλημα, κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά κύπελλο Αγγλίας, Λιγκ Καπ και κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι «κόκκινοι» πανηγύρισαν τρεις τίτλους τη συγκεκριμένη χρονιά, με τον Όουεν να γίνεται ο πρώτος Άγγλος, μετά τον Κέβιν Κίγκαν το 1979, που κατακτά τη «Χρυσή Μπάλα». Ένα από τα προσωπικά του επιτεύγματα, που τον οδήγησαν στην κορυφή το 2001, ήταν και το χατ-τρικ στο 5-1 της Αγγλίας επί της Γερμανίας, στο Μόναχο.

Πάβελ Νέντβεντ

41 χρόνια μετά το συμπατριώτη του, Γιόσεφ Μάσοπουστ, έγινε ο δεύτερος Τσέχος ποδοσφαιριστής, που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα». Τη σεζόν 2002-03, ο Νέντβεντ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της Γιουβέντους, οδηγώντας τη στη δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση του ιταλικού πρωταθλήματος. Στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Τσέχος μέσος σημείωσε πέντε τέρματα στην πορεία της «Μεγάλης Κυρίας» μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε στα πέναλτι από τη Μίλαν. Μάλιστα, ο Πάβελ Νέντβεντ δεν είχε αγωνιστεί καν στον τελικό του Ολντ Τράφορντ, καθώς ήταν τιμωρημένος λόγω καρτών.

 

Φάμπιο Καναβάρο

Ο τελευταίος αμυντικός που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» και μόλις ο τρίτος στην ιστορία, μετά τους Μπεκενμπάουερ και Ζάμερ, που έφτασαν στην κορυφή σε προσωπικό επίπεδο. Το 2006, ο Καναβάρο μπορεί να μην κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ (ποτέ στην καριέρα του), όμως είχε σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, ως αρχηγός της εθνικής Ιταλίας. Ήταν ο ηγέτης στα μετόπισθεν της «σκουάντρα ατζούρα» και φυσικά μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του τουρνουά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ