Μενού Κλείσιμο

«Αποτρέψτε την εξαφάνιση των δέντρων ή ετοιμαστείτε για παγκόσμια οικολογική καταστροφή»

Επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη στην οποία αποτυπώνεται μια επείγουσα «προειδοποίηση προς την ανθρωπότητα» σχετικά με τον παγκόσμιο αντίκτυπο της εξαφάνισης των δέντρων.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπονται σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους, την άγρια ​​ζωή και τα οικοσυστήματα του πλανήτη, εάν συνεχιστεί η εκτεταμένη απώλεια δέντρων.

«Πέρυσι, δημοσιεύσαμε την έκθεση για την κατάσταση των δέντρων του κόσμου, όπου δείξαμε ότι τουλάχιστον 17.500 είδη δέντρων, περίπου το ένα τρίτο των 60.000 ειδών δέντρων στον κόσμο, κινδυνεύουν με εξαφάνιση», δήλωσε ο Μάλιν Ρίβερς, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αλλά και επικεφαλής της ομάδας Botanic Gardens Conservation International (BGCI).

«Χωρίς δράση, θα επηρεαστεί η ανθρωπότητα, οι οικονομίες και τα μέσα διαβίωσής μας. Οικολογικά, θα έχει καταστροφικό αντίκτυπο στον πλανήτη», προσθέτει ο ειδικός.

Η κοινή προειδοποίηση-μελέτη από την BGCI και ακόμη μία επιστημονική ομάδα που ασχολείται με τα δέντρα, την IUCN SSC, υποστηρίζεται από 45 επιστήμονες που προέρχονται από τουλάχιστον 20 χώρες ενώ υπογράφεται και από περίπου 30 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων βοτανικών κήπων, δενδροκομείων και πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με της μελέτη, τα δάση σε παγκόσμια κλίμακα συνεισφέρουν 1,3 τρις δολάρια στην οικονομία. Η ξυλεία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό, αλλά τα μη ξυλώδη προϊόντα, όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και τα φάρμακα, δημιουργούν 88 δις δολάρια έσοδα στο παγκόσμιο εμπόριο. Από τα φρούτα που διατίθενται για παγκόσμια κατανάλωση, το 53% προέρχεται από δέντρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από ένα δάσος και εξαρτώνται από αυτό. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, τα δάση παρέχουν έως και το 25% του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Μερικοί άνθρωποι ζουν στο δάσος και το χρησιμοποιούν για επιβίωση, για φαγητό, στέγη και φάρμακα», τόνισε ο Ρίβερς. «Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα δάση για το εισόδημά τους, για να πουλήσουν πράγματα που συλλέγουν ή φτιάχνουν από το δάσος. Όλοι αυτοί θα επηρεαστούν άμεσα από τις απώλειες δέντρων. Πολλά δέντρα έχουν επίσης ιδιαίτερη πνευματική ή πολιτιστική σημασία. Όταν χάνονται αυτά τα είδη δέντρων, χάνεται και αυτή η πολιτιστική κληρονομιά, όπως τα δέντρα του «αίματος του δράκου» στην Υεμένη ή τα «μπαομπάμπ» στη Μαδαγασκάρη».

Παράλληλα, η μεγάλης κλίμακας εξαφάνιση των ειδών των δέντρων θα οδηγούσε σε μεγάλες απώλειες βιοποικιλότητας.

Τα μισά από τα είδη ζώων και φυτών στον κόσμο βασίζονται στα δέντρα ως βιότοπό τους, με τα δάση να περιέχουν περίπου το 75% των ειδών πουλιών, το 68% των ειδών θηλαστικών και έως και 10 εκατομμύρια είδη ασπόνδυλων. Τα είδη που εξαρτώνται από τα δάση έχουν ήδη μειωθεί κατά περίπου 53% από το 1970.

«Όταν εξετάζουμε τους κινδύνους εξαφάνισης για τα θηλαστικά ή τα πτηνά, αυτό οφείλεται στην απώλεια οικοτόπων και η απώλεια οικοτόπων είναι συχνά απώλεια δέντρων», είπε ο Ρίβερς.  «Αν δεν φροντίσουμε τα δέντρα, δεν υπάρχει περίπτωση να φροντίσουμε όλη την υπόλοιπη ζωή εκεί», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι η εξαφάνιση ενός μόνο είδους δέντρου μπορεί να αλλάξει σημαντικά ένα οικοσύστημα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία του. Τα δάση αποθηκεύουν το 50% του διοξειδίου του άνθρακα, οπότε η περαιτέρω εξαφάνιση των δέντρων θα μειώσει την ικανότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κατάρρευση.

Με πληροφορίες από Guardian

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ