Μενού Κλείσιμο

Άννα Μάνη: 9+1 προϋποθέσεις για την ασφαλή κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στις πόλεις

Την τελική εισήγησή της κατέθεσε στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής για το ζήτημα των ηλεκτρικών πατινιών, η βουλευτής Πιερίας Άννα Μάνη, μέσα από την οποία προτείνεται η θέσπιση συγκεκριμένων προϋποθέσεων ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια κατά την κίνησή τους εντός των πόλεων

Η κ. Μάνη κατά την εισήγησή της, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει αφενός την εξαιρετική χρησιμότητα αυτού του νέου, οικολογικού μεταφορικού μέσου, επισημαίνοντας όμως παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εξασφαλίζει την οδική ασφάλεια και την ίση, ασφαλή και αναίμακτη κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών στους ελληνικούς δρόμους.

Οι βασικές προτάσεις που κατέθεσε η βουλευτής Πιερίας έχουν να κάνουν με τα εξής:

-Θέσπιση ελάχιστου ορίου ηλικίας για την αγορά και τη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών.

-Θέσπιση ανώτατου ορίου ταχύτητας για την κίνησή τους.

-Θέσπιση υποχρεωτικών μέτρων προστασίας για τη χρήση τους, όπως για παράδειγμα, υποχρεωτική χρήση κατάλληλου προστατευτικού κράνους.

-Καθορισμός συγκεκριμένων δρόμων κυκλοφορίας όπου θα επιτρέπεται να κινούνται τα ηλεκτρικά πατίνια, για παράδειγμα, σε ειδικούς ποδηλατόδρομους.

-Δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος εντοπισμού των ηλεκτρικών πατινιών με ενσωματωμένο GPS.

-Δημιουργία κατάλληλων θέσεων στάθμευσης κατ’ αντιστοιχία με αυτές των ποδηλάτων.

-Ανάπτυξη κατάλληλου λογισμικού (software) το οποίο σε συνδυασμό με το GPS θα μπορεί να περιορίζει αυτόματα μέσω εικονικής περίφραξης την ταχύτητα των ηλεκτρικών πατινιών όταν αυτά κινούνται σε συγκεκριμένους χώρους, για παράδειγμα, σε πεζόδρομους, σε σχολεία και σε άλλα τέτοια μέρη.

-Θέσπιση κινήτρων για την υποχρεωτική ανακύκλωση των μπαταριών και ηλεκτρικών πατινιών.

-Ανάπτυξη στατιστικών μελετών για τα ατυχήματα που προκαλούνται από τη χρήση των ηλεκτρικών πτηνών και τη σοβαρότητά τους.

-Κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης μελέτης για το μέγιστο δυνατό αριθμό ηλεκτρικών πατινιών στη χώρα μας, τη συμβολή τους στην αποσυμφόρηση του κέντρου των μεγάλων πόλεων και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η σημασία του εν λόγω ζητήματος που τα τελευταία χρόνια απασχολεί τις πόλεις, καταδεικνύεται και από την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι στη νέα χιλιετία με «τιμόνι» την δύναμη της τεχνολογίας αλλά και με “φρένο” την ασφάλεια και την προστασία του νόμου και της πολιτείας», καταλήγει στην Εισήγησή της η Βουλευτής.

Η εισήγηση της κ. Μάνη στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής:

Εάν θέλετε να λαμβάνετε εγκαίρως τις ειδήσεις πατήστε εδώ

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ