Μενού Κλείσιμο

Αναγκαία τομή για την προστασία του περιβάλλοντος

Η βουλευτής Μπ. Σκούφα για το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει και την ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου.

 

Το νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών έρχεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά την πολιτική της χώρας και της δράσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντός μας, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φορείς Διαχείρισης και άλλες διατάξεις», η βουλευτής Πιερίας Μπέττυ Σκούφα.

Όπως ανέφερε, το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας αποτελεί βασικό στοιχείο της ταυτότητας και της ανάπτυξής της. Όλη η υφήλιος μας γνωρίζει για τη θάλασσα, για τον αέρα, για τα βουνά μας, για τα βότανά μας, για τα τρόφιμα, για τα προστατευόμενα είδη μας. Άρα, το αυτονόητο θα έπρεπε να αποτελεί, η ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ειδών και μάλιστα των απειλούμενων μέσω της θέσπισης προστατευόμενων περιοχών και της ενίσχυσης των φορέων διαχείρισης, ούτως ώστε να μπορέσουν οι περιοχές αυτές να διατηρήσουν και να διαχειριστούν τη βιοποικιλότητα και άρα τον φυσικό τους πλούτο.

Τι γινόταν πριν

Αντ’ αυτού, όμως, ανέφερε στην ομιλία της η κ. Σκούφα, «τα προηγούμενα χρόνια η λειτουργία των φορέων διαχείρισης βρισκόταν σε μια διαρκή κατάσταση εκκίνησης και επανεκκίνησης. Δεν είναι μόνο ότι η χρηματοδότηση των φορέων είχε εναποτεθεί ολοκληρωτικά στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, στα ΕΣΠΑ, αλλά ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου με τον ν. 4109/2013 είχε επιλέξει να συρρικνώσει και ουσιαστικά να καταργήσει τους φορείς, τη δράση τους, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτούς τους φορείς.

Όπως αναφέρθηκε άλλωστε και στις αρμόδιες επιτροπές από τους εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων: οι διατάξεις αυτές ήταν διατάξεις απαράδεκτες κατά κοινή ομολογία, οι οποίες αν και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ εν τούτοις κατόρθωσαν να πλήξουν σημαντικά τόσο το κύρος όσο και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των φορέων διαχείρισης».

Η επέκταση του δικτύου περιοχών Natura 2000 στην Ελλάδα

Η παρούσα Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την ελληνική φύση ως πραγματικό πόρο και ως συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, θεωρεί καθήκον της την ενίσχυση και την προστασία της. Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβρη εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 5743 για την αναθεώρηση του εθνικού καταλόγου των περιοχών του δικτύου NATURA 2000, σύμφωνα με την οποία οι περιοχές NATURA ανέρχονται πλέον σε 446 από 419 που ήταν προηγουμένως, ενώ διευρύνονται ταυτόχρονα και τα όρια υφιστάμενων περιοχών.

Η κατάσταση στην Πιερία

Η Μπέττυ Σκούφα, αναφέρθηκε και στο νομό Πιερίας, τονίζοντας πως ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αναλαμβάνει συνολικά πέντε περιοχές του δικτύου, τον Όλυμπο, τα Πιέρια όρη, το όρος Τίταρος, τον κάτω Όλυμπο και την Καλλιπεύκη, το όρος Γοδαμάνι και την κοιλάδα Ροδιάς.

Η βουλευτής Πιερίας, ευχαρίστησε «από καρδιάς» τον κ. Φάμελλο, για την εξαγγελία ίδρυσης του Φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου. «Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο Θερμαϊκός Κόλπος παρουσιάζει εδώ και δεκαετίες τα πλείστα όσα προβλήματα. Κανένας δεν ήλεγχε με σιγουριά τι έφερναν οι ποταμοί στις εκβολές τους», είπε η κ. Σκούφα, συμπληρώνοντας πως δίπλα ακριβώς σε μία προστατευόμενη περιοχή των αλυκών του Κίτρους, στις ίδιες τις μυδοκαλλιέργειες της βόρειας Πιερίας «γινόταν ένας χαμός, μια τελείως ανεξέλεγκτη κατάσταση που κανείς δεν ήξερε πού στήνονται οι μυδοκαλλιέργειες, με ποιους παραγωγούς, μυδοκαλλιεργητές, κλπ.

Ελπίζουμε, ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου, παράλληλα με τη θέσπιση –επιτέλους- της ΠΟΑΥΥ, θα βάλει μια τάξη στη θάλασσα της Βόρειας Πιερίας.»

Για πρώτη φορά κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι φορείς διαχείρισης βάσει του νομοσχεδίου εγκαθιδρύονται ως το κυρίαρχο σχήμα διοίκησης και διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. «Είναι πολύ κρίσιμο ότι παρέχουν αιτιολογημένη γνώμη και στοιχεία στη σύνταξη των πρώτων σχεδίων και ότι αναλαμβάνουν ταυτόχρονα και τη διαβούλευση για την εκπόνηση αυτών των μελετών, άρα, είναι και τα δημοκρατικά εργαλεία, όχι μόνο τ’ αναπτυξιακά εργαλεία σε κάθε τόπο. Αυτό ήταν το αίτημα του περιβαλλοντικού κινήματος, αυτό ήταν το αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων και αυτό θεσμοθετούμε», τόνισε.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά διασφαλίζονται κονδύλια από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό ύψους 4 εκατομμυρίων για τη στήριξη των φορέων, ενώ εδώ και είκοσι χρόνια δεν είχε δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο αναπτυξιακός χαρακτήρας των φορέων

Η κ. Σκούφα υποστήρξε πως με το νομοσχέδιο παράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία και διαχείριση, για πρώτη φορά ξεκαθαρίζεται ότι οι φορείς πλέον θα έχουν και αναπτυξιακό χαρακτήρα, θα συνδέονται με τα τοπικά προϊόντα, την τοπική εργασία και θα έχουν τη δυνατότητα να προσελκύουν και να δημιουργούν πόρους, ώστε το περιβάλλον να μην λειτουργεί ως τροχοπέδη αλλά να δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει από ένα σήμα ποιότητας σε τοπικά προϊόντα μέχρι τα ορειβατικά μονοπάτια που αφορούν την Πιερία, τον Όλυμπο και πλείστα άλλα όρη της χώρας μας και τη σύνδεση αυτών των ορειβατικών διαδρομών με την τοπική βιοποικιλότητα. Την πιστοποίηση, επίσης, σήματος ποιότητας και προέλευσης στα αγροτικά προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, όπως και στην κτηνοτροφία, την τυροκομία κτλ. θα τη δίνουν οι συγκεκριμένοι φορείς.

Επιβεβλημένη ανάγκη το Προεδρικό Διάταγμα για τον Όλυμπο

Η βουλευτής Πιερίας, τόνισε επίσης, ότι τη βιοποικιλότητα και την υπεραξία που μπορεί να παραχθεί για τη χώρα, εξαιτίας αυτής ακριβώς της βιοποικιλότητας, για πρώτη φορά κατάφερε αυτή η Κυβέρνηση και την ενέταξε σε πρόγραμμα ευρωπαϊκών πόρων, καταρτίζοντας για πρώτη φορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα στον τομέα της φύσης και βιοποικιλότητας. Πρόκειται για το πρόγραμμα LIFE IP, το οποίο θα διαρκέσει 8 χρόνια, με συνολικό προϋπολογισμό 17 εκατ. ευρώ, όπου η κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 10,2 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των αναδόχων για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και διαχειριστικών σχεδίων όλων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτές θα στηριχτούν τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των περιοχών προστασίας και τον καθορισμό των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων ανά ζώνη προστασίας. «Και επιτέλους, προς τιμήν σας, κύριε Υπουργέ, αναμένουμε επιτέλους στην Πιερία το προεδρικό διάταγμα και για τον Όλυμπο, για να μην τον επιβουλεύονται άναρχα σχέδια δόμησης ή άναρχης εκμετάλλευσης πανταχόθεν», κατέληξε η βουλεύτρια Πιερίας.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ