Μενού Κλείσιμο

Αστρονόμοι ψάχνουν εξωγήινη ζωή και σκοτεινή ενέργεια, σαρώνοντας τον ουρανό στην έρημο Ατακάμα

Να ανιχνεύσουν την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες και να μελετήσουν τη λεγόμενη «σκοτεινή ενέργεια», μια μυστηριώδη κοσμική δύναμη που θεωρείται ότι οδηγεί στην επιταχυνόμενη διαστολή του σύμπαντος, επιχειρούν αστρονόμοι, παρατηρώντας τον καθαρό ουρανό στην έρημο Ατακάμα της Χιλής.

Σύμφωνα με το CNN, βασικό εργαλείο σε αυτή την διαδικασία είναι το τηλεσκόπιο Giant Magellan Telescope (GMT) αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων που κατασκευάζεται στο αστεροσκοπείο Las Campanas και το οποίο θα έχει ανάλυση 10 φορές υψηλότερη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Το τηλεσκόπιο, που αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας, θα ανταγωνιστεί το Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου — που βρίσκεται βορειότερα στην ίδια έρημο — καθώς και το Τηλεσκόπιο Τριάντα Μέτρων (TMT) που κατασκευάζεται στη Χαβάη.

Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Λεοπόλντο Ινφάντε, διευθυντής του αστεροσκοπείου Las Campanas, η νέα γενιά τηλεσκοπίων έχει ως στόχο την ανίχνευση ζωής σε άλλους πλανήτες και τον προσδιορισμό της προέλευσης της σκοτεινής ενέργειας. «Είναι μία μάχη από αυτές τις τρεις ομάδες για το ποιος κάνει πρώτος θα κάνει αυτή την πρώτη ανακάλυψη», είπε.

Ο Ινφάντε δήλωσε ότι το νέο γιγαντιαίο τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει οργανικά μόρια στην ατμόσφαιρα μακρινών πλανητών. «Αυτή είναι η προσδοκία», είπε. «Και όποιος εντοπίσει ζωή σε άλλο πλανήτη θα κερδίσει το βραβείο Νόμπελ, σας διαβεβαιώνω».

Την ίδια ώρα, άλυτο μυστήριο ως επί το πλείστον είναι η σκοτεινή ύλη, μια ιδιότητα του διαστήματος που βρίσκεται πίσω από την επιταχυνόμενη διαστολή του. Αποτελεί μια τεράστια ποσότητα του σύμπαντος. «Υπάρχει μια ενέργεια που προκαλεί το σύμπαν να διαστέλλεται, αλλά και επιταχύνει αυτή τη διαστολή», είπε ο Ινφάντε στο CNN, προσθέτοντας ότι οι επιστήμονες γνώριζαν ότι αυτή η ενέργεια πρέπει να υπάρχει, αν και δεν καταλάβαιναν την προέλευσή της.

«Έτσι αυτό το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί για να μπορεί να μελετά ακριβώς αυτό που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος, να μπορεί να κατανοήσει φυσικά ποια είναι αυτή η ενέργεια και από πού προέρχεται», είπε.

Πηγή

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.