Μενού Κλείσιμο

Αντιδράσεις προκαλεί η Κυριακάτικη λειτουργία του Jumpo στον Βαρικό

«Ετοιμόρροπη» η Κυριακάτικη αργία

 

Την ώρα που το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης χαρακτηρίζει παράνομη τη λειτουργία του Jumpo στο Βαρικό την Κυριακή, η εταιρεία υποστηρίζει πως οι αντιδράσεις «προέρχονται από ντόπιους επαγγελματίες που θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους» σημειώνοντας «πως το υφιστάμενο πλαίσιο» επιτρέπει την Κυριακάτικη λειτουργία (σε Πιερία και Πρέβεζα) για όλες τις επιχειρήσεις.

 

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγει η λειτουργία μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων στην Πιερία και τις Κυριακές, με πρώτο το να αντιδρά το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική λειτουργία και ζητώντας από την Αντιπεριφέρεια και το ΣΕΠΕ να παρέμβουν άμεσα. Κατά της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, έχει ταχθεί στο παρελθόν και ο Εμπορικός Σύλλογος Κατερίνης, εκφράζοντας πλήρως τις θέσεις των εμπορικών επιχειρήσεων που λειτουργούν στην Κατερίνη.

 

Στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, αναφέρει: «Καταγγέλλουμε την παράνομη και καταχρηστική λειτουργία του καταστήματος JUMPO στο Βαρικό Λιτόχωρου την Κυριακή 12/01/2020, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του την παράγραφο 2 του άρθρου 16 του Νόμου 4177/2013, την παράγραφο 2 του άρθρου 49 και το άρθρο 50 του μνημονιακού νόμου 4472/2017.

Το Εργατικό μας Κέντρο, το έχουμε δηλώσει και τονίσει επανειλημμένα, ήταν είναι και θα είναι αντίθετο στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές σε όλο το Νομό μας γιατί είναι βέβαιο ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στους μισθωτούς (και όχι μόνο), οι οποίοι στην πράξη θα κληθούν να εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια, συρρικνώνοντας την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο τους, αποκόπτοντας τους από την οικογένεια και γενικά από κάθε άλλη δραστηριότητα χωρίς καν να λαμβάνουν τις νόμιμες υπερωριακές αποζημιώσεις και πόσο μάλιστα τη προσαύξηση 75% για εργασία κατά τις Κυριακές και Αργίες. Αλλά πέραν από τους εργαζόμενους και οι έμποροι, οι μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν και αυτοί δικαίωμα να ξεκουραστούν και να βρεθούν με την οικογένειά τους τις Κυριακές.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές είναι σαφώς «ένα πολύ μεγάλο δώρο» στα μεγάλα πολυκαταστήματα για να αυξήσουν και άλλο τα μεγάλα κέρδη τους, συνθλίβοντας και αφανίζοντας τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και αυξάνοντας έτσι την ανεργία.

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με οποιαδήποτε απόφαση που επιτρέπει την λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις Κυριακές γιατί είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα κατά τις Κυριακές και αυτό το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα εγγράφως στην Αντιπεριφέρεια που είναι και η αρμόδια από το νόμο να αποφασίσει υπό ορισμένες προϋποθέσεις για την λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Συνεπώς οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Αντιπεριφέρεια, ΣΕΠΕ κλπ) έχουν υποχρέωση να παρέμβουν άμεσα για να μη συνεχιστεί η παράνομη και καταχρηστική λειτουργία της παραπάνω επιχείρησης τις Κυριακές.»

 

Η θέση της επιχείρησης

Σύμφωνα με το ethnos.gr «πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της εταιρείας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και άλλα καταστήματα την Κυριακή, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής δυο προϋποθέσεις: πρώτον, να επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία βάση νόμου και δεύτερον να είναι οικονομικά βιώσιμο το εγχείρημα.

Δυο προϋποθέσεις που όπως λένε, πληρούνται στην περίπτωση των καταστημάτων στην Πρέβεζα και στην Κατερίνη, τονίζοντας πως το business plan που έγινε για την οικονομική βιωσιμότητα των δυο σημείων βασίστηκε στην κυριακάτικη λειτουργία.

Όσον αφορά στη χρονική συγκυρία που επέλεξε η εταιρεία για να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως «το κλίμα και οι συνθήκες στην αγορά έχουν βελτιωθεί και ευνοούν μια τέτοια κίνηση».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις υποστηρίζουν πως προέρχονται από ντόπιους επαγγελματίες που θεωρούν πως θίγονται τα συμφέροντά τους και επαναλαμβάνουν πως το υφιστάμενο πλαίσιο στις εν λόγω περιοχές, επιτρέπει σε όλους, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες, να ανοίξουν τα καταστήματά τους τις Κυριακές.

Σπεύδουν ακόμη να προσθέσουν πως η εταιρεία τηρεί πλήρως τη νομοθεσία για την κυριακάτικη λειτουργία, καταβάλλοντας τα επιπλέον χρήματα που προβλέπονται ενώ είναι απόλυτα συνεπής στο ωράριο λειτουργίας. «Κανείς δεν επιβαρύνεται δουλεύοντας παραπάνω», αναφέρουν χαρακτηριστικά.»

 

Τι αναφέρει η νομοθεσία

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία «με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Αντιπεριφερειόρχη, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές πλην των αναφερομένων στις παραγράφου 1 και ΙΑ, λαμβανομένων υπόψη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής. Η απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη δύναται να αναθεωρείται ετησίως κατά το μήνα Δεκέμβριο και ισχύει για το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της. Σε περίπτωση μη έκδοσης απόφασης διατηρείται σε ισχύ η προηγούμενη ρύθμιση μέχρι την αντικατάστασή της από νεότερη.».

Επιπλέον με το άρθρο 50 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74/Α’) Αποφάσεις Αντιπεριφερειαρχών, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος και ρυθμίζουν τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές, παραμένουν σε ισχύ και καταλαμβάνουν όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.