Μενού Κλείσιμο

Απαξιώνουν την Αυτοδιοίκηση!

Σκληρή αντίδραση της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας στις απαξιωτικές δηλώσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Στο στόχαστρο της ΠΕΔ οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για την αυτοδιοίκηση τριών κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει για μια ακόμη φορά την ανάγκη βελτίωσης του (ψηφισθέντος) «Κλεισθένη Ι» καλώντας τα στελέχη της αυτοδιοίκησης σε «διαρκή επαγρύπνηση».

Την έντονη αντίδραση του Δ.Σ της της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προκάλεσαν οι άδικοι και προσβλητικοί , σε βάρος του Αυτοδιοικητικού θεσμού χαρακτηρισμοί, που εκτόξευσαν από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής στην εκπνοή της συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για το «πρόγραμμα Κλεισθένης Ι», οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Χρήστος Σπίρτζης, και Σωκράτης Φάμελος, καθώς και ο βουλευτής τ. υπουργός Δημήτρης Μάρδας.

Σε επιστολή τους προς τους τρεις υπουργούς, η οποία κοινοποιείται και στους βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, την ΚΕΔΕ, τις ΠΕΔ της χώρας και τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας τα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, υποστηρίζουν ότι οι τοποθετήσεις τους στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου περιείχαν εκφράσεις απαξιωτικές ή και εχθρικές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που, όπως αναφέρουν, προκαλεί εύλογη πικρία και δικαιολογημένη δυσφορία και αγανάκτηση στην αυτοδιοικητική οικογένεια, από τα σπλάγχνα της οποίας προέρχονται πολλά και εξέχοντα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Μιας πλειοψηφίας που αγνόησε επιδεικτικά τις επανειλημμένως κατατεθείσες προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για μια συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Πολιτείας, σε όλα τα επίπεδα κρατικής διοίκησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, – όπως αυτές οι προτάσεις συζητήθηκαν, καταστρώθηκαν και διατυπώθηκαν στα αυτοδιοικητικά Συνέδρια, με αποκορύφωμα τα δυο ιστορικά Κοινά Συνέδρια ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ» επισημαίνεται στην επιστολή.

Εκφράζοντας τη ριζική αντίθεση και την έντονη αποδοκιμασία του, για τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς των υπουργών, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ, υπογραμμίζει πως δεν αγνοήθηκαν και περιφρονήθηκαν μόνον οι θέσεις και οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, οι επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, οι παρατηρήσεις των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (Ολ.ΣτΕ 3684-3687/2009).

Όλα αυτά, τονίζουν οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αγνοήθηκαν, για να προκριθεί, με δογματική ακαμψία, ένα εκλογικό σύστημα, που δεν είναι ούτε «απλή» ούτε «αναλογική». Αλλά, για ένα είδος «τριφασικού» συστήματος, όπως αναφέρουν, στο οποίο συνυπάρχουν το ενιαίο ψηφοδέλτιο και το πλειοψηφικό σύστημα στις Κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκων, η «απλή αναλογική» χωρίς τα όρια και δικλείδες του Ν. 4406/2016 για τις Κοινότητες με πληθυσμό από 301 κατ. και άνω και για τα Δημοτικά Συμβούλια, και δεύτερος γύρος με συμμετοχή μόνον των δυο πρώτων υποψηφίων δημάρχων.

Ανάγκη να γίνουν άμεσες βελτιώσεις

Στην ίδια επιστολή, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρεται και σε άλλες διατάξεις του «Κλεισθένη Ι», τονίζοντας ότι έχουν ανάγκη άμεσων βελτιώσεων, διορθώσεων, ακόμη και προσαρμογής τους στις νέες ημερομηνίες των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίαση του (20-7-2018) να συμπορευτεί με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ώστε να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, για την προσφυγή στα αρμόδια και ευρωπαϊκά όργανα, συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» τα οποία κρίνονται αντισυνταγματικά.

Την απόφαση του αυτή γνωστοποιεί και στους υπουργούς, μέσω της επιστολής, ενώ ανακοινώνει ότι συντασσόμενο με τις θέσεις και τις προτάσεις της ΚΕΔΕ, προγραμματίζει, για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2018 και μετά, σειρά πρωτοβουλιών σχετικών με τον “Κλεισθένη 1”, καλώντας όλα τα μέλη της μεγάλης αυτοδιοικητικής οικογένειας σε διαρκή επαγρύπνηση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ