Μενού Κλείσιμο

Αντί συντήρησης… κατεδάφιση!

 Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται η προβλήτα στην Παραλία

Την ώρα που ο δήμος συζητούσε την συντήρηση της (δυσφημιστικής για την τουριστική εικόνα) εξέδρας, αναμένοντας λύση μέσω υπουργείου, το «δημόσιο» αποφασίζει την κατεδάφιση της! Η εξέδρα ακόμη και στο «κακό της χάλι», αποτελούσε σημείο αναφοράς για χιλιάδες επισκέπτες της περιοχής, αλλά και για τον εορτασμό των Θεοφανείων

Να κατεδαφίσει την προβλήτα στο κέντρο της Παραλίας Κατερίνης, ζητά από το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Μακεδονίας-Θράκης, αφού (μετά από αρκετές δεκαετίες) ανακάλυψε πως η εξέδρα είναι αυθαίρετη και μέσα στη θάλασσα!

Το Λιμενικό Ταμείο Πιερίας έλαβε το Πρωτόκολλο «κατεδάφισης, άρσης και απομάκρυνσης αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών» μόλις την περασμένη Πέμπτη με το οποίο η αρμόδια δημόσια υπηρεσία δίνει προθεσμία 30 ημερών να κατεδαφίσει την κατασκευή, προειδοποιώντας πως μετά την παρέλευση της προθεσμίας η κατεδάφιση θα γίνει από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ο… λογαριασμός (αφού βεβαιωθεί στο δημόσιο ταμείο) «θα βαρύνει τον καθ’ ης το Πρωτόκολλο».
Ο υπερβάλλων ζήλος τοπικών παραγόντων για τις διαδικασίες συντήρησης που είχε ξεκινήσει ο δήμος στην «επικίνδυνη» προβλήτα στο κέντρο της Παραλίας, όχι μόνο δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, αλλά οδήγησε στο «δημόσιο» να ανακαλύψει οτι η συγκεκριμένη εξέδρα δεν διαθέτει καν πολεοδομική άδεια, ενώ ουδέποτε παραχωρήθηκε δημόσια έκταση για την κατασκευή της.
Η αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας και το Αυτοτελές Γραφείο Πιερίας, κινητοποιήθηκε κατόπιν «σήματος» που έστειλε Λιμεναρχείο Σκάλας Κατερίνης (τον Ιούλιο του 2016) διαπιστώνοντας εργασίες συντήρησης στην εξέδρα.
Οι εργασίες συντήρης όπως ήταν λογικό σταμάτησαν τον Ιούλιο του 2016. Στην εξέδρα τοποθετήθηκαν προστατευτικά και έκτοτε αυτή «ρήμαζε» και καθημερινά γινόταν όλο και πιο επικίνδυνη για τους επισκέπτες της περιοχής, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις για μη προσέγγιση στο σημείο.
Το θέμα της διακοπής εργασιών συντήρησης, απασχόλησε κάποιες φορές και το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, όπου εκεί έγινε απολύτως αντιληπτό, οτι καμιά υπηρεσία δεν διέθετε πολεοδομική άδεια για την συγκεκριμένη κατασκευή, ενώ όλες οι προσπάθειες είχαν επικεντρωθεί στη νομιμοποίηση της κατασκευής, αφού πρόθεση του Δήμου, αλλά και των κατοίκων της Παραλίας ήταν να διατηρηθεί στο σημείο.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα συνέτειναν στο οτι καταβάλλεται προσπάθεια (κυβερνητικών βουλευτών) επίλυσης του θέματος, ώστε να μπορεί να υποβληθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την συντήρηση και διατήρηση της εξέδρας. Τελικώς, τις όποιες ενέργειες των βουλευτών, πρόλαβε το ίδιο το δημόσιο, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει επικίνδυνα…

Τι αναφέρει το Πρωτόκολλο Κατεδάφισης
«Καλούμε το Λιμενικό Ταμείο Ν. Πιερίας με ΑΦΜ 090204… όπως προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν. 2971/2001, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος, στην κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση των κατασκευών (εξέδρα στην Παραλία Κατερίνης) συνολικού εμβαδού 192,78 τ.μ. όπως περιγράφεται στην από 23-11-2016 έκθεση αυτοψίας υπαλλήλων του Α.Γ. Πιερίας και εμφανίζεται με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Α στο από 23-11-2016 τοπογραφικό διάγραμμα του Γ.Α. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, υπάλληλος του Α.Γ. Πιερίας. Το πρωτόκολλο αυτό θα τοιχοκολληθεί στις υπό κατεδάφιση κατασκευές, στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Κατερίνης και η εκτέλεσή του θα γίνει 15 ημέρες μετά την κοινοποίηση της σχετικής Έκθεσης τοιχοκόλλησης (παρ. 5 και 7, του άρθρου 27 του Ν. 2971/2001)
Μετά την παρέλευση της παραπάνω προθεσμίας η κατεδάφιση, άρση και απομάκρυνση της αυθαίρετης κατασκευής στην πιο πάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί από συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον καθ’ ης το Πρωτόκολλο και θα εισπραχθεί ως δημόσιο έσοδο κατά τις διατάξεις περί εισπράξεως δημοσίων εσόδων…»

Τι αναφέρει η Έκθεση Αυτοψίας
«Ύστερα από το με αριθμό 2131.24.7/2016, ΩΠ:032020/11-2016 έντυπο σήμα του Γ’ Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης οι κάτωθι υπογεγραμμένοι α) Γ.Α. ΠΕ/Α Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός και β) Α.Ζ. ΠΕ/Α Εφοριακών υπάλληλοι του Αυτοτελούς Γραφείου Πιερίας μεταβήκαμε την 16 Νοεμβρίου 2016 ημέρα Τετάρτη στην παραλιακή περιοχή της Παραλίας Κατερίνης και συγκεκριμένα στον χώρο μπροστά από τον Ι.Ν. Αγίας Φωτεινής όπου βρίσκεται η υφιστάμενη κατασκευή της Ξύλινης Εξέδρας, προκειμένου να διαπιστώσουμε τα αναγραφόμενα στο ανωτέρω έγγραφο του Γ’Λ/Τ Σκάλας Κατερίνης.
Από την επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε οτι η ύπαρξη Εξέδρας εντός της θαλάσσης με στοιχεία Α-Β-Γ-Δ-Α όπως εμφανίζεται στο επισυναπτόμενο από 23-11-2016 τοπογραφικό διάγραμμα που συνέταξε ο Α.Γ. Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός, διαστάσεων (37,80 μ. Χ 5,10 μ.) και εμβαδού 192,78 τ.μ. η οποία είναι κατασκευασμένη από πλάκα δαπέδου οπλισμένου σκυροδέματος, με φέροντα στοιχεία δοκών τοίχων και υποστηλωμάτων από οπλισμένο σκυρόδεμα και επένδυση της πλάκας δαπέδου με ξύλινα καδρόνια πλάτους 0,11 μ. και πάχους 0,05 μ., ξύλινα κάγκελα περιμετρικά ύψους 1 μ., ξύλινη κουπαστή και 6 φωτιστικά σώματα πάνω σε στύλους»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ