Μενού Κλείσιμο

Αδιαπραγμάτευτος ο όρος «Μακεδονία»

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου για τη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια

Με αυξημένη πλειοψηφία (και όχι ομόφωνο) εξέδωσε ψήφισμα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, «παρεμβαίνοντας» στη διαπραγμάτευση της Ελληνικής Κυβέρνησης με τα Σκόπια για την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

Το κείμενο του ψηφίσματος, κατατέθηκε από την πλειοψηφούσα παράταξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, ξεκαθαρίζοντας οτι η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί (για την επίλυση των προβλημάτων), αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μια ονομασία για την ΠΓΔΜ στην οποία θα περιέχεται ο όρος «Μακεδονία».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, χαιρετίζει τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και των φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας, «υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.»
Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από τη θέση του Ειδικού Διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά και τις πρόσφατες (προκλητικές και ανιστόρητες) δηλώσεις του.
Αναλυτικά στο ψήφισμα, αναφέρονται τα εξής:
Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας είναι το εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, της περιφέρειας που στα βόρειά της συνορεύει με το κράτος των Σκοπίων, υπενθυμίζει μερικά αυτονόητα, αλλά κρίσιμα θέματα:
Η ελληνική κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, προασπίζοντας το εθνικό συμφέρον.
Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πάντα στη βάση των κανόνων καλής γειτονίας και υπέρ της καλής συνεργασίας με όλους τους γείτονες.
Δεν δεχόμαστε τον σφετερισμό από τη γειτονική χώρα, της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της Μακεδονίας που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας εν όψει και της διαπραγμάτευσης που μπαίνει πια σε μια πολύ κρίσιμη φάση:
-Χαιρετίζει με ικανοποίηση τα ψηφίσματα των τοπικών αυτοδιοικήσεων, των θεσμών και φορέων της χώρας, καθώς και της ομογένειας υπέρ της ιστορικής αλήθειας για τη Μακεδονία.
-Καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει άμεσα, επίσημα από τον ΟΗΕ, την αντικατάσταση του Μάθιου Νίμιτς από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
-Υπογραμμίζει ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να λύνει οριστικά, το σύνολο των εκκρεμών ζητημάτων, όπως την απάλειψη κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και παραχάραξης της ιστορίας, ξεκινώντας από την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας.
-Καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί στη βάση μίας λύσης που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους».

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας:
Καμιά διαπραγμάτευση για το όνομα
Εν τω μεταξύ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το ψήφισμα που εξέδωσε η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να χρησιμοποιεί το κράτος των Σκοπίων, το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας.
Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη κινητικότητα, που παρατηρείται στο θέμα της ονομασίας του κράτους της FYROM, κάλεσαν πρωτίστως την Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά και όλα τα Ελληνικά Πολιτικά Κόμματα να πράξουν το καθήκον, που τους επιβάλλει η θέση τους.
Στη συνεδρίαση, οι δήμαρχοι αφού τοποθετήθηκαν για το θέμα, προχώρησαν στην έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος, στο οποίο επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι ως Έλληνες πιστεύουν και στηρίζουν το δικαίωμα του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά καθιστούν σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν τη χρήση του ονόματος Μακεδονία από το κράτος των Σκοπίων. Διεμήνυσαν ακόμη πως ως Έλληνες Μακεδόνες, αισθάνονται την τιμή και την ευθύνη να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση, κάτω από πολιτικές σκοπιμότητες, της ιστορικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς.
Στην τοποθέτηση του για το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι εθνικισμός το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για την πατρίδα σου». Η ΠΕΔ-ΚΜ, όπως είπε, έχει τη θέση και άποψη ότι «το να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τον τόπο σου και την πατρίδα σου δεν είναι πατριδοκαπηλία και εθνικισμός, αλλά γνήσια εκδήλωση της πατριωτικής συνείδησης κάθε πολίτη. Όλοι οι συνέλληνες, ο καθένας με τον τρόπο του, αγαπούν την Ελλάδα» επισήμανε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε ό,τι «τα Σκόπια με όχημα το όνομα εκδηλώνουν την αλυτρωτική τους προπαγάνδα. Εμείς ως γείτονες δεν εκδηλώσαμε αλυτρωτική προπαγάνδα».
«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μόνο το όνομα εκείνο που αποτελεί τη μόνη διαφορά μας με τα Σκόπια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι «από τη συμπεριφορά που εκδήλωσαν δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, να δεχθούμε την ύπαρξη του ονόματος Μακεδονία ή παραγωγών του σε οποιαδήποτε ονομασία δική τους, διότι το όνομα είναι το μέσον για την εκδήλωση αλυτρωτισμού».

Οι ειδήσεις της Κατερίνης και της Πιερίας με ένα κλικ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ