Μενού Κλείσιμο

Απόφαση «σταθμός» για νέους εργαζόμενους

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης, κρίνει αντισυνταγματική τη μείωση κατά 32% του μισθού των νέων κάτω των 25

Για δικαίωση των αγώνων των εργαζομένων, κάνει λόγο το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης. Κατά της μείωσης είχε προσφύγει μέλλος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ν. Πιερίας

Το Ειρηνοδικείο Κατερίνης με την 35/2018 απόφασή του αναγνωρίζει ότι η μείωση κατά 32% τωναποδοχών, μέλους του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ν. Πιερίας, βάσει της 6/2012 ΠΥΣ είναι αντισυνταγματική, ανακοίνωσε χθες το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη της υπόθεσης, την οποία είχε στηρίξει από την πρώτη στιγμή.

Η μείωση των αποδοχών με βάση το ηλικιακό κριτήριο είναι αντισυνταγματική διότι οδηγεί σε «εντονη διαφοροποίηση» (των αποδοχών) ανάμεσα στους κάτω των 25 και άνω των 25 ετών εργαζομένους
Όπως αναφέρει το Εργατικό Κέντρο, με την απόφασή του, το Ειρηνοδικείο, αναγνωρίζει ότι οι νομοθέτες δεσμεύονται από τις θεμελιώδεις επιταγές του Συντάγματος «στη ρύθμιση ουσιωδώς ομοίων εργασιακών σχέσεων» και δεν μπορούν να νομοθετούν με τρόπο που οι εργαζόμενοι να μεταχειρίζονται διαφορετικά.
Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη απόφαση (35/2018), έρχεται σε συνέχεια και ενίσχυση της απόφασης 34/2015 επίσης του Ειρηνοδικείου Κατερίνης με την οποία για πρώτη φορά είχε αναγνωριστεί ο αντισυνταγματικός, και άρα παράνομος χαρακτήρας συνολικά της αντεργατικής 6ης ΠΥΣ του 2012, αλλά και ειδικότερα της διάταξης που επέβαλε μονομερή και αυτοδίκαιη υπερβάλλουσα μείωση ποσοστού -32% για τους νέους εργαζόμενους έως 25 ετών και επιπλέον την υποχρεωτική υπαγωγή των εργαζομένων στην ΕΓΣΣΕ με τα κατώτατα όρια αποδοχών, ανεξάρτητα από το εάν υπάγονταν σε άλλη ειδικότερη (εν προκειμένω κλαδική) συλλογική σύμβαση εργασίας.
«Οι δύο αποφάσεις, σταθμός για τα εργασιακά δεδομένα σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν την ανάγκη άμεσης εφαρμογής της απαίτησης του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και όλου του συνδικαλιστικού κινήματος για την κατάργηση όλων αυτών των δυσμενών διακρίσεων στην εργασία, που οδηγούν στην εμπέδωση της ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, που, «από την αρχή στάθηκε δίπλα στη συναδέλφισσα», τη οποία, δεν παραλείπει να συγχαρεί για την επιμονή της και τον αγώνα της.
Με την ευκαιρία και της δεύτερης απόφασης, το Εργατικό Κέντρο επανέρχεται στην απαίτησή του για «αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας που επιβάλει στο Κράτος την άμεση λήψη μέτρων αποκατάστασης της προστασίας των εργαζομένων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, τα οποία σε κάθε περίπτωση είναι οφειλόμενη απόδειξη έμπρακτου σεβασμού της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και όχι εξαγγελιών», ενω διαβεβαιώνει πως «ο εργατικός αγώνας για την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων προβλέψεων θα συνεχιστεί με κάθε μέσο και τρόπο.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ