Μενού Κλείσιμο

Christie’s: Οκτώ εκατ. δολάρια για δύο διαμαντένια βραχιόλια που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα

Δύο διαμαντένια βραχιόλια που κάποτε ανήκαν στη βασίλισσα της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, πουλήθηκαν σε δημοπρασία στην Ελβετία για περισσότερα από 8 εκατομμύρια δολάρια.

Αγοραστής ένας ανώνυμος πλειοδότης. Η Μαρία Αντουανέτα έστειλε τα κοσμήματα για φύλαξη πριν οδηγηθεί στη λαιμητόμο κατά τη Γαλλική Επανάσταση.

Και τα δύο βραχιόλια μεταφέρθηκαν λαθραία από τη χώρα και παρέμειναν στην οικογένειά της για περισσότερα από 200 χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά που τα βραχιόλια, που αποτελούνται από 112 διαμάντια, διατέθηκαν σε δημοπρασία.

Η αξία πώλησής τους δε, τελικά ήταν διπλάσια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

«Αυτά τα βραχιόλια ταξίδεψαν στο χρόνο για να αφηγηθούν μια σημαντική εποχή της γαλλικής ιστορίας, με τη λάμψη, τη δόξα και το δράμα της», δήλωσε ο Φρανσουά Κουριέλ, πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Christie’s για την Ευρώπη.

Η Μαρία Αντουανέτα γεννήθηκε στην Αυστρία το 1755 και στάλθηκε στη Γαλλία για να γίνει το παιδί – νύφη του μελλοντικού βασιλιά Λουδοβίκου XVI.

Πέθανε στη λαιμητόμο το 1793, λίγους μήνες μετά τον σύζυγό της, έχοντας γίνει όλο και πιο αντιδημοφιλής μεταξύ του γαλλικού λαού, που την κατηγόρησε ότι ήταν σπάταλη και επικίνδυνη επιρροή για τον βασιλιά.

Ενώ βρισκόταν στη φυλακή έστειλε επιστολή στην οποία ανέφερε ότι θα πρέπει να σταλούν για φύλαξη τα κοσμήματά της σε ένα ξύλινο σεντούκι.

Η επιζώσα κόρη της Μαρί Τερέζ, Μαντάμ Ρουαγιάλ, έλαβε τα κοσμήματα κατά την άφιξή της στην Αυστρία, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών.

Με πληροφορίες του BBC

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.