Μενού Κλείσιμο

Απάντηση των Συνδυασμών «Εκκίνηση» και «Ανανέωση Τώρα» στα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Δήμος Κατερίνης

Μας επιβεβαιώνετε…

Αποφασισμένες να μην αφήσουν να πέσει τίποτα κάτω, φέρονται οι δύο δημοτικές παρατάξεις της Κατερίνης «Εκκίνηση» και «Ανανέωση Τώρα». Με κοινή ανακοίνωση τους «ανταπαντούν» στην απερχόμενη διοίκηση του Δήμου, σημειώνοντας πως απλά ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας «επιβεβαιώνει πλήρως» τα στοιχεία «που δημοσιοποιήσαμε προ ημερών».

Κώστας Κουκοδήμος και Γιώργος Νταντάμης, βάλλουν ευθέως κατά της απερχόμενης διοίκησης και του πρώην δημάρχου, διερωτούμενοι «αν θέτει υπό αμφισβήτηση τις υπηρεσίες του», θυμίζοντας ότι τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν ήταν αυτά που τους έδωσε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας κατά την πρώτη συνάντηση ενημέρωσης τους. Μάλιστα, σημειώνουν, πως ο κ. Κιτιξής (προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας) «μας ενημέρωσε πως για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του, θα πρέπει να επιβληθεί αύξηση δημοτικών τελών ύψους 30%.»

Αναλυτικά η «ανταπάντηση» των κυρίων Κουκοδήμου και Νταντάμη έχει ως εξής: «Χαιρόμαστε που επιβεβαιώνονται πλήρως από την Οικονομική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης τα οικονομικά στοιχεία που δώσαμε στη δημοσιότητα προ ημερών.

Αναφέραμε και στην πρώτη ενημέρωση πως το ταμειακό υπόλοιπο των 9,5 εκ. ευρώ περίπου είναι δεσμευμένο για απαιτήσεις από χρεώστες, δάνεια δήμου και ΔΕΥΑΚ, φόρους, τέλη και προμηθευτές όπως ακριβώς αναγράφονται και στην ενημέρωση της Οικονομικής Υπηρεσίας.

Επιπλέον αναφέραμε με σαφήνεια πως 1,5 εκ. ευρώ αφορά τις ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζομένων του δήμου.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή και ο απερχόμενος δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, θέτει σε αμφισβήτηση τις υπηρεσίες του;

Εκτός αν στόχος του είναι μόνον να τις εκθέσει, ζητώντας από τον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας να στείλει «απάντηση» με πίνακες οικονομικών στοιχείων που επιχειρούν να παρουσιάσουν διαφορετική εικόνα και δεν αναλύουν  πως το ταμειακό υπόλοιπο είναι ουσιαστικά δεσμευμένο από τις οφειλές και τις  υποχρεώσεις του δήμου. Κάτι που ανέφερε με σαφήνεια ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση που είχαμε.

Δεν γνωρίζει προφανώς ο κ. Χιονίδης, πως τα στοιχεία που παρουσιάσαμε μας τα έδωσε ο ίδιος προϊστάμενος, ο οποίος μάλιστα μας ενημέρωσε πως για να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες του θα πρέπει να επιβληθεί αύξηση δημοτικών τελών ύψους 30%.

Τα ζητήματα που τίθενται είναι αμιγώς πολιτικά και ουδόλως λογιστικά. Αν θέλει μπορούμε να αντιπαρατεθούμε δημόσια και να μας εκθέσει αναλυτικά την οικονομική κατάσταση που αφήνει η 12χρονη θητεία του.

Να έρθουν στο φως όλα και να ενημερωθεί επιτέλους κάθε δημότης για τη διαχείριση των χρημάτων του δήμου Κατερίνης.»

Το χρονικό της αντιπαράθεσης

Στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Κουκοδήμος (μετά από ενημέρωση που είχε από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου), εξέδωσε δελτίο τύπου υποστηρίζοντας πως «το ταμείο είναι μείον». Ο εκλεγμένος δήμαρχος Κατερίνης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το διαθέσιμο ταμειακό υπόλοιπο του δήμου Κατερίνης ανέρχεται σε 1,5 εκ. ευρώ που αφορά αποκλειστικά τις ανάγκες κάλυψης μισθοδοσίας των εργαζομένων του δήμου», ενώ το ποσό των 9,6 εκ. ευρώ που εμφανίζεται ως ταμειακό υπόλοιπο στις καταστάσεις του δήμου είναι δεσμευμένο για απαιτήσεις από διάφορους χρεώστες, δάνεια δήμου και ΔΕΥΑΚ, απλήρωτες υποχρεώσεις (φόροι, τέλη κ.λ.π,), προμηθευτές κ.α.  και κατέληγε υπογραμμίζοντας πως «ως εκ τούτου το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου Κατερίνης είναι ανύπαρκτο».

Την επόμενη μέρα (των δηλώσεων του κ. Κουκοδήμου), ήρθε η απάντηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, στην οποία ανάφερε: «Όπως προκύπτει από το Ισοζύγιο Λογιστικής της 30/06/2019 του Δήμου Κατερίνης, βεβαιώνουμε ότι τα υπόλοιπα που αφορούν α) τις ανείσπρακτες απαιτήσεις, β) τις απαιτήσεις από χρεώστες διάφορους γ) τις απλήρωτες υποχρεώσεις και δ) τα χρηματικά διαθέσιμα, ανέρχονται αναλυτικά στα παρακάτω ποσά :

α) Ανείσπρακτες απαιτήσεις ποσό: 14.655.504,82 ευρώ

β) απαιτήσεις από χρεώστες διάφορους ποσό: 9.853.683,28 ευρώ

γ) Απλήρωτες Υποχρεώσεις ποσό: 7.866.976,32 ευρώ και

δ) Χρηματικά Διαθέσιμα ποσό: 10.727.890,26 ευρώ»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ