Μενού Κλείσιμο

Αφαιρέθηκαν δύο Γαλάζιες Σημαίες από ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου

Δεύτερη φορά ρεζίλι!

Οι σοβαρές ελλείψεις που εντόπισαν οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης σε δύο ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου, οδήγησαν στην απόφαση αφαίρεσης των Γαλάζιων Σημαιών από την περιοχή. Όπως σημειώνουν οι αξιολογητές στις συγκεκριμένες ακτές μπορεί τα νερά να ήταν εξαιρετικά για κολύμβηση, ωστόσο υπήρχαν σοβαρά προβλήματα σε μια σειρά άλλων προϋποθέσεων που θα έπρεπε να πληρούν οι ακτές.

Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που από ακτές του Δήμου Δίου-Ολύμπου αφαιρούνται Γαλάζιες Σημαίες, λόγω της αδιαφορίας των υπευθύνων να τηρήσουν τις προδιαγραφές που θέτει για την ανάρτηση και παραμονή των Σημαιών το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης.

Η ακτή  «Νέοι Πόροι» και η ακτή «Παντελεήμονας 1», δεν είναι οι μοναδικές στην Ελλάδα που χάνουν το συγκεκριμένο βραβείο, αφού ακόμη 15 ακτές σε όλη τη χώρα δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη Γαλάζια Σημαία.

Το αξιοσημείωτο είναι, ότι αυτή τη φορά η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπή Κρίσεων και της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, ήρθε λίγες ημέρες πριν την κορύφωση της τουριστικής σεζόν η οποία είθισται να είναι το πρώτο μισό του Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρυσι ο Δήμος Δίου-Ολύμπου σε ανάλογη απόφαση, επέρριψε τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, αλλά και στις καταστροφές που προκλήθηκαν στην περιοχή από τις βροχοπτώσεις του Νοέμβρη του 2017 και διαβεβαίωνε ότι το επόμενο έτος (το 2019) οι Γαλάζιες Σημαίες για την περιοχή θα είναι περισσότερες.

 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Δεκαεπτά ακτές βραβευμένες από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία» αποσύρθηκαν από τον εθνικό και διεθνή κατάλογο του 2019 και έχασαν το βραβείο τους επειδή δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις μέχρι τώρα αξιολογήσεις.

Στις υπόψη ακτές η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει εξαιρετική. Οι αξιολογητές όμως της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές που έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων που αφορούσαν συγκεκριμένα σε: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες, καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και δράσεις προστασίας περιβάλλοντος ακτής και παράκτιου χώρου. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.

Οι 17 ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι οι εξής:

-Ακτή Μπατσί, Δήμος Άνδρου, Π.Ε. Άνδρου

-Ακτή Κακιά Λαγκάδα, Δήμος Κυθήρων, Αττική

-Ακτή Αλυκή, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας

Ακτή Διγελιωτικά, Δήμος Αιγιαλείας, Π.Ε. Αχαΐας

-Ακτή Νιφορέικα, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας

-Ακτή Τηγάνια, Δήμος Δυτικής Αχαΐας, Π.Ε. Αχαΐας

-Ακτή Περιγιάλλι, Δήμος Καβάλας, Π.Ε. Καβάλας

-Ακτή Αμμόγλωσσα-Κεραμωτή 1, Δήμος Νέστου, Π.Ε. Καβάλας

-Ακτή Μπούκα-Παλιοσταφίδα, Δήμος Κεφαλλονιάς, Π.Ε, Κεφαλλονιάς

-Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας

-Ακτή Μαυροβούνι 2, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας

-Ακτή Νέοι Πόροι, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

-Ακτή Παντελεήμονας 1, Δήμος Δίου-Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας

-Ακτή Μονολίθι, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας

-Ακτή Πλατάνια, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας

-Ακτή Τσούκες, Δήμος Πρέβεζας, Π.Ε, Πρέβεζας

-Ακτή Λη/My Pefkos, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου

Ενημέρωση από την εβδομαδιαία εφημερίδα Επτά. Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

Ακολουθήστε μας:
FB: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία
YouTube: Εφημερίδες Επτά & Πολιτεία

Instagram: efimerides_epta_politeia

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ