Μενού Κλείσιμο

Απαγορευμένοι καρποί: Τελικά, δεν είναι όλα τα φρούτα vegan και φταίει το shellac

Παραδόξως δεν είναι vegan όλα τα φρούτα- τουλάχιστον όσα έχουν «γυαλιστερή» επικάλυψη.

Πολλά σούπερ μάρκετ, κυρίως στο εξωτερικό, πουλούν λεμόνια και γενικά φρούτα που μοιάζουν με ψεύτικα, αφού εκτός από ιδανικό σχήμα, διαθέτουν επίσης μια λαμπερή όψη, η οποία οφείλεται στην χρήση shellac ή κεριού μέλισσας.

Το shellac είναι ρητίνη που εκκρίνεται από ένα θηλυκό έντομο, σε δέντρα στα δάση της Ινδίας και της Ταϊλάνδης και χρησιμοποιείται ως επικάλυψη «κεριού» στα εσπεριδοειδή για να παρατείνει τη διάρκεια αποθήκευσης. Σε συνδυασμό με το κερί βοηθάει επίσης στη διατήρηση και απόδοση λάμψης σε οπωροκηπευτικά, όπως το λεμόνι.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη ουσία πρακτικά αφαιρεί την ιδιότητα vegan από τα φρούτα.

Εντάξει ως εδώ, αλλά ο χυμός λεμονιού στο εσωτερικό παραμένει τουλάχιστον vegan; Πιθανώς, αλλά η φλούδα λεμονιού – η οποία, ως γνωστό, είναι απαραίτητη στο vegan ριζότο και άλλα vegan γεύματα – δεν είναι, όταν περιέχει shellac.

Η «αποκάλυψη» έφερε πρόσφατα μπελάδες στην Tesco, που πυροδότησε έντονες αντιδράσεις με την πώληση φρούτων που δεν είναι κατάλληλα για χορτοφάγους, όπως γυαλιστερά λεμόνια και λάιμ. Και τώρα, φέρεται να έχει μπει σε διαδικασία να αλλάξει τα προϊόντα της ως απάντηση στα παράπονα των πελατών.

Γιατί, όμως, ένα λεμόνι πρέπει να είναι πιο γυαλιστερό από ό,τι ήταν όταν το μάζεψαν από το δέντρο πριν το στείλουν στον διάδρομο με τα φρούτα ενός σούπερ μάρκετ;

«Λόγω, θα έλεγε κανείς, των προσταγών του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού που καταστρέφει τον πλανήτη. Και επειδή, όπως οι εύκολα γοητευμένες καρακάξες, μας αρέσουν τα γυαλιστερά πράγματα», απαντά ο Guardian.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζακ Μονρό, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, σχολίασε στο Twitter πως το μενού της Pizza Express γράφει ότι ένα ποτήρι Κόκα- Κόλα είναι vegan, μόνο αν σερβιριστεί χωρίς λεμόνι. «Wtf», αναρωτήθηκε και το εστιατόριο απάντησε πως το κερί στα λεμόνια μπορεί να περιέχει shellac.

Άρα, τα πορτοκάλια είναι τα μόνα φρούτα για vegans; Η απάντηση είναι ξανά όχι, αφού η Tesco έχει επίσης χαρακτηρίσει τα πορτοκάλια της ως «μη vegan» επειδή έχουν υποστεί επεξεργασία με κερί για να διατηρούνται πιο φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Για την ιστορία, το κερί μέλισσας, που παράγεται από κηρήθρα, χρησιμοποιείται επίσης μερικές φορές στην επικάλυψη από πορτοκάλιαμήλααχλάδια και -το πιο ενοχλητικό απ’ όλα για τους vegan millennials- στα αβοκάντο.

Και θα αναρωτηθείτε, τι κακό έχει το κερί μέλισσας; Όπως και το μέλι, η συγκομιδή του μπορεί να συνεπάγεται την ταλαιπωρία των μελισσών, ακόμη και το θάνατό τους.

Με πληροφορίες από Guardian

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.