Μενού Κλείσιμο

Ανοιχτό κάλεσμα στη Διοίκηση του Δήμου Κατερίνης από την Επιτροπή Αγώνα κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη

«Πρώτη φορά ο νόμος, με το μέρος μας»

 

Το σοβαρό ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποβολή νέας Περιβαλλοντικής Μελέτης και έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, επισημαίνει η Επιτροπή, καλώντας την Δημοτική Αρχή Κατερίνης, σε χάραξη κοινού πλαισίου δράσης.

 

Σε «χάραξη κοινού πλάνου δράσης» καλεί η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη το Δήμο Κατερίνης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που αναπτερώνουν τις ελπίδες της Επιτροπής για δικαίωση του πολύμηνου αγώνα τους.

 

Η απόφαση της Εταιρείας να αλλάξει τον αριθμό των υπό εγκατάσταση ανεμογεννητριών (από 11 σε 6), την ισχύ της καθεμίας, αλλά και τη διάμετρο του ρότορα (από 82 σε 136 μέτρα), ουσιαστικά επανεκκινεί τη διαδικασία έγκρισης νέων Περιβαλλοντικών Μελετών και φέρνει την υπόθεση στο σημείο που ήταν το 2014, προσφέροντας μια δεύτερη ευκαιρία στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης να ευθυγραμμιστεί με την επιθυμία της Επιτροπής Αγώνα η οποία εκφράζει την θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. «Ο νόμος είναι για πρώτη φορά με το μέρος μας», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας δήμαρχο, αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους σε συζήτηση.

Αναλυτικά η Επιτροπή Αγώνα κατά των Ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη, αναφέρει στο ενημερωτικό της σημείωμα: «Το αιολικό πάρκο που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια να εγκατασταθεί στο Δάσος της Μηλιάς, αλλάζει μορφή χωρίς όμως αυτό να σημαίνει, ότι δεν παραβιάζεται και η περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η ενδιαφερόμενη εταιρεία στην αρχή προτίθετο να κατασκευάσει ένα αιολικό πάρκο αποτελούμενο από 11 ανεμογεννήτριες, 2 MW εκάστη και με διάμετρο ρότορα 82 μέτρων.

Με τροποποίηση της ΡΑΕ την 19η-9-2019 το αιολικό πάρκο πλέον θα αποτελείται από 6 ανεμογεννήτριες, ισχύος 3,6 MW η καθεμία, και με διάμετρο πτερωτής ανεμογεννήτριας 136 μέτρα.

Η εταιρεία στην συνέχεια επιχείρησε να ζητήσει και την περιβαλλοντική έγκριση αυτής της αλλαγής καταθέτοντας αίτηση τροποποίησης. Ωστόσο, περιβαλλοντική υπηρεσία στις 28-11-2019 έκρινε ότι απαιτείται να υποβληθεί νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και να εφαρμοστεί εκ νέου η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς και το κοινό, κρίνοντας ότι το νεοδιαμορφούμενο έργο έχει ουσιαστικές μεταβολές στις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις σε σχέση με το παλιό.

Ανεξήγητα η περιβαλλοντική υπηρεσία στις 15-1-2020 άλλαξε την απόφαση που εξέδωσε στις 28-11-2019 και κάνοντας ένα βήμα πίσω ζήτησε εν τέλει να υποβληθεί Φάκελος τροποποίησης και μετά θα κρίνει εκ νέου το αν απαιτείται νέα Μελέτη και διαβούλευση με το κοινό.

Βέβαια, οι νέες αυτές εξελίξεις μπορούν να θεωρηθούν, υπό όρους, ευοίωνες.

Αν τελικώς οδηγηθεί η περιβαλλοντική υπηρεσία στην διαπίστωση ότι χρειάζεται νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και εκ νέου διαδικασία διαβούλευσης με το κοινό και τους φορείς τότε αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε στο στάδιο του 2014. Έτσι, η Τοπική Κοινωνία θα μπορέσει και με την συνδρομή του Δήμου Κατερίνης να αντιταχθεί με βάσιμες πλέον ελπίδες κατά της καταστροφής των πνευμόνων των βουνών μας.

Η περιβαλλοντική υπηρεσία το έχει ήδη πράξει με την απόφαση της την 28η-11-2019. Επίσης, ο Νόμος είναι για πρώτη φορά με το μέρος μας.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και του δημοτικού και τοπικούς Συμβούλους του Δήμου Κατερίνης σε συζήτηση και σε χάραξη κοινού πλάνου  δράσης το συντομότερο δυνατόν αυτήν την φορά ώστε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, όπως συνέβη με την προηγούμενη διοίκηση.»

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.