Μενού Κλείσιμο

«Alexa, πήγαινέ με στο φεγγάρι»: Η ηλεκτρονική βοηθός της Amazon θα ταξιδέψει με τη NASA στη Σελήνη

Η αποστολή Artemis 1 της NASA θα απογειωθεί μέσα στη χρονιά με προορισμό τη Σελήνη, χωρίς αστροναύτες, με μόνη «επιβάτιδα» την ψηφιακή βοηθό της Amazon, Alexa.

Ένας από τους στόχους της μη επανδρωμένης αποστολής είναι η δοκιμή της κάψουλας Orion σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Παρότι η καμπίνα του Ωρίωνα θα είναι άδεια από ζωή, ένα διαδραστικό σύστημα τάμπλετ με το όνομα Callisto θα κρατά συντροφιά στην ψεύτικη κούκλα ενός αστροναύτη.

Η Callisto είναι πρακτικά μια συσκευή πολλαπλών εφαρμογών με οθόνη αφής, που στον πυρήνα της λειτουργεί μια ειδικά ρυθμισμένη εκδοχή της Alexa και το σύστημα τηλεσυνεδριάσεων της Cisco, WebEx.

Η ενσωμάτωση μιας ηλεκτρονικής βοηθού φωνητικών εντολών στην διαστημική αποστολή, γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Amazon και της Cisco με τη Lockheed Martin. Η NASA δεν συμμετείχε στο σχεδιασμό του συστήματος ούτε στην επιλογή των συνεργατών της Lockheed, και Cisco και Amazon θα πληρώσουν τα έξοδα για το ταξίδι της Callisto ως το φεγγάρι.

Η επιλογή του ονόματος δεν είναι τυχαία καθώς στην ελληνική μυθολογία η Καλλιστώ συντρόφευε την θεά Άρτεμη. Στόχος του συστήματος είναι να γίνει μία χρήσιμη «συνοδοιπόρος» των αστροναυτών μελλοντικών αποστολών, που θα μπορούν να δίνουν φωνητικές εντολές για βασικές λειτουργίες στο διαστημόπλοιο.

 

Σύμφωνα με την Washington Post, η Καλλιστώ θα μπορεί στο μέλλον να δίνει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την υγεία των αστροναυτών, την ταχύτητα του σκάφους και άλλες μετρήσεις για τα αποθέματα νερού, το ποσοστό των μπαταριών και τη θερμοκρασία. Για την ώρα, οι φωνητικές εντολές από ανθρώπους σε διαστημόπλοια είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των κινηματογραφικών αστροναυτών σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

 

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ