Μενού Κλείσιμο

 Αποκαλυπτήρια μνήμης και τιμής

Κενοτάφιο για τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων στη Νέα Τραπεζούντα

Το 2019 είναι μια χρονιά- ορόσημο για τον Ποντιακό Ελληνισμό, καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ έχει και μια ιδιαίτερη σημασία για τον Σύλλογο «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας, αφού συμπληρώνονται τα 90 χρόνια πολιτιστικής δράσης του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, ύστερα από σχετική πρόταση του αείμνηστου Γιάννη Μεγαλόπουλου κατασκεύασε κενοτάφιο για τα Οφίτικης καταγωγής θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων όπως και για τα Οφίτικης καταγωγής θύματα των Σταλινικών Εκκαθαρίσεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση.

Συμπαραστάτες στην υλοποίηση της απόφασης ο Σύλλογος έχει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Τραπεζούντας, το Δήμο Κατερίνης αλλά και πλήθος επωνύμων και ανωνύμων συμπολιτών μας.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο κ. Ντούρος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, ο κ. Παραδεισόπουλος Βασίλειος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αλέξανδρος Υψηλάντης και ο Λεωνίδας Ζανέτας , Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νέας Τραπεζούντας . Πριν τα αποκαλυπτήρια ο Δημοσθένης Σεϊταρίδης , Αντιπρόεδρος του Συλλόγου ανέπτυξε στους παραβρισκόμενους  το ιστορικό πλαίσιο της   Ποντιακής Γενοκτονίας και των Σταλινικών Εκκαθαρίσεων ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των  θυμάτων που αναγράφονται στο κενοτάφιο.

Στα αποκαλυπτήρια, παραβρέθηκε και ο Βουλευτής Πιερίας και υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης Κωνσταντίνος Κουκοδήμος.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ