Μενού Κλείσιμο

Από την εγκατάλειψη στην προσφορά!

Δύο χρόνια «Κατασκήνωση Νηρηίδες» στην Λεπτοκαρυά

Για δεύτερη φορά λειτούργησε φέτος η δημόσια κατασκήνωση στην Λεπτοκαρυά στην οποία φιλοξενήθηκαν «ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», όπως αναφέρει σχετικά η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα. Η συγκεκριμένη κατασκήνωση, είχε βάλει «λουκέτο» το 2010, ενώ η πολυτετής εγκατάλειψή της είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν εκτεταμένες φθορές στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό της.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση στην Λεπτοκαρυά, περιλαμβάνεται στο κρατικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τις ιδιαίτερα ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους, παιδιά οικογενειών σε οικονομικό κίνδυνο κλπ), η αρμοδιότητα της εφαρμογής του οποίου ανήκει στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών, ανατέθηκε από το 2017 η οργάνωση και λειτουργία της κατασκήνωσης, στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ).

Έκτοτε, η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προπαρασκευαστικές ενέργειες για την προετοιμασία του χώρου, ο οποίος πλέον είναι έτοιμος να λειτουργήσει, καλύπτοντας τις ανάγκες του πληθυσμού της Κεντρικής Μακεδονίας και των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργίας της, πραγματοποιήθηκαν στην κατασκήνωση «Νηρηίδες» τριήμερες εκδηλώσεις, από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Στις τρεις ημέρες οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν για κοινωνικά ζητήματα, αντάλλαξαν απόψεις για το μέλλον και βέβαια είχαν τη δυνατότητα να ξεφύγουν από την καθημερινότητα διασκεδάζοντας και απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τόπου.

Κατά την τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Το ίδρυμα, τελευταίος σταθμός;», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας Ελλάδας και πολλών ειδικών που μίλησαν για το θέμα στις πέντε ενότητες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα γύρω από το θέμα.

Το παρών μεταξύ άλλων έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Δημήτρης Καρέλας και ο αντιπρόεδρος του Πράσινου Ινστιτούτου, Φώτης Μπίμπασης.

Στην πλειονότητά τους οι ομιλητές, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αποϊδρυματοποίησης και φροντίδας των ανθρώπων που χρίζουν βοήθεια στο σπίτι τους, ενώ έγινε συζήτηση για τις δομές κλειστή περίθαλψης και τα άτομα με αναπηρία.

Μάλιστα, για την κατασκήνωση Νηρηίδες, το αρμόδιο υπουργείο εξέδωσε και ανακοίνωση σημειώνοντας φέτος συμπληρώθηκαν δυο χρόνια εξαιρετικά επιτυχημένης λειτουργίας της, ύστερα από εγκατάλειψη περίπου 10 χρόνων.

«Παραχωρήσαμε την κατασκήνωση στο Kέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και από το καλοκαίρι του 2017 λειτουργεί εκεί μια δομή για την οποία είμαστε περήφανοι. Μια δομή πρότυπο.

Κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, φιλοξενούνται σε 10ήμερα, 1000 και πλέον άτομα, κυρίως του Κ.Κ.Π. Κεντρικής Μακεδονίας όπως παιδιά και ενήλικες ΑμΕΑ, ηλικιωμένοι αλλά και παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Επιπλέον, η φιλοξενία στις «Νηρηίδες» ηλικιωμένων και παιδιών από τη γύρω περιοχή, δημιουργεί γέφυρες σύνδεσης και συνύπαρξης με την τοπική κοινωνία.

Το τελευταίο δεκαήμερο κάθε κατασκηνωτικής χρονιάς η κατασκήνωση δέχεται και άτομα από τα υπόλοιπα Κ.Κ.Π. της Ελλάδας. Πρόκειται για μια μοναδική εμπειρία καθώς παιδιά και εργαζόμενοι απ’ όλα τα Κέντρα μοιράζονται εμπειρίες, διασκεδάζουν, ζουν ελεύθερα εκτός των τειχών των ιδρυμάτων και στο τέλος όλοι αποχαιρετίζονται συγκινημένοι», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Το χτίσιμο μιας πρότυπης κατασκήνωσης πέτυχε» ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημήτρης Καρέλλας απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που σηματοδότησαν τη λήξη της φετινής περιόδου.

«Η πεντάμορφη και το τέρας» από το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος την Παρασκευή 31 Αυγούστου και η «Οδύσσεια» σε παραγωγή των ίδιων των κατασκηνωτών το Σάββατο 1 Σεπτεμρβίου, απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρισταμένων ενώ ο Δημήτρης Ζερβουδάκης έκλεισε τη βραδιά με συναυλία. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με την Επιστημονική Ημερίδα «Το ίδρυμα, τελευταίος σταθμός»;».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος των εκδηλώσεων, εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά δίνοντας την υπόσχεση να ξαναβρεθούν, να δημιουργήσουν μαζί και να μοιραστούν ανεπανάληπτες στιγμές».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ