Μενού Κλείσιμο

Ανεμογεννήτριες με… κόντρα «άνεμο»!

Επεισοδιακή η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης την Παρασκευή

Το Δημοτικό Συμβούλιο αγνόησε την απόφαση της τοπικής κοινωνίας και ουσιαστικά άνοιξε διάπλατα το δρόμο για την εγκατάσταση 11 ανεμογεννητριών στην καρδιά των Πιερίων

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Πιέρια, έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, η οποία σημαδεύτηκε από εντάσεις, αντεγκλίσεις και προπηλακισμούς.

Με τις ψήφους μόνο συμβούλων της παράταξης του δημάρχου εγκρίθηκε η μίσθωση έκτασης 140 στρεμμάτων στη θέση «Πέντε Πύργοι» στα Πιέρια. Παρά τις (δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες) απουσίες συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης κατέστη δυνατό να «περάσει» η εισήγηση του κ. Ντόντη, αφού από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας κανείς δεν «λύγισε» στους προπηλακισμούς (μερίδας πολιτών) ή στις «εκκλήσεις» των συμβούλων της αντιπολίτευσης, ακόμη και των δύο βουλευτών (Στ. Καστόρη και Χ. Τζαμακλή) οι οποίοι τοποθετήθηκαν αρνητικά.
Αξίζει να σημειωθεί, οτι το συγκεκριμένο θέμα ήταν να συζητηθεί στις 4 Αυγούστου, όμως αποσύρθηκε, αφού δεν υπήρχε η απαιτούμενη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου της Μηλιάς. Παρόλα αυτά, φαίνεται οτι η ύπαρξη γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου, μάλλον ήταν μόνο τυπικό εμπόδιο, αφού η ομόφωνα αρνητική αντίδραση των τριών τοπικών συμβούλων, όπως κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν ελήφθη (σοβαρά) υπόψη από την δημοτική αρχή.
Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, τάχθηκαν στο σύνολό του κατά της μίσθωσης. Η κ. Χαϊλατζίδου στην τοποθέτησή της έκανε λόγο για «καθολική αντίδραση» της κοινωνίας, τονίζοντας πως η τοπική κοινωνία δεν έχει να κερδίσει τίποτα, παρά μόνο να χάσει από την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Στο ποιος είναι ο επενδυτής, εστίασε στην τοποθέτησή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. Όπως άφησε να εννοηθεί, ο ίδιος γνωρίζει το όνομα και κάλεσε το δήμαρχο να το αποκαλύψει, υποννοώντας οτι πρόκειται για κεντρικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
Για ανεπανόρθωτη ζημιά που θα σημειωθεί στο δάσος των Πιερίων από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών έκανε λόγο ο τοπικός σύμβουλος Μηλιάς κ. Ζαφειρόπουλος, ζητώντας από το δήμαρχο όπως σεβάστηκε την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας το 2014, να τη σεβαστεί και σήμερα, ενώ προειδοποίησε οτι δεν θα σταματήσουν οι κάτοικοι να παλεύουν για την ακύρωση της επένδυσης «γιατί έχουμε το δίκιο με το μερός μας».
Την αντίθεσή τους στην δημιουργία αιολικού πάρκου στο συγκεκριμένο σημείο εξέφρασαν και οι βουλευτές Στέργιος Καστόρης και Χάρης Τζαμακλής. Μάλιστα, ο κ. Τζαμακλής κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο «τεκμήριο παρανομίας» που εντόπισε στο φάκελο που κατέθεσε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, ζητώντας από τον δήμαρχο να το λάβει σοβαρά υπόψη και να αποσύρει σε πρώτη φάση το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο
Από την πλευρά του ο δήμαρχος ανέφερε οτι αντιλαμβάνομαι τις εύλογες ανησυχίες μερικών κατοίκων της περιοχής (φράση η οποία πυροδότησε για μια ακόμη φορά την αντίδραση των πολιτών που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση), αλλά δεν τίθεται θέμα ανησυχίας, αφού όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (διεύθυνση δασών, αρχαιολογία κλπ) τάχθηκαν υπέρ. «Ο δήμος Κατερίνης είναι ο μόνος που τάχθηκε κατά» θύμισε ο δήμαρχος, εξηγώντας οτι η αλλαγή της στάσης του απέναντι στο έργο οφείλεται στο οτι εγκρίθηκαν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι από τον αρμόδιο κρατικό φορέα.
Ο κ. Χιονίδης, σημείωσε οτι οι όποιες αντιρρήσεις θα έπρεπε να κατατεθούν το 2014, αλλά όπως υποστήριξε, αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για το έργο δεν φρόντισαν να το κάνουν, οπότε οι προθεσμίες που δίνει ο νόμος χάθηκαν. Και η συγκεκριμένη αναφορά του δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση πολιτών και δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία για την έγκριση ή μη της μίσθωσης. Πολίτες είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν πάνω από τα κεφάλια των δημοτικών συμβούλων και σε κάθε «ναι» γιούχαραν ή χειροκροτούσαν ειρωνικά. Τελικώς, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου διακόπηκε για να συνεχιστεί (με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης) σήμερα το απόγευμα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ