Μενού Κλείσιμο

Απαγόρευση χωρίς λογική

Απαγόρευση εισόδου και τέλεσης προγραμματισμένης Θ. Λειτουργίας στην πρώην Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου

Αντιδράσεις (συνεχίζει) να προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης να κρατήσει κλειστό το Ναό της Παναγίας στο πρώην ΨΝΠΟ, μη επιτρέποντας την τελέση Θείας Λειτουργίας ανήμερα της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η συγκεριμένη απόφαση, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στην «κόντρα» που υπάρχει εδώ και 2 χρόνια περίπου ανάμεσα στη Μητρόπολη και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Το πρώτο επεισόδιο «παίχτηκε» όταν η Μητρόπολη απομάκρυνε από τον Ναό την ιστορική εικόνα της Παναγίας (για λόγους συντήρησης και ασφάλειας), η οποία όμως σύμφωνα με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έχει περάσει στην ιδιοκτησία του μαζί με όλα τα κειμήλια της πρώην Μονής, όταν αυτή απαλλοτριώθηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα

Τελικά, με την παρουσία του Μητροπολίτη κ.κ. Γεωργίου τελέστηκε (την επομένη της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) υπαίθρια Θεία Λειτουργία.

Όπως υποστηρίζουν από την Μητρόπολη, η Μητόπολη είχε αποστείλει εγγράφως και εγκαίρως το πρόγραμμα του Iερού Σαρανταλείτουργου (από τα μέσα Ιουλίου) που θα τελούνταν στην Μονή, προκειμένου οι αρμόδιοι του Γενικού Νοσοκομείου να μεριμνήσουν για την ελεύθερη πρόσβαση του χριστεπώνυμου πληρώματος της Πιερίας αλλά και των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής.

«Την τελευταία όμως στιγμή, ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Διοικητής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου αποφάσισαν την απαγόρευση της Θείας Λειτουργίας εντός του Ναού της Ιεράς Μονής», υποστηρίζει η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο πλευρό της Ιεράς Μητρόπολης τάσσονται οι κάτοικοι της περιοχής που το πρωί συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία καθώς και η κοινή γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι συνδεδεμένη με την τοπική ιστορία και τις τύχες του Ελληνισμού στη Μακεδονία. Έδρα της άλλοτε Επισκοπής Πέτρας, αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας και την κήρυξη της επανάστασης του Ολύμπου κατά των Τούρκων.

Σε δήλωσή του ο Μητροπολίτης Γεώργιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τελευταία στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι δε θα μας επιτρέψουν την είσοδο στην Μονή για να τελεστεί η προγραμματισμένη Θεία Λειτουργία, μεθέορτα της Εορτής της Μεγαλόχαρης Παναγίας μας. Είναι θλιβερό στη σημερινή εποχή να υπάρχουν απαγορεύσεις τέλεσης Λειτουργιών στις εκκλησίες μας. Δε θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση στην Μονή Πέτρας Ολύμπου, ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Το ιστορικό αυτό μοναστήρι ανήκει στους πιστούς που πρέπει να μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο. Εμείς θα συνεχίσουμε τις Θείες Λειτουργίες, ακόμη κι αν χρειαστεί να γίνονται υπαίθριες, διότι αυτό είναι η επιθυμία τού κόσμου, ο οποίος και σήμερα ήρθε εδώ να εκκλησιαστεί, να κοινωνήσει και να προσευχηθεί στην Παναγία. Εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση προκειμένου να μη δημιουργούνται τέτοια θέματα. Η ενότητα, η καταλλαγή και η συνεννόηση πρέπει να επικρατήσουν».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ