Μενού Κλείσιμο

Αιτούμενο και απαιτούμενο η στήριξη του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών

Επίσκεψη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Καστόρη στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών «Σαμψούς»

Η καπνοπαραγωγή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς και ο νέος χάρτης των μειονεκτικών περιοχών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Καστόρης με τον πρόεδρο και στελέχη της Ένωσης καπνοπαραγωγών «Σαμψούς» κατά την επίσκεψή του στα γραφεία του συνεταιρισμού το μεσημέρι της Τετάρτης.

Και οι δυο πλευρές, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, συμφώνησαν πως η κυβέρνηση πιστώνεται βελτιωτικές αλλαγές, όπως η ορθή διαχείριση και έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες, οι αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, «που τον κατέστησαν συνεργάσιμο και αποτελεσματικό και άλλες», ωστόσο υπάρχουν πολλά ακόμη προβλήματα που ζητούν λύση, ειδικά στον τομέα της καπνοπαραγωγής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πασχάλης Κατσάρας, η στήριξη του εισοδήματος των καπνοπαραγωγών, που βαίνει συνεχώς μειούμενο, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωσή τους.

Μεταξύ των απαιτούμενων μέτρων για την εξασφάλιση της επιβίωσης των καπνοπαραγωγών, η μείωση του κόστους παραγωγής (αρδευτικά έργα, απλοποίηση διαδικασιών πρόσληψης εργατών γης κ.α), η αξιοποίηση προγραμμάτων και η αύξηση της τιμής του προϊόντος ανά κιλό. Ένα μέσο για την επίτευξη του τελευταίου θα ήταν, όπως ανέφερε ο γεωπόνος του συνεταιρισμού, η κατοχύρωση του γονιδιακού χάρτη της ποικιλίας Κατερίνης, η κατοχύρωση δηλαδή της ποικιλίας ως ειδικής παραδοσιακής καλλιέργειας με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και ονομασία προέλευσης .

Σημαντικό προβληματικό κεφάλαιο για την καπνοπαραγωγή αποτελούν, όπως επισημάνθηκε και τα αγροτοεφόδια, κυρίως ο έλεγχος της ποιότητας των λιπασμάτων, κεφάλαιο στο οποίο ο Συνεταιρισμός Σαμψούς -που διαθέτει ο ίδιος κατάστημα εμπορίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων- δίνει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών με βάση τα νέα κριτήρια που έθεσε η Ε.Ε το 2013, εξετάστηκε η δυνατότητα της συμβολής και παρέμβασης, ώστε να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ένταξη όλων των προβληματικών περιοχών που πληρούν τις νέες προϋποθέσεις, προκειμένου να μην ερημωθούν τα χωριά της Πιερίας.

«Ήταν μια άκρως κατατοπιστική και γόνιμη συζήτηση με έμπειρα συνεταιριστικά και επιστημονικά στελέχη του αγροτικού τομέα, χωρίς τη συμβολή των οποίων δεν μπορεί να επιτευχθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αύξηση του εισοδήματος των αγροτών και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», σχολίασε ο βουλευτής Πιερίας Στέργιος Καστόρης, μετά τη συνάντηση.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ