Μενού Κλείσιμο

Αντιδημαρχία Καθαριότητας Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Εκστρατεία σωστής ανακύκλωσης

 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων, στην οποία συμμετέχει για πρώτη φορά ο Δήμος Κατερίνης, αποτελεί απλά το έναυσμα για την εκκίνηση της εκστρατείας ευαισθητοποίησης των δημοτών σε θέματα ανακύκλωσης.

 

Χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας έδωσε συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει ο Δήμος Κατερίνης. Ο Γιώργος Κυριακίδης, παραδέχθηκε πως ο δήμος μας έχει μείνει «πίσω» σε θέματα ανακύκλωσης και αυτό το «κενό ενημέρωσης» οφείλει να το καλύψει η υπηρεσία καθαριότητας.

Στους μεσοπρόθεσμους στόχους της υπηρεσίας είναι να «ξεκινήσει από την αρχή» ενημερώνοντας τους δημότες για το τι ανακυκλώνεται, πού και πώς.

Πέρα από τα οφέλη στο πεδίο του περιβάλλοντος η σωστή ανακύκλωση των υλικών σύμφωνα με τον κ. Κυριακίδη, θα έχει και οικονομικό αποτύπωμα αφού η αποκομιδή (και μεταφορά) των απορριμμάτων (πολλών εκ των οποίων είναι ανακυκλώσιμα) κοστίζει περισσότερα από όσα μπορεί να αντέξει ο Δήμος και κατ’ επέκταση οι δημότες.

«Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε και πρώτοι εμείς να δείξουμε το σωστό τρόπο ανακύκλωσης» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, ανακοινώνοντας την πιλοτική εφαρμογή ανακύκλωσης για ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια. Ήδη, όπως είπε σε σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί ειδικές κατασκευές, στις οποίες οι δημότες μπορούν να εναποθέτουν ρούχα, παπούτσια, υφάσματα και παιχνίδια, απορρίμματα που μέχρι σήμερα καταλήγουν σε ΧΥΤΑ ή στην καλύτερη περίπτωση (κακώς) σε κάδους ανακύκλωσης.

Στις προθέσεις της αντιδημαρχίας καθαριότητας είναι η τοποθέτηση ξεχωριστών κάδων για την ανακύκλωση γυαλιών, χαρτιού και αλουμινίου, ώστε η διαλογή να γίνεται ουσιαστικά απ’ ευθείας από τον δημότη και η αποκομιδή να είναι ευκολότερη. Απώτερος στόχος να μειωθεί ο όγκος (και κυρίως το βάρος) των απορριμμάτων που καταλήγει σε ΧΥΤΑ, αφού οι δημότες πληρώνουν για τη μεταφορά τους, για κάθε 1.000 κιλά, 70 ευρώ!.

Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην πλατεία Ελευθερίας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται από την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, για τους ορθούς τρόπους ανακύκλωσης, τη δυνατότητα μείωσης και επαναχρησιμοποίησης αποβλήτων, καθώς και για το πρόγραμμα biowaste, στο οποίο ο Δήμος Κατερίνης είναι συντονιστής του έργου, στο πλαίσιο του INTERREG Balkan-Mediterranean.

Μέσα από τις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, οι πολίτες όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης που ασχολούνται με την ανακύκλωση και το περιβάλλον, καθώς και τη δράση που αναπτύσσουν προς αυτή την κατεύθυνση

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ