Μενού Κλείσιμο

Al Jazeera: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπει ακόμα ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για τρίτο μήνα και την Ευρώπη να ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο στα ενεργειακά, καθώς εντείνεται ο φόβος για μπλακ άουτ, άρθρο του Al Jazeera σημειώνει την γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και τη μετατροπή της χώρας σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.

Πιο συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται, η Ελλάδα μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, σε περίπου ένα μήνα η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή αγωγού που θα ενώνει τη χώρα με τη Βουλγαρία. Το έργο αυτό θα σηματοδοτήσει το τέλος του Ρωσικού μονοπωλίου αερίου στην περιοχή, αλλά και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, η Ρωσία προμήθευε τη Βουλγαρία με φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξεως του 90%. Στις 27 Απριλίου η Ρωσία έκλεισε τις στρόφιγγες, όταν η Σόφια ανακοίνωσε πως δεν θα ανανέωνε το συμβόλαιό της με τη Ρωσική Gazprom στο τέλος του έτους. Η Πολωνία που ανακοίνωσε την ίδια απόφαση, είχε την ίδια τύχη.

Ο Mike Myrianthis, βετεράνος της βιομηχανίας και αναλυτής ερμηνεύει ως εξής την απόφαση του Ρώσου Προέδρου «Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν ήθελε να δοθεί η εντύπωση ότι χάνει πελάτες, και αποφάσισε να τους ξεκόψει από μόνος του νωρίτερα».

Η Βουλγαρία πλέον αναμένει τον αγωγό IGB για την προμήθεια φυσικού αερίου, το οποίο θα προέρχεται – Αζερμπαϊτζάν και η Ελλάδα θα λαμβάνει μέσω του αγωγού Trans-Anatolian Pipeline (TANAP).

Ο Μιχάλης Μαθιουλάκης, σύμβουλος ενεργειακής στρατηγικής, και επικεφαλής του think-tank Greek Energy Forum επισημαίνει πως η Βουλγαρία ήδη εξαρτάται απόλυτα από την Ελλάδα για την προμήθεια φυσικού αερίου. Μάλιστα, σημειώνει πως αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για την ενεργειακή ασφάλεια μιας άλλης χώρας.

Ο σταθμός της Αλεξανδρούπολης

Στις 31 Ιανουαρίου, μια κοινοπραξία εταιριών από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και την Ιταλία ανακοίνωσαν την κατασκευή νέου τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι βλέπουμε μια νέα αρχή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία,» είπε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα εγκαίνια της κατασκευής του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Όσο περισσότερο θα εξαρτάται η Νοτιοανατολική Ευρώπη – αέριο της Ελλάδας, καταλήγει το δημοσίευμα, τόσο θα μεγαλώνει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της χώρας στα Βαλκάνια, σημειώνουν οι αναλυτές. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μετατρέπεται σε πύλη εισόδου φυσικού αερίου.

Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ