Μενού Κλείσιμο

Άννα Μάνη: Σε τηλεδιάσκεψη με την Επίτροπο της Ε.Ε., για θέματα υγείας

Τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοιού, ενημέρωσε (μέσω τηλεδιάσκεψης) η αρμόδια Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου.

Η κ.Κυριακίδου, διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής στην οποία μετέχει και η κ. Μάνη, πως δε θα υπάρξει εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καμία ανισότητα ως προς τον τρόπο και τον χρόνο κατανομής των εμβολίων, καθώς αυτά θα διατεθούν ταυτόχρονα στα 27 κράτη-μέλη.

Κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι η πανδημία του κορωνοιού αποκάλυψε διάφορα κενά στα συστήματα υγείας των κρατών μελών. Κυρίως όμως ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξουν πολιτικές σύγκλισης του ευρωπαϊκού μέσου όρου και εναρμόνιση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ώστε να είναι σε θέση οι χώρες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την παρούσα υγειονομική κρίση αλλά και μελλοντικές, που ενδεχομένως προκύψουν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνο. 

Το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υγεία, EU4Health, αποτελεί το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα προς την επίτευξη του σκοπού αυτού, καθώς περιλαμβάνει αυξημένη χρηματοδότηση, η οποία κατόπιν παρέμβασης των Ευρωβουλευτών θα ανέρχεται στα 9,4 δις. ευρώ, ισομερή κατανομή των πόρων μεταξύ των κρατών μελών αλλά και εφεδρικό προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, ιατρών και λοιπού νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιόδους κρίσης και να καλύψει έκτακτες ανάγκες.

Τέλος, μία από τις βασικές προτεραιότητες του νέου προγράμματος αλλά και συνολικά της Ευρώπης παραμένει η καταπολέμηση του καρκίνου. Ήδη προς το τέλος του έτους αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το ευρωπαϊκό σχέδιο της Κομισιόν με προτάσεις για τη δραστική αντιμετώπιση όλων των βασικών σταδίων της νόσου, την πρόληψη, την ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή και του περιβάλλοντός του.

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ