Μενού Κλείσιμο

Ασφαλής χειμερινή ανάβαση

Ημερίδα από τους Ορειβατικούς και Φυσιολατρικούς Συλλόγους Πιερίας

Οι Ορειβατικοί – Φυσιολατρικοί Σύλλογοι Νομού Πιερίας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Ασφαλής χειμερινή ανάβαση» με κεντρικό ομιλητή τον κ. Μαρινίδη Μπάμπη, Διεθνή Οδηγό Βουνού.

Η ημερίδα πραγματοποιείται την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου στις 7:00 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης (Εκάβη).

Οι Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι του Νομού Πιερίας, χρόνια τώρα πραγματοποιούν χειμερινές αναβάσεις, καλώντας σε αυτές τα μέλη τους, αλλά και κάθε πολίτη της Πιερίας που διαθέτει έναν ελάχιστο χειμερινό εξοπλισμό. Οι αναβάσεις αυτές γίνονται με γνώμονα πάντα τις καιρικές συνθήκες και σε σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Δεν απαιτούν τεχνικό εξοπλισμό και ιδιαίτερες γνώσεις και έχουν την μορφή της απλής πεζοπορίας στο χιόνι. Στην ψηλότερη και αλπική ζώνη του βουνού η ανάβαση παίρνει τη μορφή δύσκολης και τεχνικής ορειβασίας. Αναβάσεις εκεί πραγματοποιούνται μόνο από εκπαιδευμένα μέλη των συλλόγων, με τη συνοδεία έμπειρων αρχηγών αναβάσεων ή στα πλαίσια σχολών εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης, με συνοδεία Εκπαιδευτών και Οδηγών Βουνού. Μεμονωμένα όμως ορειβάτες αλλά και μικρές ομάδες, πραγματοποιούν χειμερινές αναβάσεις χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό και εκπαίδευση. Χωρίς την γνώση και την εμπειρία που χρειάζονται οι χειμερινές διαδρομές, ειδικά στην παγωμένη και επικίνδυνη αλπική ζώνη. Η έλλειψη της γνώσης και η κακή ενημέρωση, είναι από τις βασικές αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς στην υποτίμηση της άγριας φύσης του βουνού και στο πιθανό ατύχημα.

Τα ατυχήματα δεν μπορούν να μηδενιστούν, μπορούν όμως να περιοριστούν. Η ημερίδα που διοργανώνουμε, στοχεύει ακριβώς στην όσο το δυνατόν καλύτερη γνώση-ενημέρωση και εντάσσεται στα πλαίσια της προσπάθειας των Συλλόγων της Πιερίας για την πρόληψη του ατυχήματος. Για να μπορούμε να χαιρόμαστε την όμορφη φύση του βουνού και το χειμώνα με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ