Μενού Κλείσιμο

Αποφάσισε και… κατάργησε

Αντιδράσεις για την κατάργηση του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης

Το Υπουργείο δεν ακολουθεί ούτε τις νομότυπες διαδικασίες καταγγέλει η ΕΛΜΕ Πιερίας, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητη την κατάργηση του συγκεκριμένου Τομέα για την λειτουργία του οποίου συνενούσαν οι Διευθυντές 1ου και 2ου ΕΠΑΛ, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και τα αιρετά μέλη της ΕΛΜΕ.

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές και γονείς οι οποίοι την Δευτέρα επιχείρησαν να εγγραφούν στο Τμήμα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Κατερίνης.

Αδικαιολόγητα και αιφνιδιαστικά, όπως καταγγέλουν, το Υπουργείο Παιδείας, κατάργησε από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών εγγραφών το συγκεκριμένο Τμήμα
Όπως ήταν φυσικό, η ενέργεια του Υπουργείου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΛΜΕ Πιερίας η οποία κατηγορεί το Υπουργείο ότι πάνω στη σπουδή της να περικόψει δαπάνες εφαρμόζοντας μνημονιακές επιταγές, δεν ακολουθεί πλέον ούτε τις νομότυπες διαδικασίες.
«Η κατάργηση του τομέα έγινε χωρίς να έχει κοινοποιηθεί κάποια σχετική απόφαση και παρά τη δέσμευση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης και τη σύμφωνη γνώμη των Διευθυντών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ σε συνάντηση που έγινε στη ΔιΔε Πιερίας παρουσία αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών, αιρετών και μελών της ΕΛΜΕ Πιερίας, να μην υπάρξει καμία αλλαγή», αναφέρει σε διαμαρτυρία της Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Πιερίας.

Ερώτηση Κ. Κουκοδήμου
Για το τι συνέβη και πώς αποφασίστηκε η κατάργηση του Τομέα Πληροφορικής από το 1ο ΕΠΑΛ, κατέθεσε ερώτημα και ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Πιερίας Κώστας Κουκοδήμος.
Στο κείμενο της ερώτησής του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει: Ο Τομέας Πληροφορικής εγκρίθηκε και λειτουργεί στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης από το 2014. Αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές-δηλώσεις προτίμησης των μαθητών ΕΠΑΛ, διαπιστώθηκε ότι καταργήθηκε ο Τομέας Πληροφορικής στο συγκεκριμένο σχολείο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας για το αντίθετο, τον περασμένο Νοέμβριο.
Επομένως, οι γονείς/κηδεμόνες μαθητών της Α’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγράψουν τους μαθητές στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης δηλώνοντας προτίμηση στον εν λόγω Τομέα.
Επιπλέον ούτε οι υπάρχοντες μαθητές της Β’ τάξης του Τομέα Πληροφορικής μπορούν να εγγραφούν στη Γ’ Τάξη στην Ειδικότητα Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ. Επίσης, κατά τον τρέχον σχολικό έτος μετακινήθηκε η Γ’ τάξη του εν λόγω Τομέα από το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο Ν.Κεραμίδι, λόγω μη έγκρισης ολιγομελούς τμήματος, δημιουργώντας αναστάτωση στους μαθητές από την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού και καθηγητές αλλά και εργαστήρια πληροφορικής υπάρχουν στο 1ο ΕΠΑΛ.
Ο Τομέας Πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης πρέπει να εξακολουθήσει να λειτουργεί, γιατί:
-Εξυπηρετεί τους μαθητές της πόλης της Κατερίνης που προσέρχονται στο σχολείο πεζή, ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουν αστικό λεωφορείο.
-Εξυπηρετεί τους μαθητές της νότιας Πιερίας που τον επιλέγουν, γιατί έρχονται μόνο με ένα υπεραστικό λεωφορείο, ενώ στο 2ο ΕΠΑΛ πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα επιπλέον μεταφορικό μέσο (αστικό λεωφορείο).
-Η νέα αρχή στα ΕΠΑΛ που ευαγγελίζεται το Υπουργείο Παιδείας, προϋποθέτει προσφορά και όχι στέρηση Τομέων και Ειδικοτήτων, τη στιγμή που το σχολείο διαθέτει και καθηγητές Πληροφορικής με οργανικές θέσεις, καθώς και τέσσερα εργαστήρια Πληροφορικής.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
-Για ποιο λόγο καταργήθηκε ο Τομέας Πληροφορικής στο 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης και μάλιστα αιφνιδιαστικά;
-Με βάση ποια στοιχεία αποφασίστηκε η κατάργηση του τομέα από το συγκεκριμένο σχολείο;
-Πώς θα εξυπηρετηθούν οι μαθητές από διάφορες περιοχές της Πιερίας που θα υποχρεώνονται σε χρήση δυο μεταφορικών μέσων για να φτάσουν στο σχολείο τους;»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ