Μενού Κλείσιμο

Αλλάζει σελίδα

Νέο ξεκίνημα για το Διεθνές Ίδρυμα Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου

Να υπηρετήσουν τους πνευματικούς, κοινωνικούς, καλλιτεχνικούς και πολιτιστικούς σκοπούς του Ιδρύματος, με πνεύμα συνεργασίας κι ενότητας, καθιστώντας το πολιτιστικό και πνευματικό φάρο της Μακεδονίας και του απανταχού Ελληνισμού, αποφάσισαν τα μέλη του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την πρόσφατη συνεδρίασή τους που  πραγματοποιήθηκε στην έδρα του, στο Κέντρο Μακεδονικών Σπουδών στη Νέα Υόρκη.

«Έχουμε συγκροτήσει μία ομάδα από δυναμικά μέλη που διαθέτουν πάθος και επιθυμούν να εργασθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος. Επιθυμία όλων μας είναι να θέσουμε τα θεμέλια ενός νέου ξεκινήματος για το Ίδρυμα επαναφέροντας τη νομιμότητα και διαφάνεια στη λειτουργία του», αναφέρει ο πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής, κ. Δημήτρης Χατζής, εξηγώντας το όραμα τους.

«Θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες του Ιδρύματος σε οργανώσεις και συλλόγους της Ελλάδας και του Εξωτερικού για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων και εκθέσεων ώστε να αναδείξουμε διεθνώς την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της Μακεδονίας, καθώς και τους μοναδικής αξίας αρχαιολογικούς της χώρους», συνεχίζει ο κ. Χατζής. «Το Αλεξάνδρειο βρίσκεται σε κομβικό  σημείο της Μακεδονίας από το νότο για αυτό επιδίωξή μας είναι η αναδιαμόρφωση του χώρου του με εκθέματα και ψηφιακή βιβλιοθήκη ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο πληροφοριών για τους αρχαιολογικούς της χώρους, τα μουσεία, τις ιστορικές τοποθεσίες, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, τα μοναστήρια αλλά και τις περιοχές φυσικής ομορφιάς. Προτεραιότητά μας θα αποτελέσει  να αγκαλιάσουν το ίδρυμα και τις επιδιώξεις μας οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας, να το θεωρήσουν σπίτι τους και να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες».

«Θα ξεκινήσουμε σειρά επαφών με Αμερικανικά πανεπιστήμια για τη διοργάνωση διαλέξεων και σεμιναρίων ώστε να μάθουν οι νεότερες γενεές Ελληνοαμερικανών και Αμερικανών για την ιστορία της Μακεδονίας», λέει η Γραμματέας του Ιδρύματος κ. Στέλλα Γώγου.

«Είναι θλιβερό το γεγονός ότι σήμερα τα παιδιά μας διδάσκονται στα αμερικανικά σχολεία, γυμνάσια και πανεπιστήμια ότι ‘η Μακεδονία βρίσκεται βόρεια της Ελλάδας’. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα θα δώσουμε στη δημιουργία προγραμμάτων καλοκαιρινών σχολείων για αμερικανούς φοιτητές και μαθητές σχολείων με ελληνικό πρόγραμμα ώστε να παρακολουθούν σχετικά μαθήματα και να έχουν την ευκαιρία να  φιλοξενηθούν στον τόπο μας, να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στα ιστορικά αξιοθέατα της Μακεδονίας».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μελών της Ανωτάτης Αρχής ο κ. Χατζής ενημέρωσε τα μέλη για τις υπό εξέλιξη νομικές διαδικασίες στην Ελλάδα αναφορικά με το Διεθνές Ίδρυμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράστηκαν από τα μέλη έντονες ανησυχίες τόσο για τη συνεχιζόμενη έλλειψη διοίκησης του σωματείου όσο και για την κατάσταση του κτιρίου έδρας του στο Λιτόχωρο.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ