Μέχρι και το 80% αγγίζουν οι πληρότητες μέχρι στιγμής στα καταλύματα τύπου Airbnb στη Θεσσαλονίκη ενόψει του Πάσχα ενώ το ενδιαφέρον για διαμονή στην πόλη ακόμη και από ξένους τουρίστες δείχνει περαιτέρω αύξηση των κρατήσεων τις επόμενες ημέρες. Το κόστος της ενέργειας, ωστόσο, πλήττει σημαντικά τους ιδιοκτήτες των Airbnb, ειδικά όσο πλησιάζει το καλοκαίρι με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε αύξηση των τιμών έως και 20%.
Μεγάλη ζήτηση, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, σημειώνεται και για τη Χαλκιδική με τις κρατήσεις να αγγίζουν το 60-70%, το Βόλο, το Πήλιο αλλά και χειμερινούς προορισμούς σε όλη τη χώρα. Όπως δήλωσε στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων (ΠΑΣΥΔΑ), Ανδρέας Χίου «οι κρατήσεις κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ενώ σε περιοχές όπως Βόλος και Πήλιο ξεπερνούν και το 80%. Στη βόρεια Ελλάδα εκτός από τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει κρατήσεις μέχρι και μέσα Ιουνίου, το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Χαλκιδική. Ικανοποιητικά στοιχεία παρουσιάζονται και στις παραθαλάσσιες περιοχές όπως το Λαγονήσι, την Αγία Μαρίνα με πληρότητες έως 70%».
Το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών για το Πάσχα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο κ. Χίου, αφορά κυρίως οικογένειες και παρέες φίλων οι οποίοι επιλέγουν μεγάλα διαμερίσματα και μονοκατοικίες για διαμονή.
«Ψηφίζουν» Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες
Η προτίμηση για τη χώρα μας από τουρίστες του εξωτερικού είναι ήδη ορατή με τα στοιχεία ων κρατήσεων να παρουσιάζουν συνεχώς ανοδική πορεία. Οι περισσότεροι προέρχονται από χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και Αγγλία. «Η ζήτηση επίσης από Αμερική και Ισραήλ έχει αυξηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό. Σε πολύ καλά επίπεδα κυμαίνονται και οι προκρατήσεις, ειδικά στα νησιά αγγίζοντας ήδη τα επίπεδα του 2019. Από τον Μάιο και μετά θα έχουμε και πιο συγκεκριμένα στοιχεία για τα ποσοστά και τις περιοχές», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων.
«Αγκάθι» η ενεργειακή κρίση – Αύξηση στις τιμές
Μέχρι και μέσα Φεβρουαρίου οι τιμές για διανυκτέρευση στα καταλύματα τύπου Airbnb παρέμειναν ίδιες όπως τις προηγούμενες χρονιές. Ωστόσο, το κύμα της ακρίβειας και η ενεργειακή κρίση που βιώνει όλη η χώρα, επηρεάζει άμεσα και τα Airbnb ειδικά όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι χωρίς να είναι εφικτό να απορροφήσουν οι ιδιοκτήτες όλο το κόστος της ενέργειας. «Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15-20% καθώς δεν γινόταν να αντέξουμε όλες τις αυξήσεις στην ενέργεια. Σε καλοκαιρινούς, μάλιστα προορισμούς οι τιμές έχουν αυξηθεί αφού τα κλιματιστικά θα δουλεύουν λόγω της ζέστης», εξήγησε ο κ. Χίου.
Επηρεάζει τελικά ο πόλεμος τα Airbnb και τον τουρισμό;
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις κρατήσεις στα καταλύματα τύπου Airbnb. «Το ποσοστό που χάνεται από Ουκρανούς και Ρώσους, καλύπτεται από τις υπόλοιπες χώρες που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ακυρώσεις δεν παρατηρούμε προς το παρόν. Έχουμε βέβαια τη μείωση από Ρωσία και Ουκρανία αλλά επειδή δεν αποτελούσαν ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού στη χώρα μας, δεν αποτελεί πλήγμα η απουσία τους. Το ενδιαφέρον μάλιστα από Αμερική και Ισραήλ υπερκαλύπτει αυτήν την απώλεια», επισήμανε ο κ. Χίου.
Σχετικά με τον φετινό τουρισμό στην Ελλάδα, ανέφερε ότι τα νούμερα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι τουρίστες τόσο εγχώριοι όσο και του εξωτερικού προτιμούν τη χώρα μας. «Δεν παρουσιάζεται μείωση είτε λόγω του πολέμου είτε λόγω της ακρίβειας. Θεωρώ ότι τα ποσοστά των κρατήσεων σε ορισμένες τουριστικές περιοχές θα ξεπεράσουν και τις χρονιές προ κορωνοϊού», σχολίασε.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ
Οι ειδήσεις της Πιερίας με ένα κλικ.