Μενού Κλείσιμο

«Αδικαιολόγητη» η μη έγκριση

Αναφορά βουλευτών για τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Κατερίνης

Για τη λειτουργία των οχτώ συνολικά τμημάτων που δεν πήραν έγκριση, δεν προκύπτει επιπλέον δαπάνη καθώς υπάρχει και το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαστηριακοί χώροι, επισημαίνεται σε καταγγελία της ΕΛΜΕ Πιερίας

Αναφορά στην Βουλή σχετικά με τη μη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων Εσπερινού ΕΠΑΛ Κατερίνης, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιαννης Δελής, ζητώντας να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους όλα τα τμήματα.

Οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης, ουσιαστικά κατέθεσαν με την αναφορά τους, την καταγγελία της ΕΛΜΕ Πιερίας η οποία επίσης ζητά να λειτουργήσουν τα τμήματα με τους υπάρχοντες ενδιαφερόμενους μαθητές
Η ΕΛΜΕ Πιερίας, επιχειρώντας να αποτυπώσει την κατάσταση στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης αναφέρει οτι μέχρι 6 Σεπτεμβρίου:
-Εγκρίθηκαν όλα τα ολιγομελή της Δ τάξης, μόνο για φέτος. Του χρόνου αυτή η μεταβατική διάταξη που επιτρέπει την έγκριση τους δεν θα ισχύει.
-ΔΕΝ εγκρίθηκε ΚΑΝΕΝΑ ολιγομελές της Γ τάξης. Το νέο ΦΕΚ 2891-21/08/2017 τεύχος Β’ για τα ολιγομελή αλλάζει τον περσινό νόμο.
-Για το σχολικό έτος 2017-18 στην Γ τάξης του εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης, θα λειτουργήσει μόνο το Γ Βρεφονηπιοκομιας με 16 μαθητές. Όλα τα υπόλοιπα τμήματα της Γ τάξης ΔΕΝ έχουν έγκριση να λειτουργήσουν.
Εκτοπίζονται με αυτόν τον τρόπο από την εκπαιδευτική διαδικασία 52 συνολικά μαθητές (φέτος στην Γ και του χρόνου στην Δ).
Με την μη εγγραφή αυτών των μαθητών στο τμήμα Γενικής Παιδείας της Γ τάξης απομένουν 3 μαθητές αντί για 19 (Θα χρειαστεί και αυτό έγκριση σαν ολιγομελές; Αν Ναι, λογικά δεν θα λειτουργήσει και αυτό, ενώ εγκρίθηκε το Γ Βρεφονηπιοκομιας και οι μαθητές του θα κάνουν μόνο μαθήματα ειδικότητας οπότε δεν θα πάρουν απολυτήριο λυκείου).
Δεν εγκρίθηκαν:
Πέντε επταμελή τμήματα: Γ’ τάξη Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού. Γ’ τάξη Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Γ’ τάξη Τεχνικός Οχημάτων. Γ’ τάξη Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων. Γ’ τάξη Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Ένα πενταμελές τμήμα: Γ’ τάξη Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
Ένα τριμελές τμήμα: Γ’ τάξη Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
Ένα εννεαμελές τμήμα: Γ’ τάξη Βοηθός Νοσηλευτή
-Με την εφαρμογή των παραπάνω το εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Κατερίνης εμφανίζει μαθητική διαρροή 52 μαθητών, με το μαθητικό δυναμικό να μειώνεται από 245 σε 193. Τις προηγούμενες χρονιές το μαθητικό δυναμικό του σχολείου ήταν:
2016-17: 244, 2015-16: 224, 2014-15: 218, 2013-14: 253
-Οι ειδικότητες που δεν έχουν λάβει έγκριση είναι μοναδικές στον εσπερινό κύκλο, για το νομό Πιερίας. Με την μη έγκριση τους οι μαθητές (52 στον αριθμό) θα πρέπει να μετακινηθούν στο κοντινότερο Εσπερινό ΕΠΑΛ που ανάλογα με τον τόπο κατοικίας του μαθητή μπορεί να είναι στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα ή την Βέροια.
Επειδή το σχολείο τελειώνει την λειτουργία του στις 21.50, η μετακίνηση από άλλη πόλη σε άλλο νομό (π.χ. την Θεσσαλονίκη) στον τόπο διαμονής του καθενός στην Πιερία, θα μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με ΑΓΟΡΑΙΟ (ΤΑΞΙ), διότι εκείνη την ώρα δεν εξυπηρετούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η μετακίνησή τους θα πρέπει να πληρωθεί από το Δημόσιο (όπως όλων των μαθητών).
-Οι μαθητές στην πλειοψηφία τους είναι ενήλικες με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν τους επιτρέπουν να φοιτήσουν σε πρωινό κύκλο σπουδών.
-Αν δεν εγκριθούν τα παραπάνω τμήματα, παύει η λειτουργία τους για το σχολικό έτος 2018-19, με αποτέλεσμα οι μαθητές που επιθυμούν να σπουδάσουν στην Β΄ τάξη να αποθαρρύνονται να εγγραφούν, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην υφίσταται στην επόμενη χρονιά η Γ’ τάξη με την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει.
-Για τη λειτουργία των παραπάνω τμημάτων δεν προκύπτει επιπλέον δαπάνη καθώς υπάρχει και το εκπαιδευτικό προσωπικό και όλοι οι εργαστηριακοί χώροι.
-Οι μαθητές δεν μπορούν να αλλάξουν τον τομέα που επέλεξαν, αφού πρέπει να παρακολουθήσουν ξανά την Β’ τάξη, απαξιώνοντας έτσι τον χρόνο που έχουν επενδύσει στα θρανία, την προηγούμενη χρονιά.

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ