Μενού Κλείσιμο

Αλλαγή σελίδας στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Τοπική Ομάδα Υγείας στην Κατερίνης

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, του Διοικητή της της ΥΠΕ Μακεδονίας, του Διοικητή του Νοσοκομείου Κατερίνης, βουλευτών και πλήθους κόσμου, έγιναν την Παρασκευή τα εγκαίνια της Τοπικής Ομάδας Υγείας, η οποία φιλοξενείται στις πρώην εγκαταστάσεις του ΙΚΑ Κατερίνης

Η ίδρυση της συγκεκριμένης υπηρεσίας υγείας, αποτελούσε πάγιο αίτημα όχι μόνο των συνταξιούχων της Κατερίνης, αλλά όλων των πολιτών αφού αναμένεται να απαλλάξει από την ταλαιπωρία μετακίνησης τους στο νοσοκομείο, τουλάχιστον για τα απλά περιστατικά ή ακόμα και για συνταγογραφήσεις. Η ΤΟΜΥ στην Κατερίνη, ήδη λειτουργεί στο κτίριο που κάποτε στέγαζε τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ (οδός Π. Κανελλόπουλου 1 απέναντι από το Τ.Ε.Ι. Κατερίνης)
Όπως τονίστηκε κατά την τελετή των εγκαινίων η Τ.ΟΜ.Υ. στην Κατερίνη μεταξύ άλλων θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος. Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο – ιστορικό, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα όπως πχ εμβολιασμούς κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί οτι η συγκρότηση της Τοπική Ομάδας Υγείας Κατερίνης έγινε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης που αφορά τη λειτουργία Τ.ΟΜ.Υ. για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ Βαρδαρός, η ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς αναβαθμίζει θεσμικά το ρόλο των οικογενειακών ιατρών στο σύνολο του πληθυσμού, προβλέπει τη συνεχή και ολιστική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και εξορθολογίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο βαθμό που τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αυτών θα αποσυμφορηθούν σημαντικά από περιστατικά που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ τις δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ.

Και λίγα λόγια τις ΤΟΜΥ
Οι ΤΟΜΥ είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας, η οποία έχει βασική της αποστολή την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Οι ΤΟΜΥ αναμένεται να διασφαλίσουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού και να παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.
Βασική τους μέριμνα, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Υπουργείου Υγείας είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.
Προκειμένου να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού απαιτούνται γνώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό κ.ά. Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δε βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ