Μενού Κλείσιμο

Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τραμπ

Μια συνάντηση, δύο «αναγνώσεις»

 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο άνοιξε εκ νέου τον ασκό του Αιόλου στην εσωτερική πολιτική κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Από τη μία η ελληνική πλευρά βάζει θετικό στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, για τα συμπεράσματα που βγαίνουν αλλά και για την συγκυρία που συνέπεσε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και έγινε κυριολεκτικά παγκόσμιας εμβέλειας η παρουσία του στο Οβάλ Γραφείο.

 

Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο». Κύκλοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ανέφεραν πως, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τα έδωσε όλα πριν από αυτή, εισέπραξε μόνο απαξίωση.

Ειδικότερα, παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης, πριν από το ταξίδι στις ΗΠΑ, κατέθεσε το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας σε τέσσερις εγκαταστάσεις, μολονότι η αξιωματική αντιπολίτευση τον είχε προειδοποιήσει να μην το πράξει. Επίσης, τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ευθαρσώς τις ενέργειες των ΗΠΑ για την εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού στο Ιράκ, αποτελώντας τον μοναδικό Ευρωπαίο ηγέτη που έχει προβεί σε τέτοια δήλωση και θέτοντας τη χώρα μας σε διακινδύνευση χωρίς κανέναν λόγο.

Επιπλέον, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν πως ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε πρόθυμος για την αγορά F-35, την ώρα που είναι τοις πάσι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει τέτοιο επιθετικό όπλο. Οπως έλεγαν, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε θετικά μηνύματα στις απαιτήσεις των Αμερικανών να ανασταλούν επενδύσεις κινεζικών εταιρειών για τα δίκτυα 5G, χωρίς να υπάρχει ειδικός λόγος να προχωρήσει σε τέτοια δέσμευση, τη στιγμή που οι επενδύσεις αυτές θα ήταν επωφελείς για την ελληνική οικονομία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ απαξίωσε με προσβλητικό τρόπο τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς «τα είχε πάρει όλα προτού καν τα ζητήσει» , ενώ τονίζουν πως το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι εξήγησε στον κ. Τραμπ πως η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, μετά την εκκωφαντική σιωπή του Αμερικανού Προέδρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, είναι κάτι που υπερβαίνει τους πάντες.

 

Γεωργιάδης: Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες

Η μεμψιμοιρία είναι κάποιου είδους καινούριο σπορ, στο οποίο θέλει να επιδίδεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησαν την προηγούμενη μέρα για το πού βρήκε ο Μητσοτάκης τα λεφτά να πληρώσει για να πάει στον αγώνα μπάσκετ του NBA. Μετά, όταν απεδείχθη ότι ήταν δώρο του ιδιοκτήτη της ομάδας, άρχισαν γιατί δέχθηκε δώρα ο πρωθυπουργός, Μητσοτάκης», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, μετά τις αντιδράσεις από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για επίσκεψη-φιάσκο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Το κόμμα των διακοπών με το κότερο κατηγορεί τον Μητσοτάκη γιατί δέχθηκε δώρο από έναν επιχειρηματία που δεν έχει κανένα συμφέρον στην Ελλάδα. Τους εξηγούμε γιατί δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου. Οταν ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι τον Τραμπ για τον Ιράν, τι θα έπρεπε να κάνει ο Μητσοτάκης να φύγει; Ή να εμπλακεί στα του Ιράν; Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ξεπέρασε τις προσδοκίες».

 

Η συνάντηση Τραμπ-Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής που επεξεργάστηκαν το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας, έτσι όπως περιγράφηκε από τον Πρόεδρο Τραμπ, βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων ετών, τόνισε ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στην κριτική βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για επίσκεψη «κατώτερης των προσδοκιών».

Σε μια δύσκολη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε χθες με τη στάση του ότι έχει και λόγο και ρόλο, διότι θέτει με παρρησία το θέμα της υπεράσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ενώ έχει πλέον καταστεί και ο ίδιος και η χώρα ένας αξιόπιστος εταίρος και για τους υπερατλαντικούς μας φίλους και για τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Όπως σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, «δεν είμαστε στη φάση κατά την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, όπως βρέθηκε ο κ. Τσίπρας, να δηλώνει μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του για τον Πρόεδρο Τραμπ. Είμαστε στην περίοδο κατά την οποία η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, η ανάδειξη της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, η καλλιέργεια πολυμερών σχέσεων με όλες τις χώρες της περιοχής, και βέβαια η σταθερότητα με την οποία υπηρετούμε τις στρατηγικές σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, αποτελούν βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης: «Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα εχθές» είπε ο υπουργός και συνεχίζοντας σκωπτικά είπε «σε όσους ανέμεναν θεαματικά αποτελέσματα ή θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μια επίσκεψη στο Λευκό Οίκο, θα έλεγα ότι μάλλον καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες…».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.