Μενού Κλείσιμο

 Αικατερίνεια… διαρκείας

Οι διαδρομές τέχνης και πολιτισμού ξεκινούν το Σάββατο και ολοκληρώνονται στις 5 Δεκεμβρίου

Την καλλιτεχνική δραστηριότητα και έκφραση από την παραδοσιακή ως την πιο σύγχρονη, με έμφαση στις γόνιμες και δημιουργικές πολιτιστικές συνεργασίες αγκαλιάζουν και φέτος τα «Αικατερίνεια».

Λόγος, Μουσικές εκδηλώσεις, Θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με τις θεατρικές σκηνές της πόλης, Εικαστικές Τέχνες, Ιστορία, Παράδοση, Βραδιά Τιμής συνιστούν ορισμένες μόνο από τις επιμέρους θεματικές ενότητες, στις οποίες θα ταξιδέψει το κοινό στη διάρκεια των φετινών εκδηλώσεων του θεσμού.

Η αυλαία των «Αικατερινείων», που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ανοίγει το Σάββατο 27 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, με τα εγκαίνια της Έκθεσης για το προσφυγικό, η οποία τιτλοφορείται «SMALL ROOM PROJECT», στην Αστική Σχολή.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων έδωσαν χθες στη δημοσιότητα, οι διοργανωτές. Ειδικότερα, στην παρουσίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αστική Σχολή, παρέστησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) Θεόδωρος Παυλίδης, ο αντιπρόεδρος Αναστάσιος Παπαζήσης, τα μέλη της επιτροπής προγράμματος των «Αικατερινείων» Μυράντα Παππά, Μαρία Σωτηριάδου. Την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος, Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης. Στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια δύο προτομών: Του Κρητικού ήρωας Απόστολου Κονταξάκη (σκοτώθηκε κατά την μάχη για την απελευθέρωση της Κατερίνης) και του Μακαριστού Μητροπολίτη Κίτρους Βαρνάβα Τζωρτζάτου, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από το έτος γέννησής του

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις o Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης Θεόδωρος Παυλίδης σημείωσε: «Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη και ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους δημιουργούς, για την συμμετοχή τους στο φετινό πρόγραμμα, όλους τους συντελεστές και συνεργάτες του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου μας, οι οποίοι συνδιαμόρφωσαν ένα αξιόλογο πρόγραμμα, που επικεντρώνεται σε όλο το φάσμα εκφάνσεων της τέχνης. Θερμές με την ευκαιρία ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, ο οποίος έθεσε και φέτος, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τις εκδηλώσεις μας. Τα «Αικατερίνεια», ο πολιτιστικός θεσμός, προς τιμή της Πολιούχου, Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης, χρόνο με το χρόνο εμπλουτίζει το περιεχόμενό του. Τα φετινά «Αικατερίνεια», με έμπνευση, με κατάθεση ψυχής και με έμφαση στις γόνιμες συνεργασίες φέρνουν στο προσκήνιο το ελπιδοφόρο πολιτιστικό μέλλον του τόπου μας. Εύχομαι να περάσουμε όμορφες βραδιές στην Κατερίνη της Τέχνης και του Πολιτισμού, στις ενδιαφέρουσες πολιτιστικές διαδρομές των «Αικατερινείων».

Όπως σημείωσε ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Κίτρους Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρνάβας Λεοντιάδης: «Τα Αικατερίνεια αποτελούν σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για την περιοχή μας και σημείο αναφοράς, πραγματοποιώντας και φέτος πλήθος εκδηλώσεων υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου. Η Ιερά Μητρόπολή μας, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ, Γεωργίου, θέτει υπό την αιγίδα της αυτόν τον καταξιωμένο πολιτιστικό θεσμό-σύμβολο της πόλης, όπως και κάθε άλλη δημιουργική πρωτοβουλία που συμβάλλει στην πολιτιστική πρόοδο και την πνευματική ανάπτυξη.

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο πολιτισμός ενώνει, ανατάσσει την ψυχή και το πνεύμα. Για αυτό και συμμετέχουμε ενεργά στα «Αικατερίνεια 2018», διοργανώνοντας εκδηλώσεις με πιστότητα και σεβασμό στην Ορθοδοξία και την Παράδοση, αλλά και ευαισθησία ανταπόκρισης στο κάλεσμα των καιρών. Οι φετινές μας εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 40 ετών από τη θεμελίωση του Καθεδρικού Ι.Ν. Θείας Αναλήψεως Κατερίνης.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Γεώργιο, συγχαίρω τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού κ. Θεόδωρο Παυλίδη και όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια προετοιμασία και οργάνωση, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες και τους φορείς για την συμμετοχή τους».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αναστάσιος Παπαζήσης τόνισε: «Καταρτίσαμε το φετινό πρόγραμμα μέσα από τις προτάσεις που τέθηκαν προς την Επιτροπή των «Αικατερινείων» με γνώμονα αφενός την ανάδειξη του έργου σημαντικών τοπικών φορέων και αφετέρου προκειμένου να δοθεί βήμα έκφρασης στους τοπικούς και όχι μόνο δημιουργούς. Σας καλώ όλους, να στηρίξετε τις προσπάθειες των καλλιτεχνών και των φορέων που συμμετέχουν στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ».

Τα μέλη της Επιτροπής Προγράμματος των «Αικατερινείων» επισήμαναν:

Μυράντα Παππά: «Από το 2007 τα «Αικατερίνεια» μέσα στις κρύες νύκτες του χειμώνα πέτυχαν να προσεγγίσουν αποτελεσματικά όλες τις ηλικίες: τους έφηβους, τους νέους και τους μεγαλύτερους και να μεταδόσουν στιγμές αναψυχής, ζεστασιάς, ανθρώπινης επικοινωνίας στους φίλους της τέχνης και του πολιτισμού. Παράλληλα, διακρίνονται για την πνευματικότητά τους, καθόσον έναυσμα υπήρξε ο εορτασμός της πολιούχου μας Αγίας Αικατερίνης, η οποία κατά το απολυτίκιο χαρακτηρίζεται για την πανσοφία της».

Μαρία Σωτηριάδου: «Με ποικίλους θεματικούς άξονες τα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ θέτουν στο επίκεντρο την σύγχρονη αυθεντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έμπνευση. Παράλληλα, επιδιώκουν με συνέπεια και προγραμματισμό να προσφέρουν στον πολίτη ψυχαγωγία, καλλιέργεια, γνώση και επαφή με τις ρίζες μας, οι οποίες συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης μας».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ