Μενού Κλείσιμο

Ανοίγει το δρόμο για το… CERN

Εκδήλωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, την απόκτηση τεχνογνωσίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον περιορισμό του brain drain, αλλά και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN

Εκδήλωση με θέμα «Συμμετοχή επιχειρήσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις προμήθειες και στους διαγωνισμούς του CERN» διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Η εκδήλωση είχε ως κεντρικούς ομιλητές τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Αναπληρωτή Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN Μανώλη Τσεσμελή και τον Πρόεδρο της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Τάσο Τζήκα, αλλά και στελέχη του CERN, που παρουσίασαν τις διαδικασίες προμηθειών και διαγωνισμών που ακολουθεί ο κορυφαίος ευρωπαϊκός ερευνητικός οργανισμός, όπως και εκπροσώπους εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, που ήδη συνεργάζονται με το CERN.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με τον κορυφαίο ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, στη Γενεύη, με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας από τις ελληνικές επιχειρήσεις, τον περιορισμό του brain drain και τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς προμηθειών του CERN.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο δρόμο, σε μια λεωφόρο υψηλών ταχυτήτων, και υψηλών προσδοκιών για τον προορισμό. Είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματικός δρόμος, που ξεκινήσαμε να ανοίγουμε ένα χρόνο πριν, με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του CERN, σε συνεργασία με την Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης. Σήμερα, όλοι όσοι δουλέψαμε εντατικά και μεθοδικά, νοιώθουμε ικανοποίηση καθώς η συμφωνία αυτή μπαίνει σε εφαρμογή και ταυτόχρονα είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις προοπτικές που ανοίγει για το επιχειρείν, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες στην Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ο ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς διεθνώς, που έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με το CERN. Σήμερα έγινε το πρώτο, μεγάλο και ουσιαστικό βήμα, για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της περιοχής στις προμήθειες και τους διαγωνισμούς του CERN.

«Μετατρέπουμε το έλλειμμα που έχει η Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα σε ευκαιρία και πλεονέκτημα για τον τόπο μας. Ανοίγουμε μια ισχυρή προοπτική ανάπτυξης στις τοπικές επιχειρήσεις. Δίνουμε την ευκαιρία να γίνουν ακόμα πιο εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές. Ισχυροποιούμε την τοπική μας οικονομία. Δίνουμε ώθηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, υψηλών προσόντων και δεξιοτήτων. Δίνουμε σταθερά τη μάχη για να κλείσουμε τη μεγαλύτερη πληγή του τόπου και της χώρας, το ‘brain – drain’. Κάνουμε ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για την καθιέρωση της καινοτομίας, ως πυλώνα ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στους άλλους δυο άξονες – προτεραιότητες του συμφώνου συνεργασίας της Περιφέρειας με το CERN, οι οποίοι υλοποιούνται:

  1. Η παροχή τεχνογνωσίας από το CERN στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις καινοτομίας και νέων τεχνολογιών της Κεντρικής Μακεδονίας.
  2. Η δυνατότητα σε φοιτητές από τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχουν σε σεμινάρια του CERN, στη Γενεύη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συντονισμένα και ολοκληρωμένα, βάζει οριστικό τέλος στον κύκλο των χαμένων ευκαιριών, αξιοποιώντας τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Ο τόπος μας διαθέτει κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό. Έχουμε νέους επιστήμονες, νέους ανθρώπους, με όρεξη, γνώση και πολλές δυνατότητες, που όταν βρίσκονται σε ένα υγιές και σταθερό περιβάλλον, πετυχαίνουν και διακρίνονται. Διαθέτουμε και τις υποδομές και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Το γεγονός ότι ως χώρα η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, οφείλεται αποκλειστικά στο ότι δεν έχουμε ένα υγιές και σταθερό περιβάλλον. Η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι ‘ριψοκίνδυνες’ δραστηριότητες στην Ελλάδα. Η έρευνα που γίνεται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, καταφέρνει σε ελάχιστες περιπτώσεις, να μετουσιωθεί σε επιχειρηματική πρακτική και προϊόν. Σε όλα αυτά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη δίνει απαντήσεις και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ακόμα περισσότερες λύσεις. Η εποχή που η Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα έβλεπε τις ευκαιρίες να περνούν ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Τώρα πια διεκδικούμε και κερδίζουμε για τον τόπο μας. Η εποχή που ακολουθούσαμε τις εξελίξεις τελείωσε. Περνάμε στην εποχή που η Κεντρική Μακεδονία θα είναι ένα βήμα μπροστά, δημιουργώντας τις εξελίξεις. Οι επιχειρήσεις έχουν έναν σύμμαχο που παλεύει γι’ αυτές», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ