Μενού Κλείσιμο

Χωρισμός και Μοναξιά: Ποιοι υποφέρουν περισσότερο – Πόσο κινδυνεύει η υγεία τους

Πώς επηρεάζουν αρνητικά οι διαδοχικοί χωρισμοί και οι μακρές περίοδοι μοναξιάς τα δύο φύλα; Άλλη μια έρευνα καταρρίπτει το στερεότυπο που θέλει τους άντρες να περνάνε λιγότερο επώδυνα μια τέτοια κατάσταση, αναδεικνύοντας έναν από τους κινδύνους για την υγεία τους

Η παρατεταμένη μοναξιά και οι διαδοχικοί χωρισμοί φαίνεται πως αποτελούν έναν σιωπηλό εχθρό για την υγεία των αντρών, μιας και αυξάνουν τα επίπεδα των φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα σύμφωνα με μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology & Community Health. Η φλεγμονή αυτή, αν και ταξινομήθηκε ως χαμηλού βαθμού, εξακολουθεί να αποτελεί μια παράμετρο ανησυχίας, καθώς ήταν επίμονη και αύξανε τον κίνδυνο θανάτου που σχετίζεται με την ηλικία, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως στο πώς επηρεάζουν οι διαδοχικοί χωρισμοί ή τα συνεχιζόμενα χρόνια μοναξιάς το ανοσοποιητικό σύστημα στη μέση ηλικία και κατά πόσον το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες.

Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν βασίστηκαν στη μελέτη Copenhagen Aging and Midlife Biobank (CAMB) από 4835 συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 48 και 62 ετών. Από αυτούς, σχεδόν οι μισοί είχαν βιώσει κάποιο χωρισμό και ένα σχεδόν ισόποσο ποσοστό έζησε περίπου περισσότερο από ένα χρόνο μόνοι (54% των γυναικών και 49% των αντρών).

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ